Bluetooth 4.1 tehnologija – što se promijenilo za korisnike?

Fotografija članka: Bluetooth 4.1 tehnologija – što se promijenilo za korisnike?

U svijetu mobilne tehnologije Bluetooth, izvorno stvoren od strane tvrtke Ericsson, igra važnu ulogu. Korištenjem BT modula povezujemo slušalice, zvučnike, tipkovnice, miševe, itd.  Nedavno je standard obnovljen  na inačicu Bluetooth 4.1. Što se  promijenilo i što to znači za obične korisnike, pojasniti ćemo u nastavku članka.

Oglas

Bluetooth 4.0 je donio štednu značajku za baterije mobilnih uređaja dok Bluetooth 4.1 unaprjeđuje komunikacijske funkcije. Što se krije iza ovih ključnih riječi?  Prvo, povećana je brzina prijenosa podataka. Naravno to ne znači da Bluetooth 4.1 može postići brzine prijenosa poput Wi-Fi tehnologije za streaming videa ali učinkovitije prenosi podatke s nosivih uređaja poput narukvica koje se koriste za praćenje zdravstvenog stanja ili na smartfone za prikaz informacija vezanih uz sportske aktivnosti.

World-s-first-strapless-continuous-heart-rate-monitor-for-athletes-employs-Nordic-Semiconductor-Bluetooth-low-energy-wireless-technology (1)

Objavom standarda Bluetooth 4.0, pojavila se je dodatna klasifikacija unutar standarda koja nam govori o samoj namjeni korištenja BT modula. Tako smo dobili dvije potkategorije: Bluetooth Smart (slušalice, miš, tipkovnice) i Bluetooth Smart Ready (PC, mobilni telefoni, smartfoni, tableti). To znači da BT modul oznake Smart,  ne možemo koristiti na uređajima iz skupine Smart Ready i obrnuto. Bluetooth 4.1, objedinjuje module odnosno njihove funkcionalne uloge.  Tako  pametni satovi, naočale, narukvice i sl. postaju središta BT mreže. Osim toga, novi standard omogućuje uređajima korištenje IPv6 protokola.  Time se spajanjem uređaja na internet izravno postže ista funkcionalnost kao što ju ima WiFi, iako i dalje ostaje ograničenje brzine, ali se informacije sinkronizacije, poput elektroničke pošte potpuno ostvaruju.

Bluetooth 4.1 tehnologija – što se promijenilo za korisnike? 02

Zanimljivo je da Bluetooth 4.1 je optimiziran posebno za LTE mreže da bi se osigurao miran suživot s 4G signalom. Znači  kod istovremenog prijenosa podataka nema međusobnih smetnji signala u komunikaciji tj. smanjenjenja brzine. I za kraj, ono što će razveseliti korisnike je činjenica da ako imate u nekom svom uređaju BT 4.0 modul, on se lako može nadograditi na 4.1. kroz firmware. Nije potrebno da kupujete  novi uređaj.

Bluetooth 4.1 tehnologija – što se promijenilo za korisnike? 05

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.