Bill Gates predlaže uvođenje poreza na robote

Fotografija članka: Bill Gates predlaže uvođenje poreza na robote

Možda onako na prvu loptu zvuči kao blesav prijedlog, ali suosnivač Microsofta Bill Gates ga opravdava brzom automatizacijom brojnih poslova u kojima više ne treba ljudska ruka.

Oglas

Drugim riječima, mnogi automatizirani procesi smanjuju broj radnih mjesta ili ih u potpunosti ukida. Prema Billu Gatesu upravo bi uvođenje poreza na automatizaciju odnosno na robote koji odrađuju taj posao može pomoći u sprječavanju gubitka poslova. Pitamo se samo – kako je to on zamislio.

Svi dobro znate kako smo već poprilično zakoračili u doba robotike i umjetne inteligencije, a u koje se odlično uklapa i automatizacija, a u kojoj su mnogi poslovi koje su redovito obavljali ljudi preuzeli automatizirani roboti u prvom redu u industrijskim pogonima, recimo proizvodnji automobila. Rezultat svega je efikasniji poslovni proces s jedne i brojni izgubljeni poslovi s druge strane.

Upravo je zbog toga u jednom intervjuu Bill Gates predložio famozni “porez na robote”. Prema Gatesu, novac koji bi se sakupio mogao bi se upotrijebiti za neke druge poslove koji su deficitarni, kao što su vrtići ili briga za starije odnosno starački domovi. Isto tako, smatra kako bi ovo možda moglo i usporiti automatizaciju i olakšalo ovu tranziciju koja je krenula brzom uzlaznom putanjom.

Gates kaže kako je svjestan kako će to usporiti i inovacije, kao i poskupiti proizvodnju robota, no jasno je kako se u ovoj priči jednima pokušava nešto uzeti kako bi se to dalo drugima. No, ne možemo se oteti dojmu kako će se tu pojaviti i ona treća “posrednička” kategorija koja će uzeti svoj postotak.

Neke reakcije već postoje. Gatesov prijedlog baš i nije naišao na plodno tlo – Europski parlament je već odbio ovaj prijedlog. No, to ne znači da se sve neće pokrenuti u budućnosti. Iskra je zaiskrila, vatra se može prije ili kasnije rasplamsati…

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.