BYOD zamke se mogu izbjeći a sigurnost podataka u smartphoneima ne ovisi samo o tehnologiji već o zdravom razumu

Fotografija članka: BYOD zamke se mogu izbjeći a sigurnost podataka u smartphoneima ne ovisi samo o tehnologiji već o zdravom razumu

Dok nekima je samo važna veličina zaslona smartphonea i brzina procesora, sigurnosni stručnjaci i više osviješteni korisnici su zabrinuti oko sigurnosti svojih podataka koji se nalaze u njima i na raznim memorijskim karticama.

Oglas

Dnevno se u svijetu izgubi i ukrade 12.700 laptopa i telefona, prema procjenama proizvođača opreme. Zamislite kolika je to količina informacija koje mogu dospjeti u krive ruke i tako rezultirati ozbiljnim posljedicama za vlasnika. Ali gubitak i krađa uređaja nisu jedini problem. Često su korisnici modernih smartphonea uvjereni da njihove lozinke i svi podaci su dovoljno zaštićeni kroz sam sustav i određena šifriranja, ali nisu.

Postoji veliki broj potencijalnih prijetnji i raspoloživih oblika napada koji dolaze iz mreže i nadmašuju mogućnosti osnovnog softvera. Zato, obavezno koristite neki od antivirusnih programa baš kao što ih koristite na desktop uređajima.
Nadalje, privatni pametni telefoni i tableti postali su sredstva za rad u nekim kompanijama, te kao takvi izazvali su glavobolje IT korporacijskim odjelima oko sigurnosti podataka. Koriste li zaposlenici svoje smartphone ili tablete za rad to predstavlja gubitak kontrole za IT odjele. Isto tako, ako se osobni podaci ne obrađuju pravilno, tvrtka može završiti s tužbom. Na primjer, korištenje Microsoft ActiveSync tehnologije za daljinsko brisanje uređaja postaje sve složenije jer kada se podaci brišu iz uređaja, sve se uklanja, uključujući korisnikove osobne fotografije, video, glazba itd. Tu nastaje problem jer zaposlenik može zbog brisanja privatnih podataka iz uređaja podnijeti tužbu “, rekao je Cesare Garlatiju , potpredsjednik mobilne sigurnosti za Trend Micro i moderator panela pod nazivom “Dark Side of BYOD”, na nedavno održanoj RSA konferenciji u Londonu.

Što učiniti u tom slučaju?  Prema izjavi Garlatija, rješenje je provesti prihvatljivu sigurnosnu politiku koja jasno navodi da se zaposlenici mogu spojiti na mrežu tvrtke, ali ako nešto pođe po zlu, IT odjel ima pravo pokrenuti daljinsko brisanje osobnih podataka. Drugo je tehničko rješenje, korištenje desktop virtualizacije, što znači da se sve korporativne informacija pohranjuju na poslužiteljima. Postoji i treće rješenje, a to je da tvrtke kupuju stare uređaje.

Na drugoj strani,  Leif-Olof Wallin, istraživač u Gartneru W je izjavio da zaposlenicima mora biti rečeno ako prodaju svoj uređaj, odlaze u mirovinu, ili kupuju novi uređaj, sve korporativne informacije moraju biti izbrisane, uključujući i potencijalne fizičke ili oblak temeljene back-up pohrane.

Što možemo iz navedenog zaključiti? Prosječni korisnici smartphonea ne bi trebali olako shvaćati sigurnost osobnih podataka pohranjenih u uređajima i razmišljati na način, što će nekome moji podaci već početi koristit neki antivirusni softver i više čuvati uređaje od krađe, a ne ih olako ostavljati po stolovima kafića i nositi u džepovima.

 

Kompanije i donositelji odluka moraju definirati jasna pravila za BYOD, a IT timovi kontrolirati svaku akciju svakog korisnika na svakom uređaju koji ima pristup korporativnim informacijama ali ne osiguravati uređaje. Podaci su važniji od osiguravanja uređaja. To je puno posla za IT odjele ali nažalost teško je ograničiti sferu stvari kojima moraju upravljati koriste li zaposlenici privatne uređaje za svoj rad. Nadodala bih da vrlo zanimljiv članak  vezan za  BYOD tematiku možete pročitati na  .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.