Brži i štedljiviji Intelovi procesori za poslužitelje

Racunalo.com foto

Ti se procesori zasnivaju na revolucionarnoj, novoj Intelovoj mikroarhitekturi Intel Core, koja uz najnapredniju proizvodnu tehnologiju na svijetu omogućuje neupitno Intelovo vodstvo na svjetskom tržištu kada je riječ o brzini rada poslužitelja, energetskoj učinkovitosti i cijeni1. Više od 150 proizvođača namjerava proizvoditi oko 200 modela poslužitelja i radnih stanica, a prve narudžbe počinju danas.
“Jednostavno rečeno, mikroarhitektura Core tehnički je iskorak kojim započinje novo doba energetske učinkovitosti uz fantastične mogućnosti dvojezgrenih 64-bitnih procesora”, rekao je Pat Gelsinger, potpredsjednik i generalni direktor Intelove tvrtke Digital Enterprise Group.
Serija 5100 dvojezgrenih procesora Intel Xeon omogućuje 135 posto brži rad2 i do 40 posto manju potrošnju energije u odnosu na prijašnje Intelove proizvode za poslužitelje. Novi procesori zasjenili su ponudu konkurencije na desecima u praksi korištenih aplikacija i standardnim programima za testiranje1. Taj nedostižni spoj snage i učinkovitosti omogućuje proizvođačima računalne opreme da optimalno uravnoteže procesorske mogućnosti s ograničenjima potrošnje i prostora koja im nameću mali sustavi, tipični za komunikacije, pohranu i posebne namjene.
Utemeljena na vrhunskim proizvodnim mogućnostima i najnaprednijem 65-nanometarskom tehnološkom procesu, kojim je smanjena veličina tranzistora i potrošnja energije čipa, a povećana brzina rada, serija 5100 kompatibilni je dio Intelove platforme Bensley i nalazi se u različitim proizvodima za poslužitelje. Platforma Bensley zasniva se na najnovijim poslužiteljskim tehnologijama, kao što su brža i pouzdanija memorija FB-DIMM, Intelova virtualizacijska tehnologija, tehnologija za upravljanje Active Server Manager te Intelova tehnologija za ubrzanje I/O operacija (Intel I/O Acceleration Technology).
Memorija FB-DIMM može se nabaviti u cijelom svijetu kod svih velikih proizvođača  memorije, a cijenom je konkurentna memoriji DIMM. Intel i proizvođači memorije surađuju na nekoliko programa kako bi ubrzali masovnu primjenu te važne tehnologije.
Intel će isporučivati procesore serije 5100 frekvencija do 3 GHz, s bržom glavnom sabirnicom na 1333 MHz, 4 megabajta dijeljene predmemorije L2, odnosno memorijskog “spremnika” između jezgara. Inačica brzine 3 GHz imat će maksimalnu snagu disipacije (TDP – Thermal Design Point) od 80 vata, dok će na svim drugima TDP iznositi samo 65 W. U trećem kvartalu započet će isporuka procesora brzine 2,33 GHz s još nižim radnim naponom, čiji će TDP iznositi samo 40 vata. Woodcrest podržava izvanredne tehnike upravljanja potrošnjom energije, održavajući je bitno manjom od maksimalne odnosno projektirane snage disipacije (TDP). Na razini cijelog sustava Bensley neupitno zauzima vodeće mjesto po energetskoj učinkovitosti.


Prvi procesori zasnovani na mikroarhitekturi Intel Core
Novi dvojezgreni poslužiteljski procesori prvi će iskoristiti prednosti mikroarhitekture Intel Core, a oblikovani su kako bi se ostvarila visoka energetska učinkovitost te bitno poboljšale mogućnosti procesora pomoću nekoliko inovacija.
Jedna od mnogih novih inovacija za tu procesorsku arhitekturu, optimiziranu za više jezgara, jest Intel® Wide Dynamic Execution, koja omogućuje izvršavanje više instrukcija po taktu. Sve su izvršne jezgre šire, što omogućuje svakoj jezgri da izvrši do četiri cijele instrukcije koristeći pritom učinkovit cjevovod s 14 razina, koji omogućuje poboljšan i učinkovitiji prijenos podataka te njihovu bržu obradu.
Procesor sadrži i Intelovu tehnologiju “pametne” pohrane u predmemoriju (Intel® Advanced Smart Cache), koja omogućuje da jedna od dvije procesorske jedinice ili jezgre koristi cijeli kapacitet predmemorije kad je to potrebno, dok druga ne izvršava nikakav zadatak. Tehnologija Intel® Smart Memory Access ili tehnologija “pametnog” pristupa memoriji može “sakriti” latenciju memorije i uska grla pri protoku podataka.
Povezani, poslužitelji zasnovani na Intelovim proizvodima mogu smanjiti cijene vezane uz objekt i prostor za smještaj, rashladni sustav i napajanje energijom u podatkovnim centrima, povećavajući brzinu odziva, produktivnost i ukupno vrijeme rada poslužiteljskog sustava bez zastoja.
Intel procjenjuje da će ta skupina poslužitelja biti najprodavaniji proizvod u povijesti te tvrtke te je odredio cijene za procesore serije 5100 u rasponu od 209 USD do 851 USD za količinu od tisuću komada, ovisno o njihovim mogućnostima. Intel će svojim kupcima koji se bave komunikacijama, pohranom i namjenskim uređajima ponuditi produljenu podršku od 5 do 7 godina.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.