Canon PowerShot S2 IS: novi fotoaparat s velikim zoomom

Racunalo.com foto

Procesor DIGIC II, koji se nalazi u Canonovoj profesionalnoj seriji digitalnih fotoaparata D-SLR, omogućuje tom fotoaparatu veliku brzinu snimanja – 2,4 slike u minuti , a uključivanje i autofokus dvostruko su brži nego na njegovom prethodniku. S2 IS omogućuje 18 načina snimanja te odabir brzine ekspozicije do 1/3200 sekunde. Procesor omogućuje istovremeno snimanje videa i fotografiranje u najvećoj razlučivosti. Osim što fotoaparatu daje stvarnu snagu, procesor DIGIC II poboljšava kvalitetu boja, precizno određuje bijelu točku te ubrzava prikaz snimaka i slijedno pregledavanje fotografija. Brzo sučelje USB 2.0 omogućuje vrlo brzi prijenos fotografija i videozapisa.
“Ovo je po mogućnostima možda naš najbogatiji kompaktni digitalni fotoaparat dosad”, izjavio je Mogens Jensen, predsjednik tvrtke Canon Consumer Imaging Europe. “Budući da ima mogućnosti digitalnog fotoaparata i digitalne kamere, S2 IS nadmašuje mnoge uređaje usmjerene na samo jednu od te dvije funkcija. On je predstavnik trenda povezivanja Canonovih temeljnih tehnologija na područjima kao što su objektivi, obrada slike te razvoj digitalnih fotoaparata i digitalnih videokamera.”


Optika
Najjači optički zoom (36 – 432 mm, f/2,7 – f/3,5 ) ikad  ugrađen u Canonov kompaktni digitalni fotoaparat sadrži Canonovu poznatu tehnologiju za optičku stabilizaciju slike (IS), koja bitno smanjuje zamućenost fotografija i podrhtavanje slike pri snimanju videa. UD (ultra-low dispersion) leća ograničava pojavu kromatskih aberacija, do kojih osobito dolazi pri većim žarišnim duljinama, te omogućuje iznimno vjernu reprodukciju boja i oštrinu. Funkcija za optičku stabilizaciju slike može se namjestiti na više načina rada: isključena, uvijek uključena, uključena samo pri fotografiranju (aktivira se pritiskom na okidač fotoaparata) i uključena pri snimanju videa u horizontalnoj ravnini (ispravljaju se samo podrhtavajući pokreti u smjeru gore-dolje, što je pogodno za panoramsko snimanje događaja kao što su utrke motornih vozila).
Sustav za stabilizaciju slike omogućuje korisnicima snimanje s duljim ekspozicijama od uobičajenih, a da pritom ne dođe do zamućenja fotografija. Ta je mogućnost vrlo korisna za snimanja pri slabom osvjetljenju odnosno u prilikama kada je uporaba bljeskalice neprimjerena ili nepoželjna, npr. na koncertima i vjenčanjima.
Osim što omogućuje vrlo brz rad zooma, ultrazvučni motor  (USM – ultra-sonic motor) odlikuje se vrlo tihim radom pa ne ometa snimanje stereozvuka i omogućuje snimanje životinja u prirodi koje bi šum mogao preplašiti.
Način snimanja Super Macro omogućuje snimanje na udaljenosti od 0 cm, a dodatna leća za povećanje (58 mm) omogućuje stvaranje zanimljivih i eksperimentalnih “makrofotografija”.
Dodatne širokokutne i telekonverterske leće  povećavaju raspon zooma do dojmljivih 24x – od širokokutnih 27 mm do super-tele 648 mm (ekvivalent 35 mm). Bez konverterskih leća fotoaparat S2 IS ima 48x kombinirani digitalni i optički zoom koji se može upotrebljavati pri snimanju fotografija i videa.Mogućnosti i brzina
Uporabom procesora DIGIC II povećana je brzina autofokusa za približno 40 posto i skraćeno vrijeme uključivanja za 50 posto. Mogućnost kojom S2 IS zasjenjuje mnoge digitalne SLR fotoaparate jest slijedno snimanje brzinom od 2,4 slike u sekundi sve dok se memorijska kartica ne napuni2. Ta mogućnost otvara nova područja uporabe, kao što je snimanje zanimljivih trenutaka na sportskim događajima. Među 17 načina fotografiranja nalaze se potpuno ručni način, 6 načina za  posebne prizore (Special Scene mode), koji omogućuju brzo optimiziranje postavki u zahtjevnim svjetlosnim uvjetima, te način Stitch Assist za spajanje više fotografija u jednu panoramsku.
Da biste mogli trenutno početi snimati u videorazlučivosti VGA (640×480) brzinom od 15 ili 30 fpsa, S2 IS zadržao je poseban gumb za snimanje videozapisa. Na taj način ne gubite vrijeme na otvaranje izbornika, što vam omogućuje da nikad ne propustite neponovljive prizore.
Pomoću gumba gore/dolje na višenamjenskom selektoru moguće je ručno upravljati fokusom pri snimanju fotografija i videa. Visokokvalitetan stereozvuk može se snimati istovremeno s videom kao njegov sastavni dio, sajostalno kao zvučni zapis ili kao dodatak fotografijama. Uključivanjem filtra za vjetar (Wind filter) poboljšava se kvaliteta zvuka pri snimanju na otvorenom, osobito kad puše jak vjetar. Na fotoaparatu snimljeni zvuk može se reproducirati kao mono, no kad je fotoaparat spojen pomoću priloženog stereo-videokabela s odgovarajućim stereouređajem, možete uživati u kvalitetnom stereozvuku. Fotoaparatu je dodana i popularna  funkcija za pregledavanje snimaka u načinu “slow-motion” (usporeno), koja je predstavljena na nedavno ponuđenim Canonovim digitalnim fotoaparatima.
Na okretnom gumbu (mode dial) funkcija “My Colours” (moje boje) ima svoje vlastito mjesto. Omogućuje odabir devet različitih efekata za boje koji se pri snimanju mogu u stvarnom vremenu dodavati fotografijama i videozapisima.


