Asus ZenPad 8.0 (Z380C) recenzija: prosječan, ali funkcionalan

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Asus ZenPad 8.0 (Z380C) recenzija: prosječan, ali funkcionalan

U današnje vrijeme zaista nije teško pronaći tablet – no baš kao i kod kupnje svakog drugog proizvoda i u tehnološkom se svijetu problem pojavljuje kada dolazi do pitanja koji tablet odabrati i kupiti, a da ispunjava sve naše korisničke potrebe.

Oglas

Kao prvo svi ćete se složiti kako je cijena kod većine nas glavna odrednica po kojoj kupujemo bilo kakav proizvod, a pogotovo tablet koji je danas opremljen najnovijim i najbržim hardverom, a već sutra je „stara kanta“. Tržište smartfona i tableta se konstantno mijenja, iz dana u dan nastaju sve bolji uređaji čije karakteristike više ili manje nadmašuju karakteristike njihovih prethodnika. Naravno da ne možemo mnogo učiniti po pitanju budžeta kojim raspolažemo za kupnju najnovijeg tableta, ali je jedna stvar sigurna – za svoj novac očekujemo najbolju moguću ponudu; uređaj koji će uredno odraditi sve što mi trebamo i želimo.

Tajvanska je kompanija Asus u partnerstvu sa popularnim Google-om surađivala u izradi 2012 Nexus 7 modela koji se pokazao povoljnim, a solidnim Android tabletom. Na krilima tog uspjeha Asus je nastavio izrađivati i prodavati Android tablete povoljne cijene koji će imati dobar odaziv kod kupaca diljem svijeta. ZenPad 8.0 linija tableta je povoljna, a kao dodatni bonus tu je zamjenjiva vanjska navlaka koja će u tren oka učiniti da vaš tablet izgleda drugačije, ali i ima neke ekstra funkcije koje ćemo spomenuti kasnije, u nastavku teksta.

No, ono najvažnije što zapravo svi korisnici žele je tablet sa što boljim performansama za što povoljniju cijenu. Može li Asus ZenPad 8.0 (Z380C) ponuditi ono što korisnici najviše žele?

Dizajn

Kod povoljnih tableta, kao što je i glavni junak naše recenzije, glavne su zamjerke prvo uperene upravo na njegovu vanjštinu. Vrlo je često neizbježno da ovakvi uređaji imaju dosadan i po ničemu prepoznatljiv dizajn te djeluju i izgledom, ali i osjećajem kada ih držimo u rukama kao jeftini modeli kod kojih se prvo štedilo upravo na dizajnu i materijalu izrade. Ni Asus ZenPad 8.0 u ovom slučaju nije neki ekstra slučaj, ali ipak ne možemo reći kako nam se po ničemu nije svidio. Da se odmah razumijemo – kada otpakirate Asus ZenPad 8.0 nemojte očekivati zastajanje daha i takve priče – malo je tableta koji bi tako mogli djelovati na korisnike, no u svakom slučaju možemo reći kako ovaj model ipak nije tako loš kao neki drugi povoljni tableti. Zapravo ne izgleda jeftino, a takav dojam ne odaje ni u rukama. Nije riječ o nekakvom ekstra maštovitom i inovativnom dizajnu, ali Asus ZenPad 8.0 ima jednostavan, „čist“ dizajn koji mu daje notu univerzalnosti i stila. Jednostavno je često i najelegantnije, a upravo su ti elementi dio Zen filozofije dizajna u kojoj se radi balans između snage i ljepote, a uz to i cijene. Smatramo da je u svemu potrebno postići neku dobru ravnotežu, a to je jedan od zadataka koji je Asus na ovom modelu tableta uspio postići.

