BSA: u Hrvatskoj više od polovice ima nelicencirani softver, a vi?

Fotografija članka: BSA: u Hrvatskoj više od polovice ima nelicencirani softver, a vi?

Čak 52% softvera instaliranog na osobna računala u Hrvatskoj u 2013. godini nema za to propisanu licencu.

Oglas

Računalni korisnici, kao najvažniji razlog što ne koriste nelicencirani softver, navode rizik od sigurnosnih prijetnji povezanih s malicioznim softverom. Među njihovim specifičnim problemima navode se hakerski upadi te gubitak podataka.

Ovi i ostali zaključci danas predstavljenog Globalnog BSA istraživanja o softveru naglašavaju potrebu za učinkovitim praksama upravljanja softverom, posebno u poslovnim okruženjima.

Globalno BSA istraživanje o softveru svake druge godine za BSA provodi IDC, koji je ove godine anketirao računalne korisnike na 34 tržišta, uključujući i gotovo 22.000 potrošača i poslovnih korisnika te više od 2.000 IT menadžera.

Neki od zaključaka istraživanja:
•    Stopa računalnog softvera koji je instaliran bez propisne licence u Hrvatskoj iznosila je 52% u 2013. godini, što predstavlja pad od 1 postotnog poena u odnosu na 2011. godinu. Komercijalna vrijednost tog, nelicenciranog softvera iznosi ukupno 332 milijuna kuna.
•    Kao glavni razlog nekorištenja nelicenciranog softvera, računalni korisnici diljem svijeta navode izbjegavanje sigurnosni prijetnji malicioznog softvera. Među rizicima povezanim s nelicenciranim softverom, 64 posto korisnika diljem svijeta kao glavni razlog zabrinutosti navodi neovlašten pristup hakera, a 59 posto gubitak podataka.
•    IT menadžeri diljem svijeta izražavaju razumljivu zabrinutost jer nelicencirani softver može uzrokovati štetu, no manje od polovice njih tvrdi da je prilično sigurno da je softver u njihovoj kompaniji pravilno licenciran.

BSA u Hrvatskoj sustavno provodi aktivnosti usmjerene promicanju i zaštiti prava intelektualnog vlasništva, a posebno zaštiti autorskog prava na računalnim programima. BSA redovito provodi edukacijske i oglasne kampanje kojima se promiču inovativnost, kibernetička sigurnost i elektronička trgovina. U proteklom razdoblju, BSA je proveo nekoliko kampanjama o problemima i rizicima koje donosi uporaba nelicenciranog softvera, usmjerenih prema svim poslovnim subjektima u Hrvatskoj. BSA vjeruje da svojim edukacijskim naporima može pridonijeti podizanju svijesti o pitanjima urednog licenciranja i upravljanja softverskom imovinom, jer procjenjuje kako mnogo menadžera i donositelja odluka nije upoznato s problemima i rizicima nelicenciranog softvera.

BSA: u Hrvatskoj više od polovice ima nelicencirani softver

Među ostalim zaključcima Globalnog BSA istraživanja o softveru:
•    Globalna stopa softvera instaliranog bez propisne licence porasla je sa 42% u 2011. na 43% u 2013, jer je kod rastućih gospodarstava, u kojima je stopa nelicenciranog softvera najveća, broj računala i dalje raste i čini značajnu većinu.
•    Komercijalna vrijednost instalacija nelicenciranog računalnog softvera ukupno u 2013. godini iznosi 347 milijardi kuna
•    Regija s najvećom ukupnom stopom instalacija nelicenciranog računalnog softvera u 2013. je regija Azije i Pacifika, sa 62%. Ovaj broj predstavlja 2-postotno povećanje u odnosu na 2011. godinu, a komercijalna vrijednost nelicenciranih instalacija premašuje 116 milijardi kuna.
•    Regija Srednje i Istočne Europe sa 61% ima sljedeću najveću stopu nelicenciranih softverskih instalacija, a slijedi Latinska Amerika sa 59% te Bliski Istok i Afrika, također sa 59%.
•    Sjeverna Amerika sa 19% nastavlja s najnižom regionalnom stopom nelicenciranih softverskih instalacija, iako i s takvom stopom ostvaruje značajnu komercijalnu vrijednost of 60 milijardi kuna.
•    U regiji Zapadne Europe, stopa je u 2013. pala za 3 postotna poena na 29%, s komercijalnom vrijednosti od 71 milijardu kuna.
•    U Europskoj Uniji, stopa je u 2013. godini pala za dva postotna poena na 31%, s komercijalnom vrijednošću od gotovo 75 milijardi kuna.

Potpun primjerak Globalnog BSA istraživanja o softveru, uključujući i podatke za Hrvatsku, dostupan je za preuzimanje na web stranicama BSA na .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.