Istovremeno snimanje videa i fotografija
Nova mogućnost “Photo-in-Movie” omogućuje korisniku da za vrijeme snimanja videa jednostavnim pritiskom na okidač snimi digitalnu fotografiju u najvećoj razlučivosti. Snimanje videa zbog toga se privremeno prekida, a nakon što je fotografija snimljena, automatski se nastavlja sve dok snimatelj ne odluči prestati snimati. Videozapis i fotografije pohranjuju se odvojeno, a prekinuti snimak može se “zakrpati” pomoću funkcija ponuđenih na posebnom izborniku za uređivanje koji se nalazi u programima ZoomBrowser EX 5.2/ImageBrowser 5.1.


Ostale mogućnosti
Uzevši u obzir zahtjeve korisnika fotoaparata PowerShot S1IS, Canon je na S2 IS-u povećao LC zaslon s 3,8 cm na 4,6 cm (s 1,5” na 1,8”). Funkcija Night Display olakšava kadriranje pri slabom osvjetljenju. Osvijetljenost elektroničkog tržila (EVF) može se postaviti na jednu od dvije ponuđene razine.
Ugrađena bljeskalica sad se može otklopiti i ručno. Uz konverterske leće u dodatnoj se opremi nalaze Canonova bljeskalica velike snage HF-DC1, poklopac za objektiv, adapter za  smanjenje odbljeska i meka torbica DCC-90. Uz fotoaparat isporučuju se 4 AA alkalne baterije i memorijska kartica SD kapaciteta 16 MB.


Ispis bez računala
Budući da podržava standard PictBridge, S2 IS omogućuje ispis fotografija za osobne dokumente i male sličice – kadrove videozapisa na kompaktnim fotopisačima SELPHY, kao što je SELPHY CP600. Uporabom papira KP-108IP i kompaktnog fotopisača SELPHY CP600 moguće je ispisati fotografije veličine 10 x 15 cm  (6 x 4 inča) za samo 30 eurocenti  po fotografiji. Novi gumb Print/Share omogućuje jednostavan ispis i prijenos datoteka na računala s operativnim sustavima Windows ili Mac.


Programska oprema i razmjena putem Interneta
Programsku opremu za rukovanje, obradu i pohranu fotografija i videozapisa čine ZoomBrowser EX 5.2 (za PC), ImageBrowser 5.1 (za Mac), ArcSoft PhotoStudio, PhotoStitch (omogućuje stvaranje panoramskih fotografija sastavljanjem više običnih) te PhotoRecord za jednostavan ispis. Fotoaparat podržava standard PTP, koji omogućuje prijenos datoteka u okruženja Windows XP i Mac OS X. Na raspolaganju su i upravljački programi TWAIN (Windows 98/2000) i WIA (Windows Me).

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.