Canon HD XH G1S i XH A1S: nove profesionalne HDV1080i video kamere

Fotografija članka: Canon HD XH G1S i XH A1S: nove profesionalne HDV1080i video kamere

Ključna su poboljšanja u odnosu na prethodne modele redizajnirani objektiv koji omogućuje ugodniji rad, poboljšane audioznačajke te obogaćena lepeza mogućnosti za kreativno snimanje. Kamere XH G1S i XH A1S snimateljima nude dosad neviđenu razinu kontrole nad načinom snimanja, a projektirane su i dotjerane na temelju povratnih informacija korisnika postojećih modela kamera iz serije XH.

"Modeli XH G1S i XH A1S postavljaju nove standarde u niskobudžetnoj HDV produkciji", izjavio je Karel Poortman, stručnjak za profesionalne videozapise zadužen za europsko tržište u tvrtki Canon Europa N.V. "Canon je saslušao mišljenja korisnika postojećih modela kamera iz serije XH te sada niskobudžetnim filmašima i snimateljima raznih događaja nudi obogaćenu lepezu prilagodljivih mogućnosti i fleksibilnih značajki za snimanje."

Značajke modela XH G1S i XH A1S:
 profesionalno 1080i HD snimanje uz prilagodljivu brzinu kadrova (50i / 25F)
o 3CCD senzorski sustav visoke razlučivosti od 1/3 inča i 1,67 megapiksela
o DIGIC DV II za brzu obradu HD slika
 iznova projektiran 20x HD videoobjektiv sa zasebnim prstenovima za fokusiranje, zumiranje i otvor blende koji omogućuju istodobno upravljanje pomoću tri prsta
 obogaćene audiomogućnosti, uključujući:
o neovisne graničnike u ručnom načinu rada
o istodobno korištenje ugrađenih i XLR mikrofona
o neovisne postavke XLR osjetljivosti
 poboljšane mogućnosti za prilagodbu slike uz kontrole Cine Gamma
 poboljšani mehanički dizajn za još veću robusnost i jednostavnost korištenja
 NTSC načini snimanja (60i / 24F / 30F) dostupni putem neobavezne nadogradnje
 mogućnost povezivanja sa studijskom opremom (samo model XH G1S)
o HD-SDI izlaz za nekomprimirane Full HD (1920×1080) videozapise uz 4:2:2 uzorkovanje boja i ugrađen audiozapis
o ulaz "Gen lock" i ulaz/izlaz "Time code" za snimanje višestrukim kamerama u studijskom okruženju
 podrška Canonova CPS videoservisa: obavezna registracija putem web-mjesta CPN

Iznova projektiran objektiv
Objektiv Canon HD 4,5-90mm (ekvivalent 32,5-650mm 35mm) L s optičkim zumom od 20x iznova je projektiran da bi omogućio ugodniji i učinkovitiji rad. U njega je ugrađen superrasponski optički stabilizator slike (Optical Image Stabilizer, OIS) utemeljen na pomaku objektiva, koji profesionalcima koji snimaju držeći kameru u ruci omogućuje da uvijek dobiju stabilne snimke. Objektivi iz serije L projektirani su prema vrlo visokim standardima, a temelje se na Canonovu iskustvu vodećeg svjetskog proizvođača snimateljskih objektiva. Fluoritne leće i staklo ultraniske disperzije (Ultra-low Dispersion, UD) nude iznimnu jasnoću te pridonose smanjenju kromatskih aberacija. Dva filtra neutralne gustoće (Neutral Density, ND) omogućuju potpuno otvaranje blende, čak i u uvjetima iznimno jake osvijetljenosti. Višestruki premaz gotovo u potpunosti uklanja popratne slike i odbljeske.