Njegov je 8-inčni ekran zaštićen Gorilla Glass-om prve generacije, te obrubljen plastičnim okvirom sa dekorativnim premazom koji mu daje izgled brušenog, poliranog metala. Odnos tijela i ekrana je 76,5% te kompanija tvrdi kako je maksimalno smanjila debljinu rubova oko ekrana kako bi korisnički doživljaj bio što potpuniji i bolji. Nama se rubovi ipak čine malčice debljima. Tablet ima kućište dimenzija 209 x 123 x 8.5 mm, a zaobljeni rubovi čine ovaj uređaj elegantnijim, ali istovremeno i spretnijim za držanje.

Sa desne se strane nalaze jedine fizičke tipke ovog tableta i to su tipka za kontrolu glasnoće te tipka za paljenje (Power tipka), a za koje nam se nekako čini da je reakcija malo zakašnjela. Naime, tek se par trenutaka nakon stiskanja bilo koje fizičke tipke javlja tražena reakcija. Nije riječ o dugom čekanju, ali dovoljno je da poželimo stisnuti dva puta, jer mislimo da tipka nije uhvatila od prve. Na gornjoj se strani tableta nalazi MicroUSB utor i 2-u-1 slušalica i mikrofon. Na prednjoj se strani još nalazi i zvučnik sa DTS HD Premium Sound-om, a desno od njega smjestila se skromna 2 MP prednja kamera.

Stražnja je strana ipak malčice zanimljivija od prednje, a razlog tome je izmjenjiva, polikarbonatna ploča koja prekriva sve osim vrha lijeve strane ovog tableta te dolazi u različitim bojama – ovakvim se pločama ili navlakama u trenu može izmijeniti izgled ovog 350 grama teškog tableta. Ovakva ga navlaka razlikuje od ostalih povoljnih tableta na tržištu, no moramo priznati da dodaje priličnu težinu ovom uređaju, a njenim uklanjanjem dolazimo do utora za MicroSD kartice. Sa stražnje strane nalazimo i glavnu kameru koja je opremljena autofokusom i senzorom od 5 MP. Ova ploča ili navlaka koju smo dobili sa tabletom nosi naziv Audio Cover te ima i nekakve dodatne praktičnije „moći“ osim što se uz njezinu pomoć ovaj tablet izdvaja iz mase drugih njemu sličnih. Naime, na jednoj se strani te navlake nalazi dodatna baterija, dok se drugi dio sastoji od ukupno šest zvučnika uz koje prema navodima kompanije korisnik dobiva DTS-HD 5.1 surround zvuk.

Ekran

Asus ZenPad 8.0 kao što mu i sam naziv govori dolazi sa 8-inčnim IPS LCD ekranom kojega krasi rezolucija od 1.280 x 800 piksela, što mu daje gustoću od 189ppi. Od ovog ekrana nismo očekivali čuda, pa ih sukladno tome nismo ni dobili. Ono što je Asus učinio je dobro kalibriranje, pa tako boje na zaslonu omogućavaju ugodno korištenje, tonovi su realistični, bez prezasićenosti boja te sve to ukupno daje solidnu sliku.

Zahvaljujući Asus Visual Master-u bijela i crna boja izgledaju realno i precizno – zapravo želimo reći kako nisu nekakve bljedunjave verzije tih standardnih boja (najbolje se to može vidjeti na igrici Piano Tiles). Ukoliko želite Asus vam i u tom pogledu omogućava određenu kontrolu pa možete u postavkama ekrana prilagoditi zasićenje boja na ekranu koristeći klizač za prilagođavanje temperature pojedinih boja. Odaziv ekrana na dodir je zadovoljavajući, dok se pri korištenju na direktnom vanjskom svijetlu ovaj ekran nije pokazao pretjerano zadovoljavajućim. Iako je proizvođač naveo da ovaj ekran ima premaz protiv otisaka prstiju, nismo primjetili neku pretjeranu korist od njega tako da ne bi bilo loše uz sebe imati nešto za brisanje ekrana.

