BMW ORACLE Racing na Allianz Cupu

Racunalo.com foto

BMW ORACLE Racing na svojem je terenu okupio dvije ekipe za natjecanje u dvobojskom jedrenju protiv vrhunskih kormilara America’s Cupa. Tako je jedina američka stanica na tom natjecanju bila domaćinom najboljih posada Svjetskog prvenstva u dvobojskom jedrenju. Izvršni direktor i skiper Chris Dickson regatu je završio na ukupno sedmom mjestu, nakon teško izborene četvrtfinalne pobjede protiv finalista Allianz Cupa Eda Bairda, kormilara momčadi Alinghi, branitelja naslova America’s Cupa. Allianz Cup u organizaciji tvrtke Oracle danas su osvojili Ben Ainslie i njegov Emirates Team New Zealand.


Vlasnik ekipe BMW ORACLE Racing i član posade Larry Ellison osvojio je dvije pobjede u tri utrke finalnog dana kružnih utrka, ali u svojem prvom skiperskom nastupu na Svjetskom prvenstvu nije se uspio probiti do četvrtfinala.


U Dicksonovoj ekipi za Allianz Cup nalazili su se Kazuhiko Sofoku, Jann Neergaard, Zach Hurst i Paul Westlake. U Ellisonovoj ekipi nalazili su se Gavin Brady, Rod Dawson, Morgan Trubovich i Brad Webb. Šesnaest ekipa natjecalo se u klasi J/105, klasi brodova dugačkih otprilike 10,6 metara, jedinstvenog dizajna.


Ellison je bio impresioniran kvalitetom posada koje su se ovog tjedna natjecale u Zaljevu San Francisco. “Nevjerojatno je koliko su dobre u onome što rade“, rekao je Ellison na konferenciji za novinare u Jedriličarskom klubu St. Francis, koji je bio i domaćin tog događaja. “Bila je čast natjecati se s njima. U Zaljevu San Francisco ne viđamo često jedriličare takvog kalibra.”


Izvršni direktor iskoristio je mogućnost da pohvali Zaljev kao odlično mjesto za održavanje regata, a njegove će vode uskoro, nada se, ugostiti i America’s Cup. „Riječ je o najboljem prirodnom amfiteatru za jedrenje na svijetu.” Allianz Cup u organizaciji tvrtke Oracle uslijedio je nakon Oracleove godišnje konferencije OpenWorld, koja se od 22. do 26. listopada održavala u San Franciscu. Ove je godine OpenWorld posjetilo 43 000 stručnjaka s područja ekonomije i IT tehnologija.
 
Jan Carendi, član upravnog odbora Allianz SE, izjavio je nakon posjeta Allianz Cupu u organizaciji tvrtke Oracle: “Naš tim BMW Oracle Racing, koji sponzoriramo za America’s Cup, prvi smo put posjetili u španjolskom gradu Valenciji, a sada smo u San Franciscu proveli vrijeme s posadama i jasno vidimo da jedrenje zahtijeva slične vrijednosti i vještine koje su potrebne i nama kao tvrtki za globalne financijske usluge, u kojoj su timski rad i strategija presudni za uspjeh.”
Carendi je nastavio: „Jedrenje, a osobito dvobojsko jedrenje, zahtijeva određen broj ljudi i vještina te sposobnost balansiranja koja nam je često potrebna u našem poslu, osobito kada se nađemo u neistraženim vodama.“


Za vrijeme regate Jedriličarski klub Golden Gate priredio je roštilj u čast titule Challenger of Record u svom matičnom klubu, a tom je prigodom prikupljeno i 5000 dolara za program mladih jedriličara. Klub je na aukciji ponudio opremu te počasnu vožnju na VIP jahti za goste Allianz Cupa, replici škune America, po kojoj je America’s Cup dobio naziv nakon što je ona pobijedila u inauguracijskoj utrci 1851. godine. Građani San Francisca koji su se spustili do obale da bi promatrali natjecanje mogli su promatrati kako škuna s razvijenim jedrima plovi Zaljevom.


Iako Zaljev tijekom regate Allianz Cup nije ponudio klimatske uvjete uobičajene za San Francisco, utješna nagrada za blag sjeverni povjetarac bilo je čisto i sunčano nebo te ugodna temperatura babljeg ljeta tijekom tog natjecateljskog događaja.


Ta je regata bila peta etapa Svjetskog prvenstva u dvobojskom jedrenju, koje obuhvaća petnaest natjecanja. Allianz Cup u organizaciji tvrtke Oracle ponudio je fond nagrada od 100 000 USD i jedina je regata iz serije koja se održava u SAD-u. Posebnu nagradu za ukupnog pobjednika Svjetskog prvenstva u dvobojskom jedrenju 2006./2007. dodijelit će partner, koji je ustupio i “službeni automobil” natjecanja BMW, a koji je također partner tima BMW ORACLE Racing.


Konačni rezultati – prvih 8:
1. Ben Ainslie (Velika Britanija), Emirates Team New Zealand
2. Ed Baird (SAD), Alinghi
3. Jesper Bank (Danska), United Internet Team Germany
4. Ian Williams (Velika Britanija), Team Pindar
5. Paolo Cian (Italija) Team Viano Mercedes Benz – Shosholoza
6. Peter Gilmour (Australija), PST
7. Chris Dickson (Novi Zeland), BMW ORACLE Racing
8. Peter Holmberg (Djevičanski Otoci), Alinghi


Dodatne informacije o Allianz Cupu u organizaciji tvrtke Oracle potražite na: .

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.