Blackberry Passport mini recenzija – poslovni pametni telefon koji nudi više

Fotografija članka: Blackberry Passport mini recenzija – poslovni pametni telefon koji nudi više

Danas ćemo vam vam predstaviti Blackberry Passport. Ovo je flagship uređaj tvrtke Blackberry i zaista Blackberry nikada nije napravio ovako jedan kvalitetan i snažan uređaj.

Oglas

Blackberry Passport – osnovne značajke:
– 4,5 inčni ekran rezolucije 1440 x 1440 (omjer 1:1), 24 bitna boja
– Qualcomm Snapdragon 801 (MSM8974-AA) na 2,2 GHz, Adreno 330 (450MHz)
– 3 GB RAM-a
– 32 GB interne memorije (proširivo preko microSD ulaza do 128 GB)
– 2 MP (720p video) / 13 MP (auto fokus, LED, f/2.0, video 1080p@60fps,…)
– BlackBerry 10 OS
– baterija 3450 mAh
– dimenzije 128 x 90,3 x 9,3 cm
– težina 196 grama
– Wi-Fi, Bluetooth, USB 2.0 (punjenje), 2G / 3G / 4G LTE, …

Osnovne stvari ste vjerojatno pohvatali, u recenziji ćemo pokušati opisati sve ono za što mislimo kako vrijedi naglasiti. U stvari, ovo je recenzija jednog našeg čitatelja, te njegovi dojmovi. Puno smo naučili o novom BlackBerry Passport poslovnom pametnom telefonu.

Dizajn

Prvi put kada otvorite kutiju shvatite da je to jedan jako veliki uređaj. U rukama odmah osjećate fine teksture i vidite da je jako dobro dizajniran  smartfon unatoč povećim dimenzijama. Uređaj ima metalni obrub i polikarbonatsku pozadinu. Pod rukom je mekan i gladak i postoji mogućnost od klizanja. U svakom slučaju u rukama ostavlja dojam premium uređaja.

Ovo je uređaj kojim morate upravljati sa obje ruke, naime skoro je nemoguće koristit tipkovnicu sa jednom rukom bas kao i dotaknuti suprotan kut ekrana.

Sa desne strane uređaja su tipke za pojačavanje i stišavanje zvukova i tipka za Blackberry Assistent. Na vrhu uređaja je 3.5 mm ulaz za slušalice i tipka za paljenje i gašenje uređaja. Na dnu se nalaze 2 zvučnika i mikrofon te naravno microUSB ulaz. Uz taj jedan glavni mikrofon nalaze se još 2 mikrofona na kameri.

Hardver

Uređaj je pokretan moćnim Qualcommovim 4-jezgrenim Snapdragon 801 procesorom uz Adreno 330 grafiku, te ima 3 GB RAM-a. Sve ovo omogućuje jako fluidan rad bez blokiranja i zastajkivanja. Velika količina RAM-a dopušta pokretanje velikog broja aplikacija bez ikakvih problema ili narušavanja radnog ritma, dovoljan je samo jedan klik na otvorenu aplikaciju i nastavljate gdje ste stali bez ikakvog ponovnog učitavanja. Uređaj više nego dobro obavlja sve zadatke postavljene ispred njega.

Smarfon nudi 32 GB interne memorije koja je proširiva memorijskim karticama do 128 GB.

Zaslon

Blackberry Passport ima zaslon dijagonale 4,5 inča u omjeru stranica 1:1. Rezolucija zaslona je 1440 x 1440 točaka što daje gustoću od 453 točke po inču (ppi). Zaista zaslon je prekrasan,a kutovi vidljivosti su odlični i po meni je ovo jedan od najboljih zaslona na pametnim telefonima.

Blackberry je napravio jako širok zaslon jer se vodio mišlju kako većina zaslona na smartphoneima prikazuje 40 znakova i da to nije dovoljno za produktivan rad, stoga su oni napravili zaslon koji prikazuje 60 znakova. Nakon korištenja ovoga uređaja, svaki drugi uređaj vam je premali, jednostavno je jako teško vratiti se na bilo koji manji (ili veći, ali uži) zaslon.

Jedina zamjerka zaslonu je slabija svjetlina koja kao i na većini ostalih uređaja je slaba za korištenje na jakome izravnom izvoru svjetlosti. Kod prikazivanja videa problem je što je omjer stranica 1:1 pa u svakom videu biti će prisutne ono 2 ružne crne trake oko slike.

