Blackberry DTEK60 službeno predstavljen – najjači BB do sada

Fotografija članka: Blackberry DTEK60 službeno predstavljen – najjači BB do sada

Novi Blackberry DTEK60 je službeno vani i to po cijeni od 499$. Ovo je najjači Blackberry do sada.

Oglas

Blackberry je već dugo u krizi i oni sve pokušavaju kako bi ostali na tržištu. Njihov prvi flagship s BB OS 10 je bio . Ovo je bio smartfon s puno potencijala i svi njegovi vlasnici su ga s ponosom nosili. Bio je to pravi, punokrvni Blackberry s naprednom fizičkom tipkovnicom. Čak smo prešli i preko nedostatka aplikacija, koje je poslije riješila developerska zajednica učinivši dostupnim Play store i sve njegove aplikacije na ovome uređaju.

Ali Blackberry nije želio više razvijati svoj OS, a s njime i svoje uređaje, razloga je mnogo, a pravi još ne znamo i mnogi su razočarani. BB se želio uključiti na tržište androida te su na neki način su zaboravili uređaje na njihovom OS-u ( izlazila su samo sigurnosna ažuriranja ), i izbacili svoj android smartfon . Ovaj uređaj je bio zanimljiv. Imao je jako dobre specifikacije te fizičku tipkovnicu koja se krila iza kliznog mehanizma. Ali nismo se uspjeli oduprijeti dojmu da je ovo bio samo još jedan generički Android, s kliznom tipkovnicom. A kao takav zbog svojih manjkavosti nije se mogao nositi s najjačima, a i cijena mu je bila previsoka, posebno za ono što je nudio.

Potrudio se BB i napravio nekoliko aplikacija za Play store baš za ovaj uređaj, ali to je tako loše radilo, da je bilo neupotrebljivo. Npr. BB Hub je ono što sam obožavao na BB Passportu, ali na ovome uređaju skoro se svaka obavijest otvarala u svojoj aplikaciji i nije bilo jednostavnog pristupa njemu, tako da je bio više frustrirajuć nego koristan. Prava suprotnost onome na BB OS-u. Bilo je tu nekih još sigurnosnih aplikacija, ali ništa presudno. Ovakvih sitnica je mnogo i puno je pametnije bilo izabrati bilo koji flagship nego BB Priv. Nakon toga je došao uređaj srednje klase, opet dosta skup, za kojega mislim da je bilo ispitivanje tržišta sa slabijim uređajem na androidu. Ostvario je prosječne prodajne rezultate, a BB je odlučio napasti tržište svime što ima i predstavio BB DTE60.

Ovaj uređaj već je viša klasa i nudi dosta dobre specifikacije, iako u ovo doba godine, one su već malo zastarjele. Čini mi se da je BB dobio ove komponente po nižoj cijeni jer svi drugi već imaju barem za nijansu jači smartfon, pa su te komponente izgubile na vrijednosti.

BB DTEK60 ima 5.5“ Quad HD zaslon. Pokreće ga Qualcommov Snapdragon 820 te ima 4GB RAM-a. Interna memorija iznosi 32GB a moguće ju je proširiti s microSD karticom do 2TB. Stražnja kamera ima 21MP, dok prednja kamera ima 8MP. Baterija iznosi 3.000mAh što bi trebalo pružiti prosječnu autonomiju. Dizajn je preuzeo od te samo poboljšao neke specifikacije i promijenio neke sitnice na samom uređaju.

Ovaj uređaj prati već standardna priča da je ovo najsigurniji smartfon za poslovanje u usporedbi s drugim androidima. Uređaj dolazi s predinstaliranim Android 6.0 Marshmallow, ali postoji plan nadogradnje na Nougat.

BB je poradio na dodatnoj sigurnosti te DTEK60 ima čitač otiska prsta, koji će uz standardno korištenje kao otključavanje moći koristiti i za online kupnje putem Android Paya.

Uređaj je trenutno dostupan u SAD-u, Kanadi i nekim Europskim državama. Tako da vjerujem da će uskoro doći i do naših operatera, kao i svaki njihov uređaj do sada.

Kako sam BB kaže ovaj uređaj je namijenjen tvrtkama, iako nisam siguran koliko će to biti uspješno. Uređaj će biti dostupan i nama smrtnicima, pitanje je samo hoće li ovaj uređaj napokon izvući Blackberry iz krize. Nadamo se da hoće, te da će BB opravdati povjerenje zarađeno na staroj slavi.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.