Baterije smartfona: nanokristali nam rade nestašluke – otkrili znanstvenici

Fotografija članka: Baterije smartfona: nanokristali nam rade nestašluke – otkrili znanstvenici

Svi znamo da se kapacitet litij baterije smanjuje s korištenjem ali do sada nismo točno znali zašto. Nedavno je američka Agencija za energetiku pronašla uzrok starenja baterija – nano  kristale.

Oglas

Eksperimenti su pokazali da kada  litij ioni prolaze kroz anode i katode stvaraju male kristale. Oni mijenjaju unutarnju strukturu baterije čime se smanjuje raspoloživi kapacitet. Iznenađujuće je da je takva slabost slučajna reakcija. Može se reći da dokle god postoje praznine u materijalu baterija, nano-kristali će biti generirani.

Baterije smartfona: nanokristali nam rade nestašluke - otkrili znanstvenici 02

Što učiniti da se uspori proizvodnja nanokristala? Teoretski postoje rješenja. Znanstvenici su otkrili da  korištenje atomskih sedimenatamože ispuniti neispravan materijal u baterijamašto može barem malo usporiti proizvodnju nanokristala.

Baterije smartfona: nanokristali nam rade nestašluke - otkrili znanstvenici 03
Lijeva strelica: Litij-ionski  kanali koji gube  atomski sloj

 

Agencija je pokrenula još jednu studiju koja se odnosi na utjecaj stope punjenja kapaciteta akumulatora. Veća baterije i brže punjenje sporije formiraju nanokristale.  Naravno, znanstvenici i razmišljati o načinima da razbiju ove kristale. A dok nešto ne smisle, mijenjat ćemo baterije svake dvije godine ili nešto kraće.

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.