BSA nastavlja s obukom državnih službenika o softverskom piratstvu

Fotografija članka: BSA nastavlja s obukom državnih službenika o softverskom piratstvu

Krivotvoreni softver nije značajna opasnost za hrvatsko gospodarstvo – softversko piratstvo jest, poručuje BSA na konferenciji o intelektualnom vlasništvu Intelektiv.

Oglas

Porast uporabe licenciranog softvera za 1 postotni poen generiralo bi procijenjenih 625 milijuna kuna vrijednosti lokalne proizvodnje (83 mil. USD), dok bi porast uporabe piratskog softvera istom stopom generirao 143 milijuna kuna (19 mil. USD) – što znači da bi ispravno licenciran softver donio 482 milijuna kuna (64 mil. USD) dodatne gospodarske vrijednosti.

Jedan od glavnih zaključaka studije Kompetititivna prednost: Gospodarski učinci ispravno licenciranog softvera provedene prošle godine glavna je poruka današnje edukacije državnih službenika koju je održao BSA | The Software Alliance na konferenciji o intelektualnom vlasništvu Intelektiv održanoj danas u Zagrebu. Današnji trening nastavak je edukacijskog programa BSA započetog u ožujku diljem Hrvatske, a na njemu je sudjelovalo više od 30 državnih službenika – uglavnom operativaca – iz Ministarstva unutarnjih poslova te Carinske uprave Ministarstva financija. Na konferenciji Intelektiv BSA je zastupala Ivana Jurin Puhalo, pravna zastupnica BSA u Hrvatskoj.

Neki od glavnih zaključaka gospodarske studije:
•    Globalno povećanje korištenja licenciranog softvera za 1 postotni poen ubrizgalo bi u svjetsku ekonomiju procijenjenih 73 milijarde američkih dolara, što u usporedbi s 20 milijardi dolara od piratskog softvera, čini razliku od 53 milijarde dolara.
•    Svaka od zemalja uključenih u istraživanje bilježi veći gospodarski prinos od ispravno licenciranog softvera no od piratskog softvera.
•    Na bazi dolar-za-dolar, povrat investicije od korištenja ispravno licenciranog softvera najveći je u zemljama u razvoju – 437 dolara dodatnog BDP-a u prosjeku. Ipak, korist ostvaruju zemlje na svim dohodovnim razinama: u visoko dohodovnim zemljama, svaki dodatni dolar uložen u licenciran softver ima prosječan povrati investicije (ROI) od 117 dolara; u srednje dohodovnim zemljama povrat iznosi 140 dolara.

BSA nastavlja s obukom državnih službenika o softverskom piratstvu

“Prema rezultatima posljednje provedene Globalne BSA studije o stopama softverskog piratstva iz 2012. godine, stopa softverskog piratstva u Hrvatskoj u 2011. godini bila je 53% – što znači da je svaki drugi računalni program koji je instaliran u prošloj godini bio nelicenciran. Komercijalna vrijednost piratstva u 2011. iznosi 380 milijuna kuna. Prilično je jasno – ono što uzrokuje probleme nije krivotvorenje softvera. Pravi uzročnik problema je softversko piratstvo,” rekla je Ivana Jurin Puhalo te dodala: “Narednih dana očekujemo rezultate Globalne BSA studije o piratstvu za 2013. godinu, koje će nam omogućiti nove globalne i lokalne zaključke o piratstvu i njegovim stopama. Nakon što pažljivo proučimo rezultate nove studije, predložit ćemo nove mjere za smanjenje piratstva, za koje vjerujemo da u značajnoj mjeri mogu pomoći hrvatskom gospodarstvu.”

Više informacija o studiji Konkurentska prednost: Gospodarski učinci ispravno licenciranog softvera dostupno je na web stranici . Posljednja studija o softverskom piratstvu dostupna je na .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.