Zaslon je premazan Gorilla glass 3 slojem i vrlo je otporan na ogrebotine.

Tipkovnica

Vrlo bitan dio na BlackBerry Passport uređaju, jer je fizička, ono što mnogi vole. Tipkovnica je jako ugodna pod prstima, možda ipak malo pretvrda. Tipkanje je brže nego na bilo kojoj virtualnoj tipkovnici, a usudio bih se reći kako uz auto ispravak i sugestiju riječi tipkam brže nego na računalu. Tipkovnica se sastoji od 3 fizička reda tipki u 1 virtualnog, koji se po potrebi može proširiti tipkom “Alt” u još dodatna 3 reda. Tu leži i najveći problem tipkovnice, tipka “Shift” i “Alt” (@123) nalaze se u virtualnom redu, te je problem doći do njih jer ne leže prirodno kako smo do sada naviknuli na većini uređaja.

Kao što sam već naveo auto ispravak i sugestije riječi uvelike ubrzavaju tipkanje, i to tako dobro radi da uopće ne morate razmišljati kako ste koju riječ napisali, on vam sam ispravi i napiše umjesto vas. Isto tako, tipke su dovoljno široke za ugodno tipkanje i nije se teško priviknuti na njih.

Tipkovnica je osjetljiva na dodir pa sa njome sada možete scrollati i odgovarati na sugestije koje vam ponudi tijekom pisanja povlačenjem prstom prema dolje, a obrnuta radnja otvara dodatne znakove. Još jedan bonus koji smo dobili sa tipkama je brzo biranje “dugim držanjem” na određeno slovo (M – poziva mamu).

U raznim aplikacijama pritisak na određenu tipku izvršava neku radnju. Navest ću samo nekoliko osnovnih primjera:
T – ide na vrh ekrana
B – ide na dno ekrana
C – pisanje nove poruke (u HUB – u)
S – u većini aplikacija označava pretraživanje
Space – scroll-a nekoliko redova

Kamera

Blackberry Passport ima kameru od 13 MP i otvorom blende f/2.0 sensorom, i optičkom stabilizacijom slike (OIS). Naravno, tu je i LED bljeskalica koja previše i ne popravlja slike u tamnim uvjetima, uz to može snimati Full HD video u 60 sličica po sekundi. Sve to na papiru izgleda lijepo, ali baš i nije tako.

Iskreno, ne koristim previše kameru, no nije teško zaključiti kako snimljene fotografije nisu sjajne. Prednja kamera je po meni vrlo slaba i uz filtere možete snimiti pokoju dobru selfie fotografiju. Zadnja kamera je puno bolja od prednje, ali pati od problema presporog fokusiranja. Čim su slabiji svjetlosni uvjeti fokusiranje traje puno duže, dok su fotografije prosječne. Smatram kako bi ovakav uređaj ipak trebao imati bolju kameru.

Baterija

Baterija na ovome uređaju je jednom riječju sjajna. Kapacitet baterije je 3450 mAh i to je dovoljno da vam izdrži cijeli dan bez razmišljanja. Meni uobičajeno traje dan, dan i pol, nekada zna trajati i 2 dana. A to je za današnje pojmove trajanja baterije sami vrh.

Pošto je ovo poslovni uređaj mnogi mu zamjeraju što je baterija neizmjenjiva. Što se tiče konkretnih rezultata, napunio sam je do 100% i pustio film The Dark Knight koji traje 150 minuta – nakon filma baterija je pala na 66%.

Postoje aplikacije (većinom Android aplikacije) koje vam jako brzo troše bateriju jer rade u pozadini i kada ih zatvorite. Budite oprezni što instalirati iz “drugih” izvora.

Softver

Ovo je ujedno i najbolja ali i najlošija stavka ovoga uređaja. Kako to mislim? Najbolja je jer je sve fluidno i intuitivno, a loša zbog maloga broja aplikacija.
Što se tiče samoga BB OS-a radi se o operativnom sustavu koji se konstanto nadograđuje i sve je bolji, ispravlja sve neugodne bugove i osjeća se kako sve bolje iskorištava velik potencijal BlackBerry Passport uređaja, a koji je zaista velik.

