Barack Obama dodijelio IBM-u Nacionalno odličje za razvoj superračunala Blue Gene

Fotografija članka: Barack Obama dodijelio IBM-u Nacionalno odličje za razvoj superračunala Blue Gene

Barack Obama dodijelio IBM-u Nacionalno odličje za razvoj superračunala Blue Gene

Predsjednik Barack Obama dodijelio je tvrtki IBM i obitelji superračunala Blue Gene Nacionalno odličje za tehnološku izvrsnost i inovacije – najprestižnije američko priznanje koje se dodjeljuje ljudima i tvrtkama koje prednjače u razvoju inovacija i tehnoloških postignuća.

Predsjednik Obama osobno će uručiti priznanje predstavnicima tvrtke IBM na posebnoj ceremoniji koja će se održati u Bijeloj kući 7. listopada ove godine. IBM je Nacionalno odličje za postignutu izvrsnost u razvoju tehnoloških inovacija do sada dobio sedam puta, a jedina je tvrtka koja će to priznanje dobiti ove godine.

Brzina i mogućnosti proširenja superračunala Blue Gene omogućile su tvrtkama i znanstvenicima njegovu primjenu u rješavanju širokog raspona složenih problema i pri donošenju odluka – i to ne samo u biologiji, već i u astronomiji, simulacijama, proučavanju klimatskih promjena, modeliranju i u mnogim drugim područjima znanstvenih istraživanja.

Sustavi Blue Gene pomogli su u definiranju ljudskog genoma, istraživanjima novih načina liječenja, razvoju novih metoda zaštite nuklearnog naoružanja, simuliranju raspadanja radioaktivnih elemenata, oponašanju rada mozga, poboljšavanju leta aviona, točnom određivanju položaja tumora, predviđanju klimatskih trendova i pronalaženju novih izvora fosilnih goriva – sve to bez trošenja vremena i novca koji bi bili potrebni za izvedbu svih tih zadaća u stvarnom, fizičkom svijetu.

Razvoj superračunalnog sustava doveo je i do izvanrednih postignuća u energetskoj učinkovitosti. Tijekom dizajniranja Blue Genea, računalnog sustava čija bi brzina obrade podataka inače zahtijevala svu energiju koju može proizvesti jedna električna centrala s kapacitetom napajanja nekoliko tisuća domaćinstava, IBM je uspio drastično smanjiti njegovu fizičku veličinu i potrebe za energijom.

Danas se utjecaj tehnologija koje su razvijene tijekom osmišljavanja Blue Geneovog energetski učinkovitog dizajna i računalnog modela mogu vidjeti u raznim primjenama na području informatičke industrije. čak osamnaest od dvadeset energetski najučinkovitijih superračunala u svijetu sagrađeno je na temelju IBM-ove računalne tehnologije visokih performansi što se može vidjeti i na najnovijem popisu ekološki najučinkovitijih superračunala – Supercomputing Green500 List koju je organizacija Green500.org objavila u srpnju ove godine.

Barack Obama dodijelio IBM-u Nacionalno odličje za razvoj superračunala Blue Gene

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.