Objektiv putem tri zasebna prstena za istodobno upravljanje fokusom, zumom i otvorom blende nudi učinkovitiji rad. Upravljanje prstenovima na objektivu moguće je prilagoditi osobnim potrebama: korisnik može odabrati ograničenje fokusa i ograničenje otvora blende. Dostupne su i četiri unaprijed postavljene brzine fokusa koje se aktiviraju putem namjenskog gumba. Osim toga, tri unaprijed postavljene brzine zuma omogućuju prilagodbu kontrolora zuma.

Poboljšane audiofunkcije
U oba su nova modela ugrađeni dvojni XLR audioulazi. XLR osjetljivost svakog kanala moguće je neovisno kontrolirati, a oba se odlikuju zasebnim ručnim graničnicima. Za svaki je kanal dostupna i neovisna kontrola automatskih i ručnih razina. Priloženi stereomikrofon moguće je koristiti kao monoizvor, koji se snima samo na jedan XLR kanal.

U potpunosti prilagodljiva napredna kontrola slike
Proširena je paleta naprednih funkcija za kontrolu slike te one sada obuhvaćaju:
 širi raspon prilagodbe ravnoteže bijele boje (od 2.000.000 do 15.000.000)
 selektivne mogućnosti smanjenja RGB šuma
 ograničenje kontrole automatskog pojačanja (Auto Gain Control, AGC) uz povećane razine pojačanja i fino podešavanje
 gumb za automatsku ekspoziciju (AE) (u ručnom načinu rada)
 funkciju ograničenja otvora blende (ograničava povećani raspon dostupnih vrijednosti otvora blende na manje od f/9,5, što pridonosi smanjenju difrakcije)
 23 prilagođene unaprijed postavljene vrijednosti, 21 prilagođenu funkciju, 22 prilagođene mogućnosti prikaza

Robusni, intuitivni dizajn za terenski rad
Modeli XH G1S i XH A1S odlikuju se poboljšanim mehaničkim dizajnom te su prikladni za kamermane koji rade na terenu. Raspored vanjskih gumbi i način pritiska na njih su promijenjeni, čime se smanjuje mogućnost slučajnog pritiskanja. U dodatna se poboljšanja ubrajaju redizajnirana kopča za remen, prilagodnik za pričvršćivanje na stalak pomoću vijka, poboljšano ležište tražila te čvršći priključci (uključujući 6-pinski priključak za Firewire).
Prilagođene unaprijed definirane postavke moguće je spremiti na SD/MMC memorijske kartice i prenositi na druge kamere iz serija XL i XH, čime se omogućuje jednostavno ponavljanje postava snimanja. U samoj kameri moguće je spremiti čak devet skupova unaprijed definiranih postavki, a sada su podržane i MMC i SDHC kartice velikog kapaciteta (4 GB ili više).

XH G1S: za studijsku produkciju
Model XH G1S nudi dodatne mogućnosti povezivanja sa studijskom opremom te tako predstavlja zadnju riječ na području fleksibilnosti. Opremljen je HD-SDI izlaznim priključkom, koji omogućuje snimanje nekomprimiranih Full HD videozapisa razlučivosti 1920 x 1080 uz prostor boja 4:2:2. U SDI signal ugrađen je audiozapis i podaci u formatu Time code. Ulaz "Gen lock" i ulaz/izlaz "Time code" omogućuju koordinaciju kamere s drugim kompatibilnim kamerama (u podređenoj ili nadređenoj ulozi) prilikom snimanja višestrukim kamerama.

Canon CPS Video
Kamermani koji kupe kameru XH G1S ili XH A1S mogu koristiti i CPS videoservis tvrtke Canon Europe. članstvo u programu CPS Video nudi:
 prioritet pri popravku (najviše šest dana)
 besplatnu zamjensku opremu u slučaju popravaka duljih od šest dana
 podršku putem e-pošte i telefona od specijaliziranog lokalnog predstavnika

Canon CPS Video na raspolaganju je u ograničenom broju država, stoga Canon savjetuje da korisnici provjere lokalnu dostupnost na adresi .

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.