Blackberry je učinio izvrsnu stvar što se tiče zaključavanja uređaja. Naime, vi možete odabrati jedan broj i sliku, i postaviti broj na određeno mjesto na slici i na taj način otključati uređaj. To toliko dobro radi da nitko nije uspio shvatiti kako ga otključavam iako su me gledali milijun puta :)

Sljedeća stavka je Blackberry HUB. Po meni je ovo najbolja stvar na uređaju. Sve obavijesti, pozivi, emailovi, SMS poruke,WhatsApp poruke, BBM, sve se nalazi na jednome mjestu. Većini će na početku to biti malo kaotično, ali svakim sljedećim korištenjem sve jednostavnije i nakraju nećete moći zamislit život na ovom pametnom telefonu bez HUB-a. Meni je trenutno nezamislivo da moram pretražiti mail, SMS, WhatsApp ili nešto treće da bi našao određenu poruku. Sve što se nalazi u HUB-u je kronološki poslagano, postoji mogućnost pretraživanja i jako je jednostavno doći do bilo kojega mail-a ili poruke. HUB prikazuje i zakazane događaje.

Kada počnete pisati na početnom zaslonu uređaja pokrećete Assistenta. Kada npr. upišete “Note” on vam izlista sve poruke, sve emailove sa ovom riječi, ako postoji aplikacija koja se zove Note i nju vam pokaže, možete proširiti tu pretragu na tražilice ili trgovine aplikacijama. Ujedno Assistenta možete pokrenuti i držanjem tipke koja se nalazi između tipke za pojačavanje i stišavanje zvuka.

Povlačenjem prsta sa vrha zaslona otvara vam se izbornik Brzih postavki. U njima možete postaviti prečace do WIFI-a, Zrakoplovnog načina, Normalni i tihi način zvona, Bluetooth, Svjetlina i još neke postavke. Za izlaz iz svake aplikacije morate povući prstom od dna ekrana prema gore, i onda vam se na poletnom zaslonu pokaže minimizirana aplikacija iz koje namjeravate izaći. Za potpuno gašenje aplikacije stisnete mali “x” u desnom donjem kutu prozorčića.

Kao što sam i napisao, moguće je otvoriti poveći broj aplikacija bez ikakvih problema u radu.

Naravno, tu postoji i loša strana a to su aplikacije koje nisu iz BB App Worlda. Čak i aplikacije iz Amazon Storea ne rade baš najbolje i nisu dobro optimizirane. Neki portali su naglašavali problem da postoje iste aplikacije u obe trgovine, ali za mene nije to nikakav problem. Kao što većina zna BBOS može pokretati Android aplikacije, najveći problem sa kojim sam se susretao je drastično pražnjenje baterije. Dva su primjera – Skype i Viber. Obje aplikacije rade u pozadini i kada se zatvore. Jedne noći sam dobio u 10 sati poruku na Viberu i nisam uopće koristio uređaj do jutra, ujutro se postotak baterije smanjio za čak 13%. Nakon što sam izbrisao Viber, po noći mi se baterija prazni 1-2%. Neke aplikacije (posebno igrice) rade jako dobro i prekrasne su iako treba malo duže za učitavanje.

Od nedavno (24.12.) može se instalirati kompletni Google Play store koji radi jako dobro, i većina aplikacija koje sam probao radile su na zadovoljavajućoj razini. Do tada se služilo aplikacijom Snap, koja je imala popriličnu bazu Android aplikacija, ali po mome iskustvo nije tako dobro izrađena kao Play Store, bilo je puno pogrešaka i neuspjelih instalacija.

Neki korisnici su prijavljivali probleme sa spajanjem na Wi-Fi mrežu, i kod mene se to ponekad znalo pojavljivati, ali riješio sam to resetiranjem postavki modema.

Jedna super aplikacija je Retroarch, koja omogućuje pokretanje starih igrica za Nintendo GBA i GBC, PlayStation i neke druge konzole, ovo spominjem jer imate na raspolaganju puni 4,5 inčni zaslon samo za prikazivanje igrice, kontrole su na tipkovnici i zaista je ugodno prisjetiti se nekih starih klasika i dana Gameboya :)

Sve ove aplikacije (Retroarch, Play Store i Snap ) trebate posebno instalirati (ne može se skinuti iz BB App Worlda), to ne zahtjeva nikakvo posebno znanje nego samo malo vremena i volje.

Posebnu pažnju još zauzima i Blackberry Blend. Ovo je aplikacija koju možete instalirati na vaš Mac, Windows PC ili tablet, a u samoj osnovi ona je BB HUB i donosi sve sadržaje vašega HUB-a na druge uređaje. Naravno, morate biti spojeni ili USB-om ili podatkovnom mrežom.

