Asus X756UB recenzija – nezanimljivog izgleda, ali velike snage!

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Asus X756UB recenzija – nezanimljivog izgleda, ali velike snage!

Naizgled obično prijenosno računalo skriveno pod nazivom Asus X756UB pokazalo se kao vrlo zanimljivo, pogotovo kada smo u odnos stavili i cijenu koja je vrlo privlačna. Zanimat će vas ova recenzija, možda vas nagovorimo na kupovinu…

Oglas

Asus X756UB laptop –  osnovne značajke:
– 17,3 inčni HD+
– Intel Core i7-6500U na 2,5 GHz, 2 jezgre
– Nvidia GeForce 940M
– 12 GB RAM-a
– 2 TB HDD
– Windows 10
– baterija 2-ćelijska, trajanje do 4 sata
– dimenzije 415 x 273 x 30 milimetara
– težina 2,7 kilograma
– Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, LAN, 1x USB 3.0, 2x USB 3.0, HDMI, 2-u-1 čitač SD kartica,…

Na našem se radnom stolu pojavio još jedan prijenosnik koji je vrlo zanimljiv. Možda nam se na prvi pogled i nije djelovao zanimljivo, no već nakon sat vremena smo uvelike promijenili mišljenje. Asusova serija X je zanimljiva upravo po tome što se iza naizgled nezanimljivih prijenosnika kriju moćni “strojevi”. Takav je i Asus X756UB prijenosnik koji djeluje obično, ali definitivno nije običan.

Ovu seriju računala mogli bismo okarakterizirati kao sveobuhvatnom, kako za dom, posao, zabavu, multimediju i video igre. Ono što također krasi ovu seriju je kako je vrlo isplativa za ono što nudi. Neki će ih nazvati i jeftinim laptopima za gaming, što je također prilično točno jer će zaista glatko vrtjeti i neke prilično zahtjevne video igre, bolje nego što smo očekivali.

Gdje god smo ga “zagrebali”, dobili smo više nego što smo očekivali i to nam se svidjelo. Zato smo s veseljem krenuli u isprobavanje ovog prijenosnog računala koje nam se što smo ga duže testirali sve više sviđalo.

Vanjski izgled

U samoj kutiji nema ništa posebno, ponešto papirologije koja standardno ide uz prijenosno računalo (upute, garancija), punjač u dva dijela koji nije velik (i lako je prenosiv), kao i samo prijenosno računalo. I to je to.

Asus X756UB prijenosnik po vanjskom izgledu djeluje više kao neki klasični prijenosnik. Dolazi u više živih boja kao što su bijela, crvena, plava, smeđa, pa čak i ružičasta i ljubičasta. No, naš testni primjerak je još klasičnije crni. Sam poklopac je dizajniran na više načina, ovisno o modelu – tako možete dobiti model s koncentričnim kružnicama, poprečnim linijama ili bez teksture. Naš testni model ima poprečne linije. Bez obzira na to, vidljivi su otisci prstiju tako da ćete ga morati povremeno i glancati :)

Kućište je plastično, sa svih strana, osjeti se kako je Asus ovdje pokušao uštedjeti, a kako bi mogao uložiti negdje više, ili pak sniziti krajnju cijenu samog laptopa. Bez obzira na veličinu, kućište je prilično čvrsto i robusno, vjerujemo kako će vam se svidjeti. I s donje je strane plastičan, a vidljiv je samo jedan ventilacijski prorez, kao i dva proreza za zvučnike s prednje strane (do korisnika). Inače, baterija je integrirana i ne može se izvaditi osim ako ga ne “rašarafate”.

Svi ulazi i izlazi se nalaze po bočnim rubovima – lijevo je ulaz za punjač, LAN mrežni ulaz, VGA i HDMI video izlazi, USB 3.0 ulaz i novi USB Type-C ulaz, te zajednički ulaz za slušalice i mikrofon. Na desnom se rubu nalazi 2-u-1 čitač SD kartica, 2x USB 2.0 ulaza, te Super-Multi DVD optički čitač. Na prednjem rubu desno je s LED indikatorima.

Jednostavno, logično složeno i očekivano. Kao što smo već prije rekli – klasika.

Ekran, tipkovnica, touchpad

Na ova tri elementa se štedjelo, to se vidi iz aviona. Ekran je veliki i raskošan po dimenzijama, ali ne i po rezoluciji. Veličine je 17,3 inča (43,94 cm) i HD+ rezolucije od 1600×900 (omjer 16:9) i koji ima TN matricu, tako da nije širokokutni. Naravno, nije osjetljiv niti na dodir, ali taj nam dio ne smeta. Svakako treba spomenuti kako postoji i jači ekran s Full HD rezolucijom od 1920 x 1080 točaka.

Naravno, iznad ekrana je VGA kamera prosječne kvalitete sa stereo mikrofonom, ali dovoljna za video konferencije kao što je Skype. Ispod ekrana se nalaze ventilacijski ispusi koji tjeraju zrak ispred ekrana.

Tipkovnica je solidna, čak i bolja nego što smo mislili, tako da je moguće kucati i veće količine teksta. Tipke su prilično dobre, iako smo primijetili kako ih treba nešto jače stisnuti kako bi reagirali, odnosno pogoditi ih po sredini. Dalo bi se o tome pričati, no činjenica je kako smo očekivali i lošiju tako da smo s ovom sasvim zadovoljni. Naravno, nema pozadinsko osvjetljenje, ali zato ima numerički dio.