Hardver

U svom se radu povoljni Asus ZenPad 8.0 oslanja na 64-bitni četverojezgreni Intel Atom X3 – C3200 procesor koji je sukladan tabletovoj cijeni. Naime, ovaj je procesor još od svog predstavljanja jasno usmjeren prema cjenovnoj dostupnosti, a ne toliko prema što boljim preformansama. Dakle, prvo povoljna cijena, a zatim performanse. Ovaj je Intel-ov procesor uparen sa ARM Mali-450 grafikom te skromnih 1 GB radne memorije što tabletu daje kvalitetu izvedbe na razini uređaja pripadajuće klase. Spomenimo kako postoje dva modela ovog povoljnog tableta jedan sa 1 GB radne i 8 GB interne memorije, te drugi sa 2 GB radne te 16 GB interne memorije. U oba se slučaja interna memorija može dodatno proširiti do ukupno 64 GB.

Uz ovakve je specifikacije realno očekivati kako će ovaj povoljni tablet biti sposoban za izvedbu osnovnih radnih zadataka kao što je surfanje internetom, igranje manje zahtjevnih igrica ili pak stream-anje video sadržaja. Kakav je stvarno bio na našem testu pišemo u nastavku.

Gledajući sveukupno, konfiguracija Asus ZenPad 8.0 tableta je u skladu sa njegovim rangom, te će zadovoljiti svakog prosječnog korisnika koji nema prevelika očekivanja – uz povoljnu cijenu obično ne dolaze high – end performanse. Tijekom našeg testiranja ovaj je tablet generalno gledajući radio relativno glatko, sa time da je tu i tamo ipak došlo do laganog trzanja i usporavanja – kako u igricama, tako i u multitaskingu, što je i za očekivati s obzirom na samo 1 GB RAM-a. Na ovom smo tabletu isprobali i neke manje zahtjevne igrice koje su radile sasvim pristojno.

Iako ovaj tablet nije namijenjen igranju zahtjevnih high-end igrica zbog već gore navedene konfiguracije, uspjeli smo na njemu pokrenuti igrice Real Racing 3, Modern Combat 5 Blackout i EA Sports UFC. Tablet ima dovoljno snage da ove grafički zahtjevne igrice rade na njemu. Dakle rade, ali ne savršeno. Sve navedene igrice su u globalu bile igrive, no imale su podosta trzanja i usporavanja grafike – uglavnom ništa što bi se tabletu ove cijene i konfiguracije moglo zamjeriti.

Kamere

Ovo je još jedno područje na kojem se tableti ne iskazuju previše, a pogotovo oni koji nose jeftiniju cijenu. I sami smo svjesni kako se tableti većinom zbog svoje veličine ne koriste za fotkanje, jer jednostavno nisu praktični. No, kada pri ruci imate tablet i uočili ste neku zanimljivu scenu za svoju fotku kamere će vam na njemu svakako poslužiti. Na žalost, ne možemo reći kako će prednja 2 MP ili pak stražnja 5 MP kamera svojim rezultatima zadovoljiti korisnike koji vole imati lijepu, oštru fotku. No, za prvu ruku i ovakvi će slabašni megapikseli poslužiti. Standardi su se u svijetu pametnih uređaja znatno povećali, pa je tako nerealno od ovog povoljnog tableta očekivati kamere dostojne nekakvog high-end smartfona. Stražnja kamera ima problema sa auto-fokusom koji ponekad čak i kada je riječ o fotkanju statičnih objekata jednostavno ne želi surađivati (i nakon ručnog fokusiranja stvar je ista).

Fotografije su prosječne ili čak ispodprosječne kvalitete sa prilično lošim kontrastom te balansom boja – rezultat su slike sa dosta šuma. Ista je stvar i sa još slabijom prednjom 2 MP kamerom od koje ne možete očekivati niti pristojne video pozive, a kamoli selfije koji bi vas prezentirali u što boljem svijetlu na društvenim mrežama. Sve u svemu tableti nisu niti namijenjeni fotografiranju ne znamo kakvih sve ludih prizora, pa ovo zapravo i nije stvar koja se realno Asus-u može zamjeriti.

