Briga za okoliš – Hrvatski Telekom ekološki zbrinuo 137.000 starih mobitela

Fotografija članka: Briga za okoliš – Hrvatski Telekom ekološki zbrinuo 137.000 starih mobitela

U svim T-Centrima korisnici koji donesu svoj stari mobilni uređaj u T-Centar mogu iskoristiti HT-ovu uslugu “Zamijeni i uštedi” i ostvariti popust za kupnju robe iz HT-ove ponude.

Oglas

Zanimljiv podatak govori kako svaki stanovnik Hrvatske prosječno godišnje baci 6,67 do 10,11 kilograma elektroničkog otpada. Kao društveno odgovorna kompanija, Hrvatski Telekom posvećuje posebnu pozornost zaštiti okoliša i ljudskom zdravlju, a jedna od aktivnosti koje govore u prilog tome svakako je tradicionalno ekološko zbrinjavanje starih mobitela čiji se broj do sada popeo na respektabilnih 137.000.

U svim T-Centrima osigurani su uvjeti za prihvat i daljnje ekološko zbrinjavanje starih elektroničkih uređaja iz HT-ovog prodajnog asortimana (mobiteli i drugo) i pripadajućih baterija. Svi korisnici koji donesu svoj stari mobilni uređaj u T-Centar mogu iskoristiti HT-ovu uslugu „Zamijeni i uštedi” i ostvariti popust za kupnju robe iz HT-ove ponude.

Mobiteli i drugi elektronički uređaji u sebi sadrže komponente koje mogu negativno utjecati na okoliš ukoliko se nekontrolirano odbace. Njihovim pravilnim odlaganjem pomažemo u sprečavanju mogućih negativnih posljedica na okoliš i ljudsko zdravlje.

Procjenjuje se da se u Hrvatskoj godišnje baci 30-45 tisuća tona elektroničkog otpada (stari kućanski aparati, TV uređaji, računala, mobiteli, hladnjaci i slično). Prosječno svaki stanovnik Hrvatske godišnje baci 6,67 do 10,11 kg elektroničkog otpada, a ta količina se stalno povećava, prosječno za 10 posto na godinu.

Sastav mobilnih uređaja varira ovisno o modelu, te o razvoju tehnologije jer se stalno u proizvodnju uvode nove tvari i spojevi, s boljim ili poboljšanim svojstvima. Analize nekih od proizvedenih modela pokazuju sljedeći sastav: većim dijelom se mobilni uređaj sastoji od različitih vrsta plastike (npr. ABS plastike ima oko 29 posto), bakra i komponenti bakra ima prosječno oko 15 posto, željeza oko tri posto, dok oko jedan posto ima elemenata kao što su nikal i spojevi nikla, cink i spojevi cinka, srebro i spojevi srebra, aluminij, kositar, olovo, zlato, mangan, itd. Oko jedan posto ima i prigušivača plamena, koji spadaju u opasne materijale.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.