Besplatan Office s 1TB prostora za pohranu svim učenicima, učiteljima i nastavnicima

Fotografija članka: Besplatan Office s 1TB prostora za pohranu svim učenicima, učiteljima i nastavnicima

Kad bi učenici na tržištu kupovali ove alate, roditelji bi trebali uložiti oko 130 milijuna kuna godišnje, ne računajući uređaje za pohranu podataka od 1 terabajta, koliko dobivaju pohranom u „oblaku“.

Oglas

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je novu uslugu besplatnog korištenja i instalacije alata Office 365 za sve učenike, učitelje i nastavnike hrvatskih osnovnih i srednjih škola. Rezultat je to suradnje Ministarstva s Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom CARNet i tvrtkom Microsoft Hrvatska. Svim učenicima, učiteljima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola ovime je omogućen besplatan pristup alatima Office 365, koji ostvaruju uz korištenje svog elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr. Osim samog korištenja usluga Office 365 iz oblaka, svakom učeniku, učitelju i nastavniku omogućena je i instalacija alata Office 365 Pro Plus na pet računala i pet mobilnih uređaja (tableta, pametnih telefona).

Alati Microsoft Office 365 olakšat će komunikaciju između učenika i nastavnika te omogućiti dijeljenje materijala potrebnih za nastavu, čime će se podići učinkovitost procesa učenja. Alati uključuju: pristup e-pošti s 50 gigabajta slobodnog prostora, pristup OneDrive pohrani podataka u oblaku s jednim terabajtom slobodnog prostora po korisniku, Office alate (Word, Excel, PowerPoint, OneNote), društvenu mrežu Yammer, kao i Lync koji omogućuje audio i video konferencijske pozive te razmjenu poruka. Korisnici se sa svojim podacima prijavljuju na adresi https://office365.skole.hr i time dobivaju pristup svim Office 365 alatima i aplikacijama. Za korisničku podršku učenici i nastavnici mogu se obratiti CARNetovoj službi podrške na adresu helpdesk@carnet.hr.

Na konferenciji za novinare ovaj su novi projekt predstavili prof. dr. sc. Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Ivan Vidaković, direktor tvrtke Microsoft Hrvatska ravnatelj CARNeta i Branka Vuk, pomoćnica ravnatelja CARNeta.

Ministar Mornar istaknuo kako Ministarstvo sustavno radi na unaprjeđenju nastavnog kurikuluma i uvođenju suvremenih tehnologija u svakodnevnu nastavu: “Usvajanje modernog načina učenja i predavanja gradiva nužno je kako bi se podigla kvaliteta obrazovanja u hrvatskim školama te kako bi mladi mogli konkurirati na tržištu rada i svojim radom i znanjima sudjelovati u napretku hrvatskog gospodarstva“, kazao je ministar te dodao: „Besplatni alati Office 365 uklapaju se u naše aktivnosti promicanja korištenja informacijsko-komunikacijskih tehnologija u nastavnim i poslovnim procesima škola, s ciljem modernizacije i unapređenja obrazovanja u Hrvatskoj, a podržat će i aktivnosti na nacionalnom projektu e-Škole. Suradnjom s Microsoftom, osigurali smo svakom učeniku, učitelju i nastavniku instalaciju alata Office 365 Pro Plus na pet računala i pet mobilnih uređaja (tableta, pametnih telefona). Kad bi učenici na tržištu individualno kupovali ove alate trebali bi uložiti oko 130 milijuna kuna godišnje te još dodatno, jednokratno, za hard diskove kapaciteta 1 terabajta gotovo 275 milijuna kuna”.

Direktor tvrtke Microsoft Hrvatska Ivan Vidaković izrazio je zadovoljstvo što je u suradnji s Ministarstvom i CARNetom imamo priliku doprinijeti poboljšanju nastavnih aktivnosti u hrvatskom školstvu te naglasio: “Microsoftu je ulaganje u obrazovanje jedan od najvažnijih zadataka.  Korištenjem modernih tehnologija te programa i alata koje nudi Office 365 učenici će biti spremni za izazove modernog doba te će imati kompetencije koje traže današnji poslodavci. Uvjeren sam da će se korištenjem suvremenih informatičkih alata unaprijediti komunikacija, suradnja, kreativnost i inovativnost svih sudionika u obrazovnom sustavu. Na taj način zajedno stvaramo hrvatske škole 21. stoljeća”.

Pomoćnica ravnatelja  CARNeta Branka Vuk objasnila je da je u  Office 365 jedna u nizu usluga u oblaku dostupnih CARNetovim korisnicima te je istaknula: “Ovime su upotpunjene usluge dostupne kroz Microsoft download centar pri CARNetu, kroz koji su našim korisnicima već niz godina za preuzimanje ponuđeni Microsoftovi softverski alati i za koji CARNet osigurava podršku. Posebno mi je drago što će ovom novom uslugom, osim škola kao institucionalnih korisnika, i individualni korisnici dobiti više od 500.000 licenci za korištenje Office alata u oblaku i na svojim osobnim digitalnim uređajima. Tu nećemo stati, već aktivno nastavljamo proširivanje usluga prateći potrebe korisnika, kroz već postojeće, ali i projekte u razvoju, poput e-Škola, Učionica budućnosti i brojnih drugih na kojima uspješno surađujemo s partnerima poput Microsofta”.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.