BizDil infografika – 91% korisnika Interneta u Hrvatskoj kupuje online, trećina troši manje od 500 kn

Fotografija članka: BizDil infografika – 91% korisnika Interneta u Hrvatskoj kupuje online, trećina troši manje od 500 kn

Ispitivanje portala BizDil.hr  o kupovnim navikama Hrvata na internetu ilustrira ponašanje tipičnog domaćeg online  potrošača: Ona je mlada žena, živi u gradu, stalno je zaposlena te kupuje u privatne svrhe.

Oglas

Prvi portal za kupovinu proizvoda i usluga namijenjen prvenstveno malom i srednjem poduzetništvu, BizDil.hr, proveo je istraživanje o kupovnim navikama Hrvata na internetu, koja je provedena među internetskom populacijom. Istraživanje prikazuje tipično ponašanje domaćeg kupca koji koristi mogućnosti online trgovine.

Prema prikupljanim podacima, od ukupnog broja ispitanih, njih 91 posto ponekad ili redovito obavlja kupnju putem interneta, i to većinom u privatne, a ne u poslovne svrhe.

Najčešći  internetski kupac je žena, među ispitanom populacijom dame su prednjačile – njih je čak 55 posto. Može se zaključiti kako one lakše i brže donose odluku kod internetske kupovine. Iako velika većina ispitanika koji žive u gradovima kupuje online, njih 93 posto, ni stanovnici manjih mjesta ne zaostaju. Čak 86 posto ispitanika iz manjih mjesta izjasnilo se kako prakticira online shopping. Istraživanje je pokazalo kako su prosječni domaći ‘shoppingholičari’ 45 posto samci, dok je nešto manje roditelja s malom djecom koji internetskom trgovinom štede vrijeme prilikom kupovine.

Što se tiče dinamike kupnje, ispitanici su podijeljeni. Malo više od trećine (34%) kupuje svakih nekoliko mjeseci, dok malo manje od trećine (26%) kupuje jednom mjesečno.  Jednako su podijeljeni po potrošnji. Čak 38 posto ispitanika nije spremno izdvojiti za svoje online navike više od 500 kuna, dok trećina ispitanika priznaje kako su spremni potrošiti maksimalno tisuću kuna. Onih kojima iznosi nisu bitni je najmanje – tek 14 posto. S obzirom na to da velika većina nije spremna trošiti nekontrolirano na internetsku trgovinu, zanimljivo je kako najviše kupuju stalnozaposleni s prosječnim primanjima do pet tisuća kuna, te mladi koji nemaju značajna vlastita primanja.

„Istraživanje se uvelike poklapa sa iskustvenim doživljajima korisnika interneta. Online kupovina je kod nas uglavnom orijentirana na traženje povoljnih ponuda i najisplativijih usluga. S obzirom na gospodarsko stanje u zemlji, takvo je razborito ponašanje sasvim opravdano“,  naglasio je Slavko Gazić, osnivač  i pokretač portala BizDil.hr .

Što se tiče načina plaćanja, Hrvati podjednako preferiraju Internetska plaćanja PayPalom, plaćanje pouzećem, kreditnim karticama ili općom uplatnicom. Po kategorijama robe u on-line kupnji najzastupljenija je odjeća (34% ispitanika) i tehnička oprema poput računala i TV foto opreme (33% ispitanika).

Relativno visoko mjesto, sa udjelom preko 15% ispitanika koji ih kupuju putem Interneta, imaju sljedeće kategorije proizvoda: Mobilni uređaji, Izdavaštvo, Zabava i igre,  Nakit, Obuća, Proizvodi za zdravlje i ljepotu,  Kolektivna kupnja, Sportska oprema.

Svakako analizirajte slijedeću infografiku.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.