Stiže Bluetooth 5

Fotografija članka: Stiže Bluetooth 5

Veću brzinu prijenosa podataka, manju potrošnju energije, dvostruko veći domet, dodatne funkcionalnosti u poboljšaju navigacijskih usluga… pročitajte što sve najavljuje novi Bluetooth standard za 2017. godinu.

Oglas

Bluetooth® grupacija najavila je za 16. lipnja 2016. godine predstavljane novog Bluetooth standardna kodnog broja 5.0 ili skraćeno u svrhu jednostavnijeg marketinka Bluetooth 5. Tehnologija, koja omogućuje jednostavno i brzo bežično povezivanje pametnih uređaja, laptopa, radio uređaja i svih drugih aparata s ugrađenim Bluetooth modulom, se razvija relativno brzo i tek što smo se navikli na verziju i mogućnosti 4.2. stiže nam nova. Službeno predstavljanje koje očekujemo za nekoliko dana otkrit će nam sve novosti koje nam petica donosi, ali već znamo neke od značajki koje su nam iz Bluetooth SIG priremili.

Ono što će većinu vjerojatno najviše razveseliti je najavljeno povećanje udaljenosti uređaja na do 300 m. Ovo naravno ovisi o uređajima, prirodnim preprekama i ometanjima, ali na papiru lijepo izgleda. Ako uzmemo u obzir kako većina trenutno raširenih uređaja ne garantira dobru vezu ni preko 50 m, svako poboljšanje na ovom području je dobrodošlo.

Programeri su se pobrinuli da nova tehnologija omogući dvostruku brzinu prijenosa podataka od one koju smo postizali koristeći Bluetooth 4.2 verziju. U teoriji to bi značilo kako će brzina ići i do 2Mbps. Koliko će to u praksi biti moguće, vidjet ćemo.

Osim poboljšanja onoga što je Bluetooth i dosada nudio, navodno stižu nadogradnje i novosti koje će omogućiti suradnju i integraciju Bluetooth modula s IoT (Internet of Things) svijetom. Ovo bi trebalo bluetooth standard učiniti iznimno korisnim u međusobnoj komunikaciji uređaja u kućanstvu, ali što konkretno podrazumijeva vidjet ćemo. Za sada se bluetooth uređaji mogu povezati uglavnom s jednim ili dva uređaja istovremeno. Možda nas očekuje napredak i u ovom sektoru.

Posljednja velika novost o kojoj se šapuće u kuloarima je vezana za, ni više ni manje, nego lokaciju. Lociranje uređaja, a time i korisnika nikako ne prestaje biti predmet rasprava. Neki su veliki protivnici i u vječnom strahu, oni drugi jedva čekaju svaku novu mogućnost da se što brže i jednostavnije tagiraju, lociraju, orijentiraju… Ovu drugu skupinu razveselit će vijest kako Blooetooth 5 donosi poboljšanja koja će omogućiti pomoć lokacijskim uslugama kako bi se i u zatvorenim prostorima položaj što preciznije odredio.

bluetooth.png.cf

Ugradnja novog Bluetooth 5 modula u uređaje očekuje se do kraja godine, ali to u praksi vjerojatno znači kako ćemo zapravo u Bluetooth 5 standardu moći uživati sljedeće, 2017. godine, a vjerojatno će biti dio svih flagship modela.

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.