BSA globalna studija: 70% korisnika računala u Hrvatskoj koristi piratski softver

Fotografija članka: BSA globalna studija: 70% korisnika računala u Hrvatskoj koristi piratski softver

U zagrebačkom hotelu Sheraton održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavnici Međunarodnog udruženja proizvođača poslovnog softvera Business Software Alliance (BSA) predstavili Globalnu studiju o softverskom piratstvu za 2011. godinu. Poseban je naglasak bio na stopi softverskog piratstva u Hrvatskoj i regiji, i kako ono utječe na domaće gospodarstvo u vrijeme recesije.

O tome su nam govorili Andrej Matijević (glasnogovornik BSA u Hrvatskoj), Ljiljana Kuterovac (zamjenica ravnatelja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo), te Ivan Mijatović (glavni policijski inspektor u Odjelu gospodarskog kriminaliteta i korupcije MUP-a). Osim službenog priopćenja koje možete pročitati u nastavku, na naš novinarski upit saznali smo i pokoju informaciju više.

Tako smo od gospodina Matijevića (BSA) saznali kako je u 2010. godini prijavljeno 150-ak tvrtki koje protupravno umnožavaju, koriste ili distribuiraju računalni softver članova BSA, što je porast od oko 30% posto u odnosu na 2010. godinu. Prijave se prosljeđuju Državnom inspektoratu ili policiji. Ljiljana Kuterovac je dodala kako podaci Državnog inspektorata govore kako oni imaju zaprimljeno 562 prijave za takve prekršaje (ne samo članova BSA), što je rast od 20-ak posto u odnosu na 2010. godinu. Inače, najnovije i točno izvješće pojavit će se u idućih nekoliko dana, rekla je Kuterovac, a ono će biti dostupno na web stranicama Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo () ili na novoosnovanoj web stranici

Gospodin Mijatović iz MUP-a je još jednom podsjetio kako su 22. veljače 2010. godine s CARNetom potpisali poseban ugovor prema kojem će se MUP-ovi djelatnici dodatno educirati kako bi brže i jednostavnije prevenirali i rješavali računalni kriminalitet. Na naše novinarsko pitanje ima li ovaj ugovor veze s nedavnim "lovom" na neke privatne "downloadere" a koji je značajnije eksponiran i u nekim televizijskim medijima, Mijatović je odgovorio kako je ugovor namijenjen edukaciji, a ne lovu na privatne korisnike.

BSA globalna studija: 70% korisnika računala u Hrvatskoj koristi piratski softver

BSA globalna studija: 70% korisnika računala u Hrvatskoj koristi piratski softver

BSA globalna studija: 70% korisnika računala u Hrvatskoj koristi piratski softver

BSA globalna studija: 70% korisnika računala u Hrvatskoj koristi piratski softver

Foto: Božidar Komarić, Racunalo.com

PRESS objava
70% računalnih korisnika u Hrvatskoj priznaje da je nabavljalo piratski softver, objavio je danas Business Software Alliance (BSA) u Globalnoj godišnjoj studiji o softverskom piratstvu za 2011. Neki korisnici kažu da piratiziraju cijelo vrijeme ili uglavnom, drugi da to čine povremeno ili rijetko. Rezultat ovakvog ponašanja je stopa softverskog piratstva od 53% u Hrvatskoj prošle godine – što znači da je svaki drugi računalni program koji je instaliran u prošloj godini bio nelicenciran. Komercijalna vrijednost piratstva u 2011. iznosi 380 milijuna kuna.

“Da 70 posto korisnika prizna da krade u dućanu – čak i rijetko – nadležna tijela bi reagirala strožim policijskim nadzorom i kaznama. Softversko piratstvo traži sličan pristup: usklađenu javnu edukaciju te snažnu provedbu zakona," rekao je Andrej Matijević, glasnogovornik BSA u Hrvatskoj. 

39 posto korisnika anketiranih u studiji se izjašnjava da softver nelegalno nabavlja "cijelo vrijeme", "uglavnom" ili "povremeno", dok 31 posto korisnika kaže da to čini "rijetko". Studija također otkriva da su korisnici koji priznaju softversko piratstvo najčešće muškog spola te dobi od 35 do 44 godine (27 posto).

