Canon istražio odnos između kupaca tehnologije i krajnjih korisnika u Europi

Fotografija članka: Canon istražio odnos između kupaca tehnologije i krajnjih korisnika u Europi

Canon Europe je napravio zanimljivo istraživanje u kojem je utvrdio kako postoji jaz u komunikaciji i razumijevanju između osoba koje donose odluke o kupnji uredske IT opreme i potreba krajnjih korisnika. Čudno?

Oglas

Taj nerazmjer, opisan u novom sveeuropskom istraživanju trendova u uredskoj tehnologiji, prijeti ograničavanjem vrijednosti koje tvrtke i ustanove uspijevaju izvući iz dugoročnih ulaganja u IT.

Neovisno izvješće, koje je naručio Canon Europe, temelji se na upitniku na koji je odgovorio 1671 krajnji korisnik i donositelj odluka te na šezdeset detaljnih razgovora, a osmišljeno je kako bi se osobama koje kupuju uredsku opremu i onima koji imaju utjecaj na taj proces olakšalo donošenje utemeljenih odluka o kupnji. Iako se provode nastojanja da se u tvrtkama i ustanovama smanji upotreba papira, upitnikom je utvrđeno da su papirnati i elektronički dokumenti još uvijek temelj radnog života. No način na koji zaposlenici žele stvarati te dokumente i upravljati njima mijenja se zbog sve fleksibilnijih radnih aranžmana, pri čemu su glavni pokretači mogućnost mobilnog povezivanja i konzumerizacija IT tehnologija.

Istraživanjem je utvrđeno da se tvrtke i ustanove diljem Europe pokušavaju uhvatiti u koštac s nabavom tehnologije koja omogućuje neprekinut rad u pokretu, pri čemu tek velika manjina zaposlenike oprema pametnim telefonima i tablet-računalima, iako oni koji već koriste takve uređaje smatraju da su im nužni za obavljanje posla. Većina ispitanika izjavila je i da od IT odjela treba savjete i podršku kako bi u potpunosti optimizirala produktivnost pri radu u uredu ili izvan njega. Tek četvrtina ispitanika smatra da u potpunosti razumije sve mogućnosti svoje uredske opreme, što znači da ne postoji djelotvorna komunikacija o prednostima koje im se nude. Istraživanje pokazuje i da se zaposlenici, umjesto da sudjeluju u nabavi tehnologije, osjećaju isključenima kada je riječ o odabiru tehnologije koja se kupuje za potrebe tvrtke.

Canon mobilni ured 02

„Tehnologija se neprestano razvija kako bi ispunila potrebe korisnika. U današnjim se uredima to događa brže no ikada, a nove radne navike pokretač su promjena“, komentirao je Matt Wrighton, voditelj marketinga za Europu i Veliku Britaniju u tvrtki Canon Europe. „Da bi tvrtke i ustanove zadržale produktivnu radnu snagu, zaposlenici moraju osjećati da one vode računa o njihovim potrebama. Informiranje donositelja odluka o potrebama korisnika od ključne je važnosti za odabir odgovarajuće IT opreme, a sljedeći je korak educirati krajnje korisnike kako bi se zajamčilo njezino potpuno iskorištavanje.“

Održavanje sigurnosti pri rukovanju dokumentima također je tema koja naglašava raskorak između očekivanja krajnjih korisnika i onoga što pružaju IT odjeli. Više od dvije trećine ispitanih uredskih zaposlenika radi s povjerljivim ili osjetljivim dokumentima, no ispisuje ih na uređajima koji su svima dostupni. Korisnici pretpostavljaju da njihova tvrtka ili ustanova ima djelotvornu strategiju upravljanja sigurnošću dokumenata, no zapravo je manje od pet posto donositelja odluka izjavilo da je sigurnost faktor pri odabiru strojne opreme za ispis, kopiranje ili skeniranje.

„Jasno je da će se jaz koji u tvrtkama i ustanovama postoji između dviju ključnih strana – donositelja odluka i zaposlenika – pokazati štetnim za produktivnost na radnom mjestu, ako već i nije“, dodao je Wrighton. „Da bi se premostio taj jaz i zajamčilo iskorištavanje ulaganja u IT, krajnji korisnici moraju imati veći utjecaj na proces kupnje. Komunikacija s korisnicima radi stjecanja boljeg uvida u njihove želje i potrebe u početnim fazama procesa omogućit će zaduženima za kupnju iskorištavanje dosad zanemarenog potencijala i držanje koraka s radnim trendovima.

Ako je taj proces djelotvorno organiziran, postoji mogućnost znatnog poboljšanja produktivnosti tvrtke ili ustanove, čime se poboljšava povrat ulaganja u IT rješenja i povećava dobit čitave tvrtke“, zaključio je Wrighton.

Dodatne informacije o istraživanju potražite ovdje .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.