BitDefender: Roditeljska Kontrola za zaštitu djece od online prijetnji u Web 2.0 svijetu

Racunalo.com foto

BitDefender: Roditeljska Kontrola za zaštitu djece od online prijetnji u Web 2.0 svijetu

Najnovije prijetnje uključuju fenomene koji su procvali unazad nekoliko godina – društvene mreže i blogove. Djeca su izložena nizu predatora u Web 2.0 svijetu koji pokušavaju ostvariti bilo koju prijetnju od phishinga i spamanja do ozbiljnijih pokušaja kao što su uznemiravanje, maltretiranje ili otmica. Koliko god bio šokantan slučaj Jaycee Dugard, djevojčice otete i držane u zatočeništvu 18 godina, vjerojatnost ponavljanja takvog slučaja danas je znatno povećana jednostavnim korištenjem kompjutera kako bi se lakovjerna djeca namamila van iz sigurnosti svojih domova. Na primjer, NBC-jev Dateline „To Catch a Predator©“ prikazuje kako lako maloljetna djeca mogu postati žrtve online klopki. To Catch a Predator© koristi skrivene kamere i naizgled maloljetne mamce kako bi ilustrirao opasnosti u stvarnom životu koje vrebaju djecu u online svijetu.

Roditeljska Kontrola pri korištenju kompjutera rastuća je potreba u današnjem svijetu zbog porasta dostupnosti nasilnog video sadržaja, lako dostupne „zabave za odrasle“, ogromne količine online igranja, rastućeg problema ovisnosti o Internetu kao i online oglašavanja koja snažno ciljaju na djecu u dobi od sedam godina na dalje.

„Ne tako davno roditelji su imali snažniju kontrolu nad vrstama informacija dostupnim njihovoj djeci,“ izjavio je Trpimir Blažević, Direktor BitNet d.o.o., tvrtke distributera BitDefender za Hrvatsku. „Sada se situacija potpuno promijenila. Nekada je bilo dovoljno isključiti TV prijemnik kako bi se izbjeglo izlaganje djece neželjenim informacijama kao što je reklamiranje alkoholnih proizvoda, duhana i slično. Međutim, tehnološki napredak je donio brojne nepogodnosti i mnogo sivih područja u kojima ne postoji regulacija. Najvažnija promjena u zadnjim godinama je slobodan i gotovo neograničen pristup Internetu koji naša djeca imaju.“

BitDefenderove komponente Roditeljske Kontrole pružaju sveobuhvatne postavke za kontrolu aplikacija i weba, kao i mogućnosti filtriranja web, mail i instant messaging prometa za određene ključne riječi. Roditeljska kontrola sadrži tri osnovne razine kontrole temeljene na dobi određenog korisnika koje se korištenjem sljedećih karakteristika mogu prilagoditi svim potrebama:
• Web Control – prema velikom izboru kategorija za odabir, dozvoljava ili sprječava pristup određenim stranicama koje dodate na listu.
• Web Time Limiter – dozvoljava ili sprječava pristup Internetu tijekom određenih intervala vremena kako bi se spriječilo razvijanje ovisnosti.
• Application Control – omogućava roditeljima definiranje strogog rasporeda prema kojem korisnik kompjutera može pristupiti određenim aplikacijama (uključujući igre kako bi se spriječilo razvijanje ovisnosti o igrama). Postavke se mogu podesiti tako da korisnik kompjutera ima pristup određenom softveru u satima, određenim danima ili se pristup može potpuno spriječiti.
• Instant Messenger Control – blokira ili dozvoljava određene messanger ID-e s kojima korisnik može razgovarati.
• Keywords Control – omogućava blokiranje HTTP (web), POP3 (mail) ili instant messenger prometa koji sadrži određene riječi. Lista zabrane (blacklist) može se ispuniti s cijelim riječima ili njihovim dijelovima (korijen riječi). Ova karakteristika koristi proaktivnu detekciju kako bi prepoznala sadržaje na stranicama dok su još u kreiranju.
• Email Notification – obavještava roditelje svaki put kad je neka aktivnost kontroliranog korisnika blokirana.

„Osim zaštite djece od online predatora, neprikladnog sadržaja ili ovisnosti, svaki BitDefender sigurnosni proizvod ujedinjuje sve tehnologije proaktivne malware detekcije, kontrole privatnosti, enkripcije prometa, backup podataka i više – nudeći potpunu zaštitu podataka i identiteta protiv prijetnji koje dolaze iz znanih i neznanih izvora,“ dodao je Trpimir Blažević.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.