Canon HG10 – mala ali moćna AVCHD videokamera s tvrdim diskom

Racunalo.com foto

Svrstavajući taj model uz modele HV20 i HR10, Canon u svojoj ponudi sada svakom snimatelju filmova nudi kameru koja savršeno odgovara njegovim potrebama.
Kao najmoderniji alat za snimanje filmova visoke razlučivosti, videokamera HG10 osobito će privući zaljubljenike u kućno kino i ambiciozne snimatelje filmova. Zahvaljujući jednostavnijem stvaranju sadržaja visoke razlučivosti, nova navigacijska tipka omogućuje brzo, intuitivno upravljanje za vrijeme snimanja i pregledavanja. Ta je videokamera preuzela napredne tehnologije od Canonove linije profesionalnih kamera, uključujući trenutni AF i napredni superrasponski optički stabilizator slike (Super Range Optical Image Stabilizer, OIS). No ono što videokameri HR10 omogućuje stvaranje vrhunskih slika jest Canonov sustav HD Camera System – kombinacija Canonova videoobjektiva visoke razlučivosti, Full HD Cjos senzora i naprednog procesora DIGIC DV II.
“Uvođenjem videokamere HG10 Canon svojim korisnicima nudi veće mogućnosti za snimanje i ponovno proživljavanje dragih trenutaka snimljenih u visokoj razlučivosti”, izjavio je Mogens Jensen, šef odjela Canon Consumer Imaging za Europu. “Uvelike povećanim kapacitetom memorije i jednostavnim videoprijenosom, ta je kamera uzbudljiv dodatak našoj ponudi videokamera za snimanje u visokoj razlučivosti.”
Značajke novog modela HG10:
– jedna od najmanjih Full HD 1080i kamera na svijetu s tvrdim diskom (AVCHD format) – sprema do 15 sati videozapisa
– nedostižna kvaliteta slike s Canonovim sustavom HD Camera System
– Canonov senzor Full HD Cjos
– Canonov HD videoobjektiv s optičkim zumom od 10x i superrasponskim OIS-om
– procesor DIGIC DV II optimiziran za HD
– trenutni AF za vrhunski precizno automatsko fokusiranje pri velikoj brzini
– funkcija brzog pokretanja (Quick Start), kojom se kamera gotovo trenutačno pokreće iz stanja mirovanja
– nova intuitivna navigacijska tipka za jednostavan odabir izbornika i jednostavno pregledavanje
– kreativno snimanje filmova: softver Corel PC kao dio opreme olakšava svladavanje i snimanje DVD-ovaIzuzetno kompaktna AVCHD videokamera visoke razlučivosti s tvrdim diskom
Kamera HG10 jedna je od najmanjih AVCHD videokamera s tvrdim diskom na svijetu. Takav je napredak bio moguć zato što su Canonovi inženjeri razvili jedinstven sustav rasipanja topline te na učinkovit način riješili probleme pregrijavanja koji su se obično povezivali s malim HDD uređajima. Moderan i kompaktan dizajn videokamere HG10 omogućuje korisniku velik kapacitet spremanja – sa slobodnim prostorom do 15 sati za snimke visoke razlučivosti, kamera zadovoljava čak i snimatelje najpustolovnijeg duha.
Jedinstvena u pogledu veličine kamera za snimanje u visokoj razlučivosti, videokamera HG10 omogućuje i snimanje koje se obično povezuje s puno većim kamerama. Napredni priključak za spajanje dodatnih uređaja prihvaća velik raspon perifernih uređaja, povećavajući mogućnosti snimanja. Vanjski ulazi, uključujući ulaze za mikrofon i slušalice, omogućuju da zvuk bude što vjerniji te da se audiorazine kontroliraju iz veće blizine.
U standardnoj opremi videokamera HG10 nalazi se dugotrajna baterija, koja omogućuje snimanje dulje od jednog sata uz samo jedno punjenje: u kombinaciji s odličnim kapacitetom snimanja na tvrdi disk, videokamera HG10 korisnicima omogućuje dulje snimanje u Full HD kvaliteti. Dostupno je i novo Canonovo baterijsko pakiranje (BP-2L24H), čime se produljuje vrijeme snimanja na više od dva sata uz samo jedno punjenje.
Uz dodatni telekonvertor i široki objektiv, videokamera HG10 ambicioznim snimateljima nudi i potpuni paket za snimanje.


Canonov HDD
Uz Canonovu videokameru s tvrdim diskom više nije na duga snimateljska putovanja ili odmor potrebno nositi rezervne medije kao što su MiniDV vrpce i DVD-ovi. Uz zaštitu memorija u slučaju nezgode Canonov HDD ima ugrađen dvostruki sustav zaštite od udaraca za suzbijanje djelovanja velikih vibracija i iznenadnih udaraca.
Prva razina zaštite pokreće pametni senzor za prepoznavanje pada, koji automatski uvlači okretnu ručicu HDD-a ako kamera padne s visine od 40 cm. Na taj se način sprječava oštećenje jer magnetska glava HDD-a – koja čita i zapisuje podatke – ne dolazi u dodir s magnetskim diskom. Nadalje, prigušni mehanizam sprječava dodir ako kamera padne s visine manje od 40 cm.


Prednost: Canonov sustav HD Camera System
Tvrtka Canon jedini je proizvođač kamera na svijetu koja u potpunosti nadzire dizajn, testiranje i proizvodnju svih glavnih komponenata koje se koriste u proizvodnji kamera: jedino Canon izrađuje originalne HD videoobjektive, Cjos senzore i visokoučinkovite procesore slika. Te su komponente osmišljene tako da se mogu besprijekorno integrirati, što Canonovim kamerama daje veliku prednost u radu i omogućuje najveću moguću kvalitetu slike.


