Bojite li se potresa? Prikaz opasnih lokacija kao Youtube timelapse!

Fotografija članka: Bojite li se potresa? Prikaz opasnih lokacija kao Youtube timelapse!

Vjerojatno niste osjetili kako se zemlja “tresla” prošli mjesec, no stručnjaci kažu kako je travanj bio jedan od nestabilnijih mjeseci. Zanima vas kako to izgleda?

Oglas

U video prilogu koji ćete vidjeti u nastavku točno su prikazane sve najrizičnije točke od potresa u cijelom svijetu. Podaci su apsolutno točni, a preuzeti su iz Pacific Tsunami Warning Centra (PTWC) – mjerenje je trajalo od siječnja do travnja 2014. godine, a video je snimljen kako “timelapse” (niz slika snimljenih u pravilnom vremenskom periodu). I mjerenja će pokazati kako se upravo u travnju prilično “drmalo” na nekim lokacijama, kažu daleko iznad prosjeka.

Bojite li se potresa? Prikaz opasnih lokacija kao Youtube timelapse!

Oni malo upućeniji vjerojatno znaju kako se stalno događaju potresi, svakog dana i svakog sata, a mjesečno se onih žešćih potresa dogodi tek 1-2, a koji su jači od 6,5 stupnjeva po Richterovoj ljestvici. Stručnjaci iz PTWC-a su zabilježili kako je prošlog mjeseca zabilježeno čak 13 jakih potresa (kud baš 13!), uključujući i pet potresa jačih od 7,8 stupnjeva po Richteru, što je gotovo snažan kao katastrofalan tsunami (8,3 stupnjeva po Richteru)!

Onaj najjači dogodio se 1. travnja (na žalost, nije “prvoaprilska” šala) koji je pogodio sjeverni Čile i bio je snage od čak 8,2 stupnjeva po Richteru. Još jedan jaki potres u travnju dogodio se na Solomonskim otocima (Južni Pacifik), a bilo je jačih “drmanja” i u Nikaragvi, Meksiku, Kanadi i jedan rijetki u južnom Atlantiku.

Evo i popisa najjačih pet potresa od početka 2014. godine:
– 1. travanj – 8,2 stupnja – sjeverni Čile
– 3. travanj – 7,8 stupnja – sjeverni Čile
– 12. travanj – 7,6 stupnja – Solomonski otoci
– 13. travanj – 7,7 stupnja – Solomonski otoci
– 19. travanj – 7,8 stupnja – Solomonski otoci

Svakako pogledajte ovu zanimljivu Youtube timelapse animaciju koja u 2 i pol minute prikazuje što se sve događalo u protekla četiri mjeseca. I što mislite, kako je u 4 mjerena mjeseca bilo s rizicima od potresa u Hrvatskoj? Svakako pogledajte video… :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.