Canon EOS-1 serija slavi četvrt stoljeća postojanja – sretan 25. rođendan!

Fotografija članka: Canon EOS-1 serija slavi četvrt stoljeća postojanja – sretan 25. rođendan!

Canonova serija EOS prvi je put predstavljena 1987. godine kad je na tržište izišao model EOS 650 – prvi na svijetu zrcalno-refleksni (single-lens reflex – SLR) fotoaparat s autofokusom (AF).

Oglas

Canon EOS 650 je koristio potpuno elektronički sustav za pričvršćivanje, putem kojega su se pomoću električnih signala mogle podešavati različite funkcije, uključujući AF i otvor blende. Dvije godine poslije, 1989., tvrtka je predstavila prvi profesionalni model u seriji EOS – EOS-1. Stvoren da ispuni napredne zahtjeve profesionalnih fotografa, EOS-1 označio je početak razvoja profesionalne serije, a mogao se pohvaliti najnovijim tehnologijama, najboljim performansama u klasi, novim razinama ergonomije te visokom pouzdanošću i trajnošću.

Canon se otad nastavio fokusirati na fotografsku branšu daljnjim razvojem svojih najboljih fotoaparata da bi neprekidno ispunjavao zahtjeve profesionalnih korisnika u korak s vremenima koja se mijenjanju. Godine 1994., u vrijeme kada su se profesionalni fotografi počeli sve više oslanjati na AF mogućnosti SLR fotoaparata, Canon je predstavio EOS-1N. U usporedbi s prethodnikom taj je model ponudio veći broj točaka za fokusiranje i napredno prediktivno fokusiranje prilikom slikanja objekata u pokretu. Godine 2000. tvrtka je predstavila EOS-1V čija je glavna značajka bio novi sustav visoke gustoće Area AF s 45 fokusnih točaka koji je omogućio prediktivni AF visoke brzine do 9 sličica u sekundi.

Canon EOS-1 serija slavi četvrt stoljeća postojanja

Dolaskom digitalne ere Canon je 2001. predstavio svoj prvi profesionalni Digital SLR (DSLR) fotoaparat —EOS-1D, nakon kojeg je 2002. uslijedio full-frame (fotoaparat sa slikovnim senzorom dimenzija 35-milimetarskog filma) EOS-1Ds. Canonov trenutno najbolji model među profesionalnim DSLR fotoaparatima, EOS-1D X, na tržištu se našao u lipnju 2012. i trinaesti  je po redu model u seriji EOS-1. Nudeći nenadmašan spoj brzine, razlučivosti i kvalitete slike, EOS-1D X nastavio je dobivati pohvale profesionalnih fotografa koji pokrivaju različita područja: od fotoizvještavanja i sportske fotografije, do komercijalne fotografije i fotografiranja prirode.

Tijekom proteklih 25 godina moćna je serija EOS-1 dolazila s najnovijim naprednim tehnologijama i ostvarivala najbolje performanse u svojoj klasi. Te smo prednosti ugradili u našu kompletnu ponudu fotoaparata, od modela za početnike do profesionalnih modela. Canon je uvijek dosljedno nastojao proizvesti izuzetne fotoaparate koji proširuju kreativne mogućnosti snimanja i ispunjavaju potrebe fotografa, koje se neprekidno mijenjaju na svim razinama. U tom ćemo smjeru nastaviti i u budućnosti.

I naša redakcija, između ostalih, koristi i Canon digitalce.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.