Autentični Canonov HD videoobjektiv
Na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2006. godine većina televizijskih kuća koje su prenosile utakmice koristila je Canonov videoobjektiv. Svaka Canonova videokamera za snimanje u visokoj razlučivosti nasljeđuje kvalitetu slike vodećeg proizvođača objektiva za emitiranje u svijetu. Optički zum videokamere HG10 od 10x posebno je projektiran radi bolje razlučivosti potrebne za slikovni zapis visoke razlučivosti. Dva asferična elementa leća omogućuju da se sve zrake svjetla spajaju u istoj točki žarišta, uklanjajući kromatske aberacije, a posebni premaz smanjuje zamućenost i zamrljanost slike. Nadalje, Canonova superrasponska OIS tehnologija omogućuje bolju kompenzaciju neželjenih efekata pri podrhtavanju kamere. Pomoću dvije vrste metoda prepoznavanja podrhtavanja smanjene su vibracije u rasponu frekvencija. Rezultat su toga filmovi visoke razlučivosti koji su stabilniji nego ikad prije. Taj je sustav učinkovit i pri snimanju nepokretnih slika.Canonov Full HD Cjos
Canonov Full HD Cjos videosenzor snima 1080i HD zapise pri razlučivosti od 1920 x 1080, stvarajući iznimnu kvalitetu slike. Razvijen iz tehnologije osmišljene za Canonov EOS – najpopularniji sustav D-SLR kamera na svijetu – Canonov Full HD Cjos senzor obuhvaća naprednu tehnologiju smanjenja smetnji, a RGB filtar primarnih boja stvara živopisne, vjerne boje.


DIGIC DV II
Osmišljen za obradu povećane brzine prijenosa podataka zapisa visoke razlučivosti, Canonov procesor DIGIC DV II koristi tehnologiju za smanjenje smetnji za izradu optimalno oštrih, jasnih videozapisa visoke razlučivosti. Boje su vjerno prikazane, kao i u stvarnom životu. DIGIC DV II omogućuje i funkciju fotografiranja videokamerom HG10: ona je i potpuno funkcionalni digitalni fotoaparat. Zahvaljujući mnogim dostupnim mogućnostima naprednih načina slikanja, kao što je ugrađena bljeskalica i dodirni zaslon s histogramom za upravljanje razinama osvjetljenja, korisnici mogu snimati fotografije od 3,1 megapiksela. Zahvaljujući procesoru DIGIC DV II, fotografije se mogu snimati i za vrijeme snimanja videozapisa visoke razlučivosti – korisnici više ne moraju birati između snimanja filma i fotografija.


Trenutni AF
Prvotno razvijen za Canonove profesionalne videokamere za snimanje u visokoj razlučivosti serije XH, trenutni AF je napredni sustav automatskog fokusiranja. Osmišljen za povećane zahtjeve snimanja u visokoj razlučivosti, trenutni AF nudi superbrzo, iznimno precizno automatsko fokusiranje, koje korisnicima omogućuje da se usredotoče na snimanje željenog kadra.


Brzo pokretanje
Većini kamera nakon uključivanja potrebno je nekoliko sekundi da budu spremne za snimanje. Canonova funkcija brzog pokretanja videokameri HR10 omogućuje da gotovo u sekundi prijeđe u način rada za snimanje. Zahvaljujući funkciji brzog pokretanja više nikada nećete morati propustiti trenutke koji se dogode samo jednom u životu, na primjer djetetove prve korake.


Jednostavno snimanje filmova visoke razlučivosti za svakoga
Videokamera HG10 prva je Canonova kamera s novom navigacijskom tipkom ugrađenom u okvir 2,7-inčnog LCD zaslona. Slično kontrolama koje se nalaze na ostalim modernim digitalnim uređajima – od MP3 reproduktora do mobitela – svim se glavnim funkcijama može upravljati navigacijskom tipkom, čime se olakšava usmjeravanje pozornosti na snimanje. Navigacijska tipka obuhvaća i nove načine pretraživanja snimaka: korisnici mogu brzo pretraživati ikone slika za pronalaženje željenog isječka. Odabrani se snimak može pregledati na 2,7-inčnom živopisnom LCD zaslonu kamere s podrškom za gledanje iz više kutova. Podjednako je jednostavno prikazivanje filmova na HDTV televiziji pomoću HDTV priključka, za što je potreban samo jedan kabel. Živopisni LCD zaslon s podrškom za gledanje iz više kutova ima novi način površinske obrade Hard Coat AR (HCAR), čime se dobiva kut gledanja od 135 stupnjeva – i okomito i vodoravno – te puno vjernija reprodukcija boja s minimalnim zatamnjenjem. LCD podržava i veću paletu boja od većine ostalih zaslona kamera.
Videokamera HG10 omogućuje autentični progresivni način snimanja od 25 fps (broj sličica u sekundi): snimanjem Canonovim jedinstvenim kinematografskim načinom rada  od 25p kombinira se snimanje od 25p s posebnim postavkama CINE slike kako bi filmovi dobili pravi filmski ugođaj.
Kad se filmovi snime, prebacivanje snimaka na osobno računalo da bi se uredili jednostavno je zahvaljujući USB priključku na kameri. Disk za aplikaciju Corel kao dio standardne opreme sadrži sav potreban softver za upravljanje i uređivanje AVCHD snimaka, kao i za snimanje DVD-ova.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.