S obzirom na veličinu, Asus X756UB prijenosno računalo je po dimenzijama raskošno, a to se odnosi i na veliko odmorište za ruke (s poprečno crtkanom teksturom), kao i veliki touchpad koji radi solidno. Površina je velika  i sastoji se iz jednog dijela (površine). Također podržava multitouch.

Ponovit ćemo kako nas vanjski izgled nije očarao, ali niti razočarao. Radi se o klasičaru s neki modernim elementima… kao što je USB Type-C :)

Hardver

E tu počinje prava priča… ono što se nalazi ispod haube će vam se svakako svidjeti. Već smo ranije rekli kako Asus X756UB prijenosno računalo možemo definirati kako laptop s jakom multimedijskom pozadinom s blagim otklonom prema gamingu. Ovaj nas je model podsjetio na jedan drugi Asusov prijenosnik koji smo testirali, iz ROG serije, a koji ima jaku gamersku orijentaciju.

Naravno, isprobali smo i ovaj naš testni model s video igrama i zaključili kako “drži vodu”, no o tome ćemo nešto detaljnije kasnije. Laptop radi na novom 64-bitnom i 2-jezgrenom Intel Core i7-6500U procesoru na 2,5 GHz (maksimalna Turbo frekvencija na 3,1 GHz), uz 4 MB Intel Smart cache memorije. Inače je razvijen u 14-nanometarskoj tehnologiji i pripada 6. generaciji “Skylake -Y” obitelji Intelovih procesora, a podržava 32 GB RAM-a.

U procesor je integrirana Intel HD 520 grafika na 300 MHz (masimalni radni takt na 1,05 GHz), dodatna grafička kartica je NVIDIA GeForce 940M s 2 GB GDDR3 video memorije (64 bitna, 2000 MHz). Drugim riječima, čak i one zahtjevnije video igre bi trebale raditi jako dobro.

Naš testni model je imao 12 GB RAM-a (dvokanalni DDR3L na 800MHz), a maksimalno možete ugraditi do 16 GB. Što se tiče pohrane podataka ima tvrdi disk (HDD) kapaciteta 2 TB (5.400 okr/min), a prilikom kupovine sami možete odabrati svoju kombinaciju tvrdih i SSD diskova, čak i oba.

Sve u svemu, ove nam hardverske karakteristike govore kako bi Asus X756UB trebao raditi vrlo elegantno, možda nešto sporije u nekim trenucima zbog relativno sporijeg HDD diska, ali radi prilično dobro.

Audio i video, operativni sustav

Novi se Asus X756UB može pohvaliti isto tako novim Windows 10 Home operativnim sustavom (64-bitni) i sam je rad na prijenosniku ugodan, no možda nešto sporiji nego što bi očekivali. Operativni se sustav podiže za 30-ak sekundi, gasi se za 20-ak, a iz “sleep” moda se vraća za 3-4 sekunde. Kao što i sami možete zaključiti, nešto je sporiji zbog HDD diska.

I sam rad u operativnom sustavu, rad s Windows servisima i aktivacija aplikacija nešto duže traje, ali sve radi vrlo korektno. Ovaj prijenosnik je očito za one koji trebaju puno prostora za rad, ali im sama brzina nije presudna.

Od predinstaliranih aplikacija pronašli smo Asus HiPost (dijeljenje, kopiranje i sinkronizacija dokumenata, slika i linkova među uređajima), zatim poznati Evernote, cloud servis Asus WebStorage, WPS Office, Microsoft Office (trail), te još neke druge sitnice. Uglavnom, imate se čime na početku zabavljati :)

Povezivost

Što se tiče bežične povezivosti, na raspolaganju vam je Wi-Fi 802.11 b/g/n i Bluetooth 4.0.

Što se tiče ulaza i izlaza, tu su ulaz za struju, 1 x COMBO audio ulaz, 1 x USB 3.0 port, 2 x USB 2.0 port, 1 x USB Type-C Gen 1 (up to 5 Gbps), 1 x LAN (RJ45), 1 x HDMI, 1 x SD 2-u-1 čitač kartica. Spomenimo i Super-Multi DVD s desne strane, popularnu u narodu pod nazivom “DVD pržilica” :)

Video igre

Može, može. NVIDIA GeForce 940M s 2 GB GDDR3 video memorije jako dobro odrađuje svoj posao, tako da smo se odlučili isprobati dvije igre, jednu stariju pucačinu u prvom licu – , i jednu noviju trkaću simulaciju – i još noviju . Sve su grafički vrlo zahtjevne.

Zanimljivo je, ali sve su tri radile vrlo korektno. No, nešto smo primijetili. S igrom Project GRID smo imali problema na bateriji, kao da ne može povući dovoljno struje s kojom bi “nahranio” grafiku. No, spajanjem strujnog kabela sve je proradilo besprijekorno. Dakle, ekstremni gaming može, ali ne na bateriju.

Baterija

Baterija radi vrlo dobro.  Ugrađena je 2-ćelijska baterija koja će u prosjeku izdržati 4 sata, vjerojatno i više ako uključite štedljivi mod, a što imate integrirano u Windows 10 OS-u (u donjem desnom uglu kliknete na ikonu baterije). U nekom uredskom radu baterija nam je izdržala i oko 5 i pol, čak i 6 sati, Kod gledanja videa vrijeme se smanjuje, a kod gaminga će izdržati oko 2 sata