Blender – snažna cross platforma za 3D stvaranje

Fotografija članka: Blender – snažna cross platforma za 3D stvaranje

Ako vas zanima ovo područje, Blender je izvrsna opcija.  Možete isprobati nešto novo bez uloženog novca za komercijalne pakete. Blender je besplatan.  Programi kao što su 3D Studio Max i Cinema4D imaju vrlo visoke cijene. Blender  vam neće omogućiti baš sve kao navedeni komercijalni paketi, ali to vam i nije potrebno. Možete zaista napraviti izvrsne kreacije. Može se koristiti na Windows , Mac OS ili Linux operativnim sustavima. 

 

Minimalne specifikacije za Blender su prilično ostvarive za današnje standarde: 300MHz procesor, 2GB RAM-a, 20MB slobodnog prostora i OpenGL grafička kartica sa 128MB RAM-a. Također ćete trebati treću tipku miša za manipulaciju 3D radnim prostorom. Iako su preporuke oko hardvera vezane uz jači hardver, ali srećom nisu nužnost.

Što možete učiniti s ovim alatom?
U nastavku pogledajte video, kratki 3D film i animacije koje su u potpunosti napravljene pomoću Linuxa.


Zasigurno nećete odmah biti u mogućnosti stvarati dugometražna remek-djela, ali negdje morate početi.  Uz dovoljno vremena provedenog unutar programa, čitanja tutorijala i općenito igranja, bit će te ponosni na sebe i ono što ste napravili. Blender se može koristiti i za stvaranje interaktivnih 3D elementima kao što su igre. 

Unutar samog suitea nalazi se popis tehničkih karakteristika. 3D modeliranje, tekstura, efekti čestica (poput dima) i vode, simulacije, animiranje, nelinearno uređivanje (uključujući i vrlo sposoban video editor podjednako za 3D i ne 3D projekte). 

Nakon što preuzmete  Blender na stranici prije svega preporučamo vam da se upoznate sa sučeljem i tipkovničkim prečacima. Za to vam je dostupan zgodan PDF koji možete ispisati i preuzeti
Naravno, bilo bi korisno da preuzmete i još neke dodatne materijale koji će vam pomoći u radu kao što su: – u nekoliko prvih poglavlja u ovoj knjizi naučit će te osnove modeliranja, upravo ono što Blender radi i u video formatu.

 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.