Bloatware – što je to i kako se osloboditi

Fotografija članka: Bloatware – što je to i kako se osloboditi

Najkraće definirano, “bloatware” su neželjene ili za većinu vlasnika pametnih telefona beskorisne aplikacije. Što možemo napraviti po tom pitanju i kako ih se osloboditi?

Oglas

Poplavom velikog broja proizvođača mobilne opreme i još većeg broja njihovih pametnih telefona, tableta i drugih uređaja počelo se pojavljivati i sve više “bloatware” aplikacija. To su one aplikacije koje su predinstalirane na smartfonima a koje vjerojatno nikada nećete pokrenuti. Jedno je sigurno – smetaju…

Po definiciji iz svjetske tehničke enciklopedije bloatware (software bloat) je softver (aplikacija) koja ima neželjenu funkciju, te zauzima veliku količinu radne (RAM) i interne memorije. Ove aplikacije ne treba miješati s virusima i malwareima jer ove ne rade nikakvu štetu (brisanje, krađu podataka, umnožavanje). U stvari rade – zauzimaju resurse vašeg mobilnog uređaja.

Kada i kako je nastao bloatware?

Bloatware se kao izraz puno češće počeo pojavljivati u vrijeme Android smartfona, u posljednjih nekoliko godina, no sama ova “pojava” je nastala daleko ranije, negdje 1990. godine. Hrpu beskorisnih aplikacija (koje često u žargonu zovemo i “krš”) već godinama pronalazimo na prijenosnim računalima. Priča je ista – radi se o predinstaliranim aplikacijama koje uglavnom nećete nikada pokrenuti, ili vam ne trebaju, ili ih ne želite. Primjer je na slici niže.

Bloatware je nastao ’90-tih godina prošlog stoljeća kao dogovor softverskih kompanija i proizvođača računala, a prema kojem su na računala predinstalirali određene aplikacije. Ispočetka je to možda bilo i zanimljivo (tada je bilo vrlo malo aplikacija) jer ste imali nešto na računalu za pokrenuti i koristiti, no danas kada je ponuda softvera ogromna to više nije potrebno. Ili bolje rečeno – sada je štetno.

Kad kažemo štetno mislimo i na vaše osobne resurse – vrijeme, a koje ćete izgubiti na njihovo pokretanje (nakon čega ćete uglavnom shvatiti kako vam to ne treba). Druga šteta je zauzimanje resursa i usporavanje rada računala ili smartfona (također i tableta), jer stalno rade u pozadini i dodatno troše bateriju.

Gdje sve možete pronaći bloatware?

Praktički na svim uređajima. Spomenuli smo laptope, no nekako se više buka i panika diže oko Android smartfona. Očito je kako su korisnici postali vrlo osjetljivi na sve i svašta, kao starci kad “prolupaju” i sve im smeta :) Mnogi će možda pomisliti kako se većina bloatware aplikacija nalazi na “novokomponiranim Kinezima”, no praktički svi proizvođači pametnih telefona, pogotovo oni top proizvođači znaju zatrpati svoje uređaje svakakvim glupostima koje najčešće samo smetaju i zauzimaju prostor.

Nešto smo o tome već pisali – za primjer smo uzeli novi koji već u startu ostaje bez 8 GB interne memorije, dobar dio toga je za mnoge bloatware. Nisu oni jedini, to rade i drugi top proizvođači. Da stvar bude gora, i sama prilagođena sučelja znaju često biti vrlo “teška” i dodatno zauzimaju internu memoriju. Ako nas pitate, više volimo “stock” inačice OS-a i sami volimo kreirati naše sučelje, odnosno instalirati aplikacije koje želimo. Ne znamo kako vi, ali mi više volimo izbor, a manje kad nam netko nešto sugerira/nameće.

Bloatware nisu samo aplikacije s “kineskim slovima”, pojam treba shvatiti puno šire. Zanimljivo je kako ne mora svima ista aplikacija biti bloatware – ona to nije onima koji je koriste, ali ako je ne pokrenete barem jednom u npr. mjesec dana, ona je za vas beskorisna. Bloatware. Smeće.

Naravno, bloatware nije ograničen samo na Android uređaje, nego isto se one nalaze i na iOS ili Windows 10 Mobile uređajima (ili Windows Phone) – ako imate predinstalirane aplikacije koje rijetko ili nikada ne koristite – to je… ma, znate već :)

Bloatware je djelomično vezan i uz neku vrstu “guerrilla marketinga”. Određenim predinstaliranim aplikacijama se pokušava utjecati na same korisnike kako bi kliknuli na njih, aktivirali ih, upoznali se s nekim proizvodima/uslugama/igrama i možda i nešto – kupili. Ako ste npr. pomislili na “trail” inačice aplikacija i video igara s ograničenim mogućnostima ili vremenskim trajanjem, na pravom ste tragu :) U njima se očekuje vaša registracija (kako bi vas kasnije “spam-ali”) ili pak krajnji cilj – kupovina.

Što s njima napraviti i kako ih se osloboditi?

Rješenje je jednostavno i jednako za sve uređaje – uninstall. Skinuti ih. Deinstalirati. Ono što morate znati je kako to uvijek nije moguće. Kako ćete to znati? Jednostavno – probajte ih deinstalirati po sistemu “APP” – “ako prođe, prođe” :) Neke aplikacije nećete moći deinstalirati na smartfonima – možda ih možete isključiti/ugasiti (disable), tada nisu aktivne i ne usporavaju rad uređaja, ali i dalje postoje i zauzimaju prostor. Oni pametniji će reći kako uređaj možete “rootati”. To ne preporučujemo onima koji nemaju dovoljno tehničkog znanja, a i .

Srećom, primjećujemo kako se u posljednje vrijeme pojavljuje nešto manje bloatware aplikacija. O tome bi se dalo pričati “gdje i koliko”, no u onom dijelu u kojem smo mi majstori, a to je upravo u novim “alternativnim” kineskim smartfonima kao što su Xiaomi, Meizu, LeTV i drugi osjetno se smanjila količina beskorisnih aplikacija, pogotovo onih na kineskom jeziku s kojima zaista ne znamo što bi osim – izbrisati ih.

Nadamo se da smo vam barem malo pomogli u objašnjavanju ove često korištene riječi – bloatware.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.