BitDefender: kako sigurno kupovati preko mobitela ili društvenih mreža

Fotografija članka: BitDefender: kako sigurno kupovati preko mobitela ili društvenih mreža

Kupovina preko mobilnih uređaja u porastu je u odnosu na kupovinu preko računala. kako tvrde u Mobile Marketing Association, 59% potrošača namjerava iskoristiti svoj mobilni uređaj za online kupovinu. Druga istraživanje govori kako  54% prodavača namjerava iskoristiti društvene mreže (kao što je Facebook) kako bi došli do što više kupaca za vrijeme božićno-novogodišnjih dana. Zbog povećane aktivnosti kako je povećana i vjerojatnost online prijevara i drugih neželjenih situacija.

Iz BitDefendera preporučuju da se držite ovih savjeta:

1. Mali ekrani na mobilnim uređajima – najčešće onemogućuju vidljivost cijele URL adrese gdje se trenutno nalazite. Adresa može počinjati s legitimnim online shopom, ali vas može preusmjeriti na neki piratski site

2. Izbjegavajte nepoznate poruke od nepoznatih pošiljatelja na društvenim mrežama – ukoliko vam na npr. Facebooku nije poznat pošiljatelj i njegova ponuda, ne klikajte po nepoznatim linkovima. Poruke koje se distribuiraju društvenim mrežama ništa se ne razlikuju od onih u emailu, tako da je opasnost ista, a možda i veća zbog većeg prometa društvenih mreža

3. Ne objavljujte važne osobne podatke – čuvajte ih samo za sebe, ne dijelite ih s drugim na društvenim mrežama (telefonski broj, adresa). Birajte prijatelje koje ćete "lajkati", povećajte nivo privatnosti na svojim profilima

4. Upitni linkovi za poklone – socijalne mreže su odličan izvor poklona, no nisu svi pravi. Statistika kaže kako više od 50% linkova koje drugi preporučuju su linkovi na hakerske web stranice. Primjerice, čuvajte se oglasa kao što je "klikni ovdje za besplatni iPad".

5. Neke ponude predobro zvuče? Dodatno to provjerite! – ako pronađete neku ponudu ili proizvod s nepoznatog webshopa a koja je "nevjerojatno" povoljna, prvo što trebate pomisliti je – prijevara! Možda je najbolje da povoljne ponude potražite na provjerenim webshopovima.

6. Ne kupujte ako ste spojeni preko javnih Wi-Fi mreža – pretraživanje i traženje poklona preko javne WiFi mreže u nekom kafiću zvuči dobro, no nemojte na takvim mrežama ostavljati svoje podatke. Naime, Otvorene mreže olakšavaju hakerima upad i krađu vaših informacija (korisničko ime, šifra, brojevi kreditnih kartica). Ako baš i morate, svakako provjerite da li se na željenoj stranici prije plaćanja na početku URL adrese nalazi "HTTPS" (umjesto standardne HTTP oznake).

7. Darovi i humanitarne akcije – društvene mreže i tekstualne SMS poruke su odličan način poklanjanja i darivanja, osobito za vrijeme blagdana. No, s druge strane također veća vjerojatnost za hakere da i sami kreiraju lažne donacijske ili druge kampanje kojima će iz vas izvući novac, ali i vaše informacije (korisničko ime, šifra, brojevi kreditnih kartica).

8. Uvijek koristite zaštitu – bez obzira pripremate li se za praznike, planirate li zabavu ili nešto treće, uvijek koristite zaštitu kojom sprječavate "curenje" vaših osobnih podataka. Za to vam može poslužiti BitDefenderova , koja za vas traži viruse u porukama koje se nalaze na vašem Facebook zidu, te vas upozorava je li vaša sigurnost ugrožena.

BitDefender vam poručuje – budite sigurni za vrijeme blagdanskog online shoppinga!

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.