Preko bare: broj incidenata između dronova i aviona raste vrtoglavom brzinom!

Fotografija članka: Preko bare: broj incidenata između dronova i aviona raste vrtoglavom brzinom!

Broj ovakvih incidenata raste nevjerojatnom brzinom, iako su u Americi vrlo strogi zakoni vezani uz dronove i zone leta. Brojke koje ćete vidjeti nisu baš za pohvalu, pitanje je vremena kada će se dogoditi nešto – drastično.

Oglas

Prema prikupljenim podacima od kolovoza 2015. do siječnja 2016. godine broj dnevnih incidenata u kojima je došlo do vrlo bliskih susreta aviona i dronova je čak 3 i pol. Usporedbe radi, godine 2014. ta je brojka bila manje od jedan ovako opasan incident dnevno.

Podatke je objavila Federal Aviation Administration agencija (FAA – savezna uprava za civilno zrakoplovstvo agencija je američkog Ministarstva prometa nadležna za reguliranje i nadziranje svih aspekata civilnog zračnog prometa u SAD). FAA predstavnici nisu krili svoju zabrinutost ovim brojkama koje bi mogle odnijeti i ljudske žrtve.

Američki zakoni su prilično strogi po pitanju leta dronova. Postoje i takozvane “no flight” zone koje se već upisuju u GPS lokatore samih dronova i jednostano im ne dozvoljavaju let u tim zonama. No, čini se kako niti to ne pomaže. Nećemo sada nabrajati pojedine slučajeve, dovoljno je pogledati podatke niže, sve će vam biti jasno.

Zašto vam pričamo o ovome o čemu ćete vrlo rijetko ili uopće nećete moći čitati na drugim portalima i drugim medijima? Jednostavno zato što to dolazi i kod nas, u Hrvatsku. Naime, za nekoliko dana će se održati i prva čiji smo i medijski pokrovitelji. Sigurno je kako će se dronovi sve više koristiti u poslovanju i u našoj zemlji, tako da je pojava ovakvih incidenata vrlo izgledna. Pitat ćemo ih što misle o tome. Vidjet ćemo što će na to reći hrvatski zakonski regulatori i hoće li biti uspješniji.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.