Spomenimo kako je sučelje kamere jednostavno i intuitivno te je isto kao i kod svih ostalih “pametnjakovića” iz Asus-ove Zen linije uređaja. Dakle možete birati između više različitih unaprijed podešenih postavki za fotografiranje. Prednja kamera nudi i „Beauty shot“ ili način rada ua uljepšavanje fotke, no to vam kod ove kamere neće puno pomoći.  :) U postavkama kamere možete kontrolirati bijeli balans, ISO, vrijednost ekspozicije i mnoge druge stvari.

Audio

Kompanija je, kao što smo već i spomenuli, na prednju stranu ovog tableta ugradila jedan zvučnik sa DTS HD Premium Sound-om koji uglavnom reproducira glazbu solidne audio kvalitete. Putem ASUS aplikacije naziva AudioWizard moguće je prilagoditi svoje slušalačko iskustvo ovisno o tome gledate li film, slušate glazbu ili na primjer igrate igrice. Tako su vam na raspolaganju predodređene automatske postavke zvuka za filmove, glazbu, igrice ili govor. Tko nije zadovoljan sa automatskim postavkama, ova aplikacija nudi dodatne mogućnosti prilagodbe zvuka. Aplikacija za reprodukciju glazbe je jednostavno i intuitivno napravljena te nudi većinu standardnih značajki koje trebaju svakom prosječnom korisniku za slušanje glazbe. Sviđa nam se što možemo stream-ati glazbeni sadržaj iz tzv. oblaka – bilo sa Google diska ili sa ASUS-ovog Cloud servisa. No, ovaj jedan jedini zvučnik kao što je i za pretpostaviti ne može učiniti čuda te reproducirati „raj za slušalačke uši“, no zato smo mi uz svoj Asus ZenPad 8.0 dobili i Audio Cover navlaku koja je opremljena sa dodatnih šest zvučnika – rezultat je naravno dobar i bogat zvuk.

Operativni sustav, dodatne aplikacije

Kao i u slučaju ostalih Asusovih uređaja iz Zen serije, tako i ZenPad 8.0 radi na Android 5.0.2 Lollipop operativnom sustavu povrh kojega se nalazi kompanijino vlastito ZenUI korisničko sučelje. Upravo zato možemo reći kako ni u ovom dijelu nije bilo prevelikih iznenađenja. Razlike između tog ZenUI korisničkog sučelja na smartfonima i tabletima ove kompanije su neznatne.

ZenUI podržava i hrvatski jezik, ali nije sve u potpunosti prevedeno, no ipak sve bitne stvari imaju svoj prijevod. Ovo sučelje podržava i teme gdje korisnik može birati između nekoliko predinstaliranih, a kome to nije dovoljno postoji mogućnost preuzimanja dodatnih tema. ZenUI sučelje podržava mnogo prilagodbi željama korisnika, pa tako osim biranja između raznih tema korisnik može i mijenjati veličinu ikona, veličinu i vrstu fonta te njihovu boju.Ono što nam se baš i nije svidjelo je velik broj bloatware aplikacija koje je Asus dodao u ovo sučelje.

Ima tu i nekih korisnih, ali vjerojatno ih većinu nikada nećete koristiti. Od onih korisnih izdvojit ćemo Auto-start Manager koji onemogućava automatsko pokretanje određenih aplikacija te ASUS Mobile Manager koji služi za upravljanje najvažnijim funkcijama ovog tableta.

Povezivost

Što se povezivosti tiče možemo reći da je ovaj tablet opremljen sa svim osnovnim opcijama povezivanja. Od bežičnih opcija povezivanja spomenimo klasičnu i standardnu podršku za WLAN802.11 b/g/n i Bluetooth V4.0, a osim toga tu je i podrška za Miracast za bežično projiciranje slike na drugom zaslonu. Od žičanih opcija povezivanja tu je Micro USB v2.0 i 2 u 1 Audio Jack (Slušalice / Mic-in).

