BICRO pokrenuo izradu studije hrvatskog inovacijskog potencijala

Fotografija članka: BICRO pokrenuo izradu studije hrvatskog inovacijskog potencijala

BICRO pokrenuo izradu studije hrvatskog inovacijskog potencijala

Osnovni cilj FIDIBE projekta jest povećanje inovativnog potencijala i konkurentnosti u regiji, razvoj i podrška inovacijama i inovativnim malim i srednjim poduzećima koja djeluju unutar regije te promocija poduzetništva i razvoj gospodarstva koje se prvenstveno temelji na znanju.

Projekt će se provesti u razdoblju od tri godine, a osnovne aktivnosti uključuju odabir najbolje prakse u vođenju inovacijskih parkova u regiji, kreiranje jedinstvenog priručnika za pokretanje inovacijskih parkova, razmjenu iskustava i organizaciju specijalističkog učenja, odabir poduzeća-stanara inovacijskog parka te pripremu studije izvodljivosti za pokretanje inovacijskih parkova u svakoj od regija prema odabranoj najboljoj praksi. Analiza inovacijskog potencijala svih regija koje sudjeluju u projektu prva je faza u izvođenju projekta, a rezultati studije će se tijekom siječnja 2010. godine u cijelosti predstaviti javnosti.

„Sudjelovanjem u projektu Hrvatska će se približiti neophodnim pretpostavkama za razvoj najvažnijih potencijala naše konkurentske prednosti – inovacije i znanja. Uz osiguravanje infrastrukturnih pretpostavki, u vidu lokacije i adekvatnih poslovnih i specijaliziranih prostora te neophodne poslovne podrške za razvoj poslovanja inovativnim poduzetnicima, projekt će se odvijati uz pomoć prijenosa dosadašnjih saznanja, iskustava i najboljih praksi iz drugih zemalja, a kako bi se iste što kvalitetnije i učinkovitije primijenile i u našem poslovnom prostoru“, izjavio je direktor Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske BICRO, Dalibor Marijanović.

Marijanović je također istaknuo kako će se izradom studije inovacijskog potencijala načiniti prvi korak u procesu identifikacije potencijala te sukladno tome i strateške pretpostavke za uspostavu inovativnog poslovanja u Hrvatskoj. Napominjući kako je projekt vrlo komplementaran s BICRO-ovim programom za razvoj tehnološke infrastrukture – TEHCRO, a kroz kojeg se do sada pomoglo uspostaviti pet centara za inovativne poduzetnike diljem Hrvatske, Marijanović je naglasio kako će novi centar koji bi trebao nastati temeljem FIDIBE projekta predstavljati daljnji korak u tom procesu.

U projektu sudjeluje devet partnera iz sedam zemalja (Grčke, Italije, Madžarske Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Hrvatske), u kojima svaki predstavlja ključnu instituciju za područje inovacija i razvoj poslovnih parkova unutar svoje regije. Financiranje je osigurano iz Strukturnih fondova EU u sklopu Transnacionalnog programa jugoistočne Europe iz kojih će se za potrebe projekta izdvojiti ukupno 2,8 milijuna eura.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.