BSA u Hrvatskoj sustavno provodi aktivnosti usmjerene promicanju i zaštiti prava intelektualnog vlasništva, a posebno zaštiti autorskog prava na računalnim programima. BSA redovito provodi edukacijske i oglasne kampanje kojima se promiču inovativnost, kibernetička sigurnost i elektronička trgovina. U proteklom razdoblju, BSA je proveo nekoliko kampanjama o problemima i rizicima koje donosi uporaba nelicenciranog softvera, usmjerenih prema svim poslovnim subjektima u Hrvatskoj. BSA vjeruje da svojim edukacijskim naporima može pridonijeti podizanju svijesti o pitanjima urednog licenciranja i upravljanja softverskom imovinom, jer procjenjuje kako mnogo menadžera i donositelja odluka nije upoznato s problemima i rizicima nelicenciranog softvera.

BSA također nastavlja i s postupanjem po prijavama slučajeva piratstva koje redovito zaprima. Prijave protiv tvrtki koje protupravno umnožavaju, koriste ili distribuiraju računalni softver članova BSA prosljeđuju se Državnom inspektoratu ili policiji.

"Softversko piratstvo i dalje opstaje kao rupa u globalnoj ekonomiji, IT inovacijama i otvaranju novih radnih mjesta," rekao je predsjednik i glavni izvršni direktor BSA Robert Holleyman. "Vlade moraju poduzeti korake u smjeru modernizacije zakona o intelektualnom vlasništvu i proširenja napora u provedbi zakona, kako bi se svi koji piratiziraju softver suočili sa stvarnim posljedicama."

Globalno, studija otkriva da stope piratstva na tržištima u razvoju znatno premašuju one na razvijenim tržištima – 68% u odnosu na 24%, u prosjeku – a tržišta u razvoju čine veliku većinu udjela u globalnom rastu komercijalne vrijednosti nelicenciranog softvera. Ovaj podatak pojašnjava tržišnu dinamiku globalne stope softverskog piratstva, koja u 2011. ostaje na 42 postotna poena, dok konstantno širenje tržišta u zemljama u razvoju podiže komercijalnu vrijednost nelicenciranog softvera na 339 milijarda kuna.

Ostali zaključci ovogodišnje Globalne BSA studije o softverskom piratstvu uključuju:
• Globalno, mlade osobe muškog spola najčešći su softverski pirati – vjerojatnost da dolaze iz zemalja u razvoju no iz onih razvijenih više je no dvostruko veća (38% u odnosu na 15%)
• Donositelji poslovnih odluka priznaju da piratiziraju softver češće od ostalih korisnika – vjerojatnost da će nabaviti softver za jedno računalo i instalirati ga na ostala računala u uredu više je no dvostruko veća no kod ostalih korisnika
• Globalno, podrška pravima i zaštiti intelektualnog vlasništva u teoriji je jaka, no problematičan je nedostatak inicijative kako bi se navike softverskih pirata promijenile i u praksi. Svega 20% učestalih pirata na razvijenim tržištima – i 15% na tržištima u razvoju – kaže da je rizik da će biti uhvaćeni dovoljan razlog da ne piratiziraju.
• Komercijalna vrijednost nelicenciranog softvera u regiji Srednje i Istočne Europe iznosi ukupno 32,6 milijarde kuna. Globalno, vrijednost nelicenciranog softvera narasla je na rekordnih 340 milijardi kuna
• Od ukupno 24 zemlje regije Srednje i Istočne Europe (CEE), Hrvatska ima 6. najnižu stopu piratstva; međutim, uspoređujemo li rezultat u okviru zemalja EU – kojima ćemo se pridružiti 2013. godine – Hrvatska ima 8. najvišu stopu
• Iako je hrvatska stopa softverskog piratstva u padu, vrijednost piratskog softvera je u rastu – gubici u 2011. godini iznose 380 milijuna kuna (porast sa 70 milijuna američkih dolara u 2010. na 74 milijuna u 2011.)

Ovo je deveta godišnja studija o globalnom softverskom piratstvu koju je BSA proveo u suradnji s tvrtkama IDC i Ipsos Public Affairs, vodećim svjetskim neovisnim kompanijama za istraživanja tržišta. Metodologija studije uključuje prikupljanje 182 zasebna podatkovna izvora i procjenu računalnih i softverskih trendova na 116 svjetskih tržišta. Ovogodišnja studija također uključuje i anketu provedenu na 15.000 računalnih korisnika iz 33 zemlje koje zajedno čine 82% globalnog PC tržišta.

Potpun primjerak Globalne studije o stopama softverskog piratstva za 2011. godinu, uključujući i podatke za Hrvatsku, dostupan je za preuzimanje na web stranicama BSA na .

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.