BitDefender otkriva: Internet korisnici slabo čuvaju zaporke!

Fotografija članka: BitDefender otkriva: Internet korisnici slabo čuvaju zaporke!

Istraživanjem je BitDefender želio saznati koje su navike korisnika Interneta po pitanju sastavljanja i pohranjivanja šifri (zaporki). Čak 670 od 1.000 slučajno odabranih ispitanika (prosječne starosti od 29,5 godina i iz 16 različitih država) priznali su kako imaju više od 3 internetska online računa koja zahtijevaju upisivanje zaporke kako bi im pristupili. Zanimljivo, više od 73% ispitanika potvrdilo je kako ima istu zaporku na više online računa.

"Na temelju rezultata ovog istraživanja zaključujemo kako bi neovlašteni napadači samo s jednom zaporkom mogli pristupiti na više različitih online računa pojedinaca. Drugim riječima, ukoliko netko otkrije npr. vašu šifru za instant messaging, vrlo lako može pristupiti i vašem emailu, društvenim mrežama, bankovnim i drugim računima koji imaju istu zaporku", upozorava Sabina Datcu, BitDefenderova analitičarka (E-Threats Analyst and Communication Specialist).

Istraživanje je također otkrilo koliko su spomenute zaporke jake/sigurne. Čak četvrtina ispitanika (25%) koristi kombinaciju od minimalnih 6 karaktera, a samo 10 od 1.000 ispitanika (1%) tvrdi da za zaporku koristi alfanumeričku kombinaciju koja se sastoji od 15 ili više znakova.

"Ono što je najzanimljivije nije činjenica da su zaporke prekratke, jer je to i razumljivo, nego činjenica kako je više od 10% ispitanika koji previše i ne mare da će vrijednu zaporku podijeliti s neovlaštenim osobama. To je kao da umnožite ključ od vaše kuće ili stana i podijelite ih svima koji to zatraže", dodaje Datcu.

Više detalja o ovome potražite na .

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.