Canon: istraživanje pokazalo jačanje odnosa između tiskara i njihovih korisnika

Fotografija članka: Canon: istraživanje pokazalo jačanje odnosa između tiskara i njihovih korisnika

U okviru istraživanja najprije je provedeno 420 telefonskih razgovora s visokopozicioniranim donositeljima odluka u korporacijama te marketinškim i kreativnim agencijama u osamnaest europskih zemalja. Nakon toga su u trideset detaljnih razgovora s korisnicima tiskarskih usluga temeljitije analizirani neki od izazova i prilika prepoznatih u prvoj etapi istraživanja.

Tijekom detaljnih razgovora potvrđeno je da mnogi davatelji tiskarskih usluga ne iskorištavaju prilike da korisnicima objasne prednosti i rezultate usluga koje nude. Nekoliko korisnika tiskarskih usluga istaknulo je da, dok drugi komunikacijski partneri, primjerice reklamne agencije i tvrtke za savjetovanje u marketingu, nastoje bolje upoznati njihovo poslovanje, davatelji tiskarskih usluga to ne čine, pa ih stoga korisnici doživljavaju kao dobavljače, a ne kao partnere. Najvažnije točke za koje su korisnici tiskarskih usluga izjavili da bi im olakšale suradnju s davateljima tiskarskih usluga bile su ponuda većeg broja inovativnih rješenja, veća proaktivnost s informacijama i uslugama te bolje poznavanje njihovih potreba i problema.

Većina ispitanika složila se da mnogi davatelji tiskarskih usluga imaju običaj koristiti pretjerano tehnički jezik i terminologiju. To vrijedi i kada je riječ o poznavanju prednosti i potencijalnih pogodnosti koje nude najnovije digitalne tiskarske usluge i tehnologije. Tako je, primjerice, 36 posto ispitanika izjavilo da nije upoznato s postojanjem tiska na zahtjev, 32 posto izjavilo je da ne zna za mogućnost tiskanja manjih serija, 24 posto da ne zna za usmjerenu izravnu poštu, a 59 posto da ne zna za postojanje transpromotivnog tiska. No iako neki korisnici tiskarskih usluga tvrde da ne znaju za te mogućnosti, iz izvješća se može iščitati da su neki od njih jednostavno naviknuti zvati ih nekim drugim nazivima. Tako, primjerice, jedan korisnik koji je izjavio da ne zna za transpromotivni tisak zapravo taj oblik tiska poznaje pod nazivom "bijeli marketing". S obzirom na velik broj potencijalnih korisnika koji ne znaju za pogodnosti koje nude razni oblici digitalnog tiska, davatelji tiskarskih usluga imaju izvrsnu priliku popuniti tu rupu u znanju.

Gotovo polovica korisnika tiskarskih usluga trenutno ne koristi svog davatelja tiskarskih usluga kao izvor informacija o inovativnim trendovima u tiskarskoj industriji. Štoviše, svega je 27 posto ispitanika izjavilo da je zadovoljno proaktivnim savjetima i smjernicama koje im nude davatelji tiskarskih usluga, a samo ih je 18 posto izjavilo da su zadovoljni količinom informacija koje im dobavljači daju o novim trendovima i alternativama. Jasno je da korisnici tiskarskih usluga od svojih davatelja tiskarskih usluga očekuju bolje poznavanje poslovanja korisnika te proaktivnije savjete i preporuke.

U izvješću je kao obećavajuće područje istaknuto i dokazivanje isplativosti ulaganja u tisak. Iako je komunikacija putem profesionalno otisnutih materijala vrlo važan dio komunikacijske strategije u 87 posto europskih tvrtki i ustanova, manje od desetine tih tvrtki i ustanova ima formalni postupak ocjenjivanja djelotvornosti kupljenih tiskarskih usluga, a više od četvrtine uopće ne mjeri djelotvornost ili isplativost ulaganja u tisak. To je prilika za davatelje tiskarskih usluga da svojim korisnicima ponude savjete o tome kako na najbolji način mjeriti isplativost ulaganja u tisak.

Mark Lawn, direktor marketinga za područje Europe u odjelu Professional Print Solutions tvrtke Canon Europe, izjavio je: "Pri odabiru davatelja tiskarskih usluga tri četvrtine korisnika u obzir uzima kvalitetu suradnje koju su već uspostavili s tim davateljem, a gotovo jednak broj u obzir uzima stručnost davatelja usluga. To je izvrsna prilika za davatelje tiskarskih usluga da s klijentima uspostave suradnju koja se više temelji na savjetodavnom pristupu. Ako postanu pouzdani savjetnici, davatelji tiskarskih usluga neće samo ojačati i zaštititi svoje poslovne odnose, već će biti u mogućnosti prepoznati nove poslovne prilike te tako prodati dodatne usluge i povećati profitabilnost poslovanja. Na Canonovu štandu na sajmu Drupa izloženi su mnogi nadahnjujući primjeri primjene tiska koji će tiskarima olakšati ispunjavanje komunikacijskih potreba korisnika te studije slučaja koje pokazuju kako pristup koji se više temelji na savjetovanju može biti ključ uspjeha."

Canon: istraživanje pokazalo jačanje odnosa između tiskara i njihovih korisnika

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.