Ostalo

Od ostalih stvari mogu izdvojiti stereo zvučnike koji su jako glasni, i imaju kvalitetan zvuk. Kvaliteta poziva je više nego zadovoljavajuća.

Web preglednik je jedan od najboljih koje sam ikada koristio, ma koliko god bilo kartica otvoreno on i dalje se nije srušio i ono važno može se pregledavati svaka web stranica u Desktop Modu i pregledna je i čitka bez puno uvećavanja ili pomicanja lijevo desno da bi se uspjela pročitati cijela rečenica.
BB Link za povezivanje sa računalom i pravljenje backupa radi besprijekorno. USB OTG radi sa stickovima manjeg kapaciteta (do 32 GB, veći od 32 GB nekada rade nekada ne ).

Što se podrške mobilnih mreža i bežične povezivosti, tu je BlackBerry Passport posebno moćan. Stavimo sve na jedno mjesto:

Network bands
FD-LTE 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 13, 17, 20 (2100/1900/1800/1700/850/2600/900/700/700/800 MHz)
HSPA+ 1, 2, 4, 5/6, 8 (2100/1900/1700/850/900 MHz)
Quad band GSM/GPRS/EDGE (850/900/1800/1900 MHz)

Wi-Fi
802.11 b/g/n for 2.4GHz
802.11 a/n for 5GHz
802.11 ac for 5GHz
4G Mobile Hotspot
Wi-Fi Direct
Miracast

FM Radio
FM Radio receive (headset as antenna)

Bluetooth
Bluetooth 4.0 Low Energy (LE)

GPS
Assisted, Autonomous and Simultaneous GPS
Preloaded with BlackBerry® Maps application and for e911 capabilities
Support for User Plane and Control Plane GPS

NFC
BlackBerry Tag with NFC technology enables communication between BlackBerry smartphones and other NFC-enabled devices with a tap.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Zaključak

BlackBerry Passport je sigurno najbolji uređaj kanadske kompanije. Namijenjen je u prvom redu poslovnim ljudima koji žele povećati produktivnost. U stanju je u potpunosti zamijeniti tablet računala, a neću biti skroman ako kažem kako bi mogao zamijeniti i osobna računala (osobno mi je zamijenio Macbook Pro u svemu osim u gledanju filmova, a poznajem dosta ljudi koji na poslovna putovanja više ne nose laptope nego samo Blackberry Passport ).

Ovaj uređaj zbog svojih dimenzija nije namijenjen svakom, problemi sa malim brojem BBOS aplikacija i razni problemi sa Android aplikacijama će većinom odbiti korisnike koji uređaj koriste samo za zabavu. Ipak, spomenut ću kako se svaka aplikacija može instalirati, uz manje ili više problema.

Moja osobna preporuka je kako se kupovina ovog uređaja itekako isplati i kako će vas vjerno i besprijekorno služiti barem nekoliko godina. U korist ovoj tezi ide i skori izlazak BBOS 10.3.1 koji će ispraviti neke sitne pogreške i unijeti neke novosti kao promjena boje LED lampice za razne obavijesti, blokiranje poziva, te niz sitnih novih funkcija.

O ovome uređaju se mogu napisati još mnoge stvari i većinom su pozitivne, ako nekoga još nešto zanima rado ću mu odgovoriti u komentaru niže :)

Što se tiče cijene i nabave, ja sam ga kupio na , cijena je oko 5.000 kuna sa poštarinom (DHL). Mali savjet –  provjerite u kojoj valuti vaša kartična kuća obračunava sve iznose (većinom su to Euri) i ako plaćate deviznim računom prebacite ih u tu valutu, možete plaćati i Paypalom. Uređaj vam dođe za 1-3 dana, ako naručite u ponedjeljak do 13 sati šalju vam isti dan i dobiti ćete ga u srijedu ujutro.

Recenziju napisao i poslao: Nikola Magdić

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 8 za Dizajn
Ekran
Ocjena 8 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 7 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 6 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 7 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 9 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 9 za Povezivost
Baterija
Ocjena 9 za Baterija
Video igre
Ocjena 6 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 7 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 9 za Naš dojam

7.73

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Poslovni bi si ljudi trebali priuštiti ovaj uređaj, jer nudi bolju produktivnost i može zamijeniti računala i tablete. Vama kojima je bitna zabava (igrice, video, kamera,...) nećete biti toliko zadovoljni, bolje odaberite iPhone ili Android. Tu je i cijena od 5.000 kuna u gotovini koje si ne može svatko priuštiti.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.