Broj zaraženih Android smartfona u porastu

Fotografija članka: Broj zaraženih Android smartfona u porastu

Statistiku zaraženih uređaja donosi Nokia koja ukazuje da glavnina zaraze dolazi iz izvora mimo Google Play Store-a.

Oglas

Koristeći NetGuard, sigurnosni softver kojeg koriste mobilni operateri, finska Nokia je došla do nekih zanimljivih podataka. Prvenstveno, došli su do zaključka da je od ukupnog broja uređaja koji su se spajali na mobilne mreže, njih 72 % su bili zaraženi Android smartfoni! Tvrde da dok je Google značajno poboljšao sigurnost primjenom vlastitoga Google Play Protect sustava, velika većina zaraza je dolazila sa izvora van Play Store-a a trend zaraze je u uzlaznoj putanji. Najgore je zahvaćena Kina gdje zbog državnih ograničenja svi Android uređaji nemaju pristup uslugama Google Play već se koriste trgovine trećih strana, koje su bitno manje sigurnije ili čak izričito napravljene za ubacivanje malicioznog softvera u uređaje.

Navode da je najčešći tip zlonamjernog softvera “trojanizirana aplikacija” tj. aplikacija koja glumi određenu popularnu uslugu ili servis (npr. YouTube) ali naravno dostupna je jedino iz neprovjerenih izvora koji su najčešći izvor zaraze.

Sigurnosna situacija kod fiksnih privatnih mreža je bitno poboljšana, u drugu ruku, gdje je prijavljen pad zaraženih uređaja sa 11.3 % prošle godine na 6.2 % ove. Apple je također pod opsadom ali zbog postojanja strogo kontroliranoga okruženja u pogledu preuzimanja aplikacija, broj zaraženih je znatno manji. Problem, kao i kod Androida, su nezakrpane ranjivosti u neažuriranim iPhone-ima, što naravno ne znači automatski da su krivi korisnici budući da je sigurnosna podrška za OS i kod jednih i drugih šarolika, iako je u maloj prednosti Apple zbog dužeg vremena podrške za sigurnosne propuste i ažuriranja OS-a kod svojih uređaja.

Naglašavamo, vrlo je važno redovno ažurirati vaš uređaj čim izađe nova nadogradnja, a ukoliko za vaš uređaj više ne dobija sigurnosna ažuriranja, preporuča se zamjena uređaja ili barem instalacija antivirusnog softvera na smartfon kojeg je, naravno, također potrebno redovno ažurirati.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.