BlackBerry kompanija bi iz dioničkog društva mogla prijeći u privatno vlasništvo?

Fotografija članka: BlackBerry kompanija bi iz dioničkog društva mogla prijeći u privatno vlasništvo?

Izvori bliski kompaniji govore kako bi BlackBerry zaista mogao uskoro postati kompanija u privatnom vlasništvu. S obzirom na trenutnu situaciju kanadske kompanije, sve je moguće.

Oglas

Kao dioničko društvo kompanija BlackBerry je pod velikim pritiskom dioničara i ulagača. Kao takva “živi” od kvartala do kvartala, a svoje poslovanje periodički morapravdati svojim investitorima i dioničarima. Upravo zato postoji poprilično ozbiljna vjerojatnost da se BlackBerry povuče s Wall Streeta i pretvori se u privatnu kompaniju.

To bi im svakako kupilo nešto vremena za restrukturiranje, bez nepotrebnog pritiska od opravdavanja poslovanja i financijskih izvješća koje su dužni dostavljati analitičarima i investitorima. Bez tog pritiska bi odahnuo i izvršni direktor Thorsten Heins bi imao slobodnije ruke i bez pritiska bi mogao restrukturirati kompaniju, bez pritiska o financijskim rezultatima za slijedeći kvartal.

Isti izvor potvrđuje kako i sama uprava BlackBerryja zna kako ih očekuje pregršt promjena u kompaniji, kako u njenoj strukturi tako i u poslovanju. Primjera radi spomenimo kako su im dionice s 15$ s početka godine, kada su predstavljeni novi BlackBerry 10 mobilni uređaji, vrijednost dionice je pala na 9,23$.

U svom vrhuncu slave, a to je bilo 2008. godine, kompanija je vrijedila 84 milijardi dolara. Trenutno je ukupna vrijednost BlackBerryjevih dionica oko 4,8 milijardi dolara. Pad je počeo istovremeno kada je počela i era mobilnih uređaja  osjetljivih na dodir, kriva procjena uprave odvela je kompaniju gotovo u propast.

Izvršni direktor Heins još je prošlog mjeseca rekao kako kompanija trea više vremena za restrukturiranje, što investitori ne vole čuti. Ako bi prešli u “privatne vode”, mogli bi dobiti investitore na način na koji to danas ne mogu. Postoji i varijanda da se prodaju pojedini dijelovi kompanije kao što je patentni portfelj ili usluge, iako smo skloniji vjerovati kako će pokušati prodati BlackBerry kao jedinstvenu kompaniju.

Spomenimo i na kraju kako su se početkom ove godine pojavile neke glasine vezane uz kineski Lenovo koji je pokazao interes za kupovinu BlackBerryja, no direktor financija Lenova Wong Wai Ming je rekao kako su njihove izjave izvađene iz konteksta.

U svakom slučaju nešto veliko će se događati s , neka im je sa srećom… :)

BlackBerry na prodaju

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.