B.net se pohvalio odličnim financijskim rezultatima u Hrvatskoj

Fotografija članka: B.net se pohvalio odličnim financijskim rezultatima u Hrvatskoj

Tijekom proteklih 12 mjeseci, tvrtka je ostvarila niz zapaženih rezultata na tržištu: vodeća je po rastu broja korisnika širokopojasnog interneta među svim "alternativnim" operatorima, najviše se brojeva fiksne telefonije prenosi upravo u B.net, a gotovo polovica svih korisnika danas već koristi neki od multiplay (2D/3D) paketa.

Digitalne usluge B.neta danas su dostupne na području na kojem se nalazi 241 tisuća kućanstava, a njih 120 tisuća trenutno su korisnici barem jedne B.netove usluge. B.net je po tome i dalje vodeći na tržištu po broju korisnika spojenih na posve vlastitu infrastrukturu.

Rast broja korisnika u svim segmentima
Tvrtka je tijekom 2010. ostvarila značajan rast u svim segmentima svog poslovanja. U studenom ove godine, B.net je premašio brojku od 50.000 korisnika broadband interneta i 50.000 korisnika fiksne telefonije. U poslovnoj godini 2010. B.net je povećao broj svojih korisnika broadband interneta za 60 posto, a broj korisnika fiksne telefonije za čak 92 posto. Tome su uvelike pridonijele činjenice da B.net nudi najpovoljniji 3D paket na tržištu (trenutačno jedini koji uključuje Internet vezu maksimalne brzine 8 Mbps) kao i posebno povoljne pakete za fiksnu telefoniju.

Segment kabelske televizije također je nastavio rasti te je B.net u 2010. povećao broj korisnika u ovom segmentu za oko 9 posto. Osim u rezidencijalnom, primjetan je i rast u segmentu poslovnih korisnika koji su u recesijskoj godini posvetili više pažnje optimizaciji svog poslovanja i smanjenju troškova. Prihod od poslovnih korisnika tako danas iznosi oko 15 posto prihoda tvrtke, te je i u ovom segmentu tijekom poslovne godine 2010. ostvaren rast od 16 posto. B.net danas ima više od tisuću poslovnih korisnika, od čega ih tristotinjak koristi cjelokupni portfelj B.netovih naprednih telekomunikacijskih usluga, dok više od 700 poslovnih korisnika koristi hosting, mail i broadband usluge.

EBIT pozitivan, rast prihoda veći od 30 posto
Rast prihoda veći je od 30 posto već drugu poslovnu godinu zaredom. Prihodi u poslovnoj godini 2010. iznosili su 202,6 milijuna kuna, što je 49,3 milijuna kuna više nego u prethodnoj poslovnoj godini kada su prihodi iznosili 153,3 milijuna kuna.

EBITDA – zarada prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije – nastavlja i ove godine kontinuirano rasti. Neto povećanje u 2010. iznosilo je 42,9 milijuna kuna, a udio EBITDA u prihodima iznosi 29,72 posto. Za usporedbu, neto povećanje EBITDA u 2009. iznosilo je 11,1 milijuna kuna a udio u prihodima bio je 11,26 posto.

EBIT – zarada prije kamata i oporezivanja – ove je godine porasla na 14,67 milijuna kuna, što je povećanje od 35,4 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu. Time što je EBIT pozitivan, B.net je ove godine postao prvi potpuno profitabilan "alternativni" telekom operator u Hrvatskoj.

"U samo tri godine nakon osnivanja, B.net se može pohvaliti pozitivnim poslovanjem, što smatramo velikim uspjehom s obzirom na teške ekonomske uvjete i zahtjevno hrvatsko telekomunikacijsko tržište na kojemu poslujemo. Istovremeno, prošli smo kroz veliki investicijski ciklus i značajnu tehničku nadogradnju naše mreže, a nove tehnologije i usluge za koje je ona spremna omogućit će nam, vjerujemo, dvoznamenkasti rast prihoda i EBITDA i u sljedećoj poslovnoj godini", komentirao je godišnje rezultate predsjednik uprave B.neta Hrvatska, Adrian Ježina, koji je nedavno proglašen najboljim menadžerom u Hrvatskoj u kategoriji srednjih tvrtki po izboru CROMA-e.

Foto: Božidar Komarić, Racunalo.com

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.