Baterija

Za autonomiju ZenPad 8.0 tableta brine nezamjenjiva Li-Po baterija kapaciteta 15.2 Wh. Prema navodima proizvođača ova baterija može osigurati osam sati multimedijalnog korištenja, no računajte da ćete u stvarnim uvjetima dobiti barem sat vremena kraću autonomiju.

Tako autonomija i nije nešto čime se ZenPad 8.0 može pohvaliti jer na tržištu možemo naći pregršt 8-inčnih tableta koji raspolažu sa autonomijom od 10 ili više sati. Srećom uz ovaj tablet kupci mogu odabrati i Power Case pomoću kojeg se može dobiti prema onome što Asus navodi čak 16 sati autonomije, no i u ovom slučaju morate računati barem sat vremena kraću autonomiju.

Benchmark testovi

Kao i sve uređaje koji nam dolaze na recenziju, tako smo i ovaj Asusov tablet podvrgli brojnim sintetičkim benchmark testovima koje vam mogu, a i ne moraju poslužiti kao neki orijentir što ovaj uređaj može.

Ovo su rezultati nekih od testova:

– AnTuTu 5 –  18.791 bodova

– Vellamo –  1.479 (Browser),  871 (Multicore), 512 (Metal)

– CF Bench –  11.388, 38.770, 27.817  bodova

 

Zaključak

I za kraj možemo reći da je ovo u biti vrlo dobar i funkcionalan tablet, a njegov ukupni dojam kvari nešto slabiji hardver, no kod manje zahtjevnih radnji kao što je surfanje, slušanje glazbe, igranje manje zahtjevnih igrica ili streamanje video sadržaja ZenPad 8.0 će svoj posao odraditi sasvim solidno. Svakako preporučamo onima koji su zainteresirani za ovaj tablet da odaberu verziju sa 2 GB RAM-a sa kojim bi trebali dobiti ipak nešto ugodniji rad. ZenPad 8.0 se može kupiti i u nekim hrvatskim trgovinama gdje se cijene kreću od nekih 1.200 do 1.400 kn, a da li je ovo previše ili premalo novaca za ovaj uređaj to prepuštamo vama da zaključite sami.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Asus ZenPad 8.0 (Z380C) – ključne specifikacije:

– EKRAN: 8 inča, IPS, rezolucije od 1.280 x 800 piksela
– PROCESOR: 64-bitni 4-jezgreni Intel® Atom™ x3-C3200
– GRAFIKA: Mali-450 MP4
– RAM: 1/2 GB
– POHRANA PODATAKA: 8/16 GB, MicroSD do 64 GB
– KAMERE: prednja – 2 MP, stražnja – 5 MP
– OS: Android 5.0.2 Lollipop + ZenUI korisničko sučelje
– BATERIJA: 15.2 Wh
– DIMENZIJE: 209 x 123 x 8.5 mm
– TEŽINA: 350 grama

Hvalimo
+ solidan ekran
+ zvuk
+ Audio Cover
+ kvaliteta izrade
+ podrška za MicroSD kartice

Zamjeramo
– bloatware aplikacije
– performanse
– kamere
– masa
– autonomija

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 8 za Dizajn
Ekran
Ocjena 6 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 6 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 5 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 8 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 7 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 7 za Povezivost
Baterija
Ocjena 7 za Baterija
Video igre
Ocjena 5 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 7 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 6 za Naš dojam

6.55

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Ne sumnjamo da će ZenPad 8.0 zadovoljiti većinu potreba svojih korisnika, jer tu je sve što možete očekivati od jednog povoljnog tableta. Ono po čemu se ZenPad 8.0 razlikuje od tableta iste klase je vrlo dobra kvaliteta izrade te mogućnost dodavanja izmjenjivih navlaka koje osim izgleda mogu ovom tabletu dati i još dodatnih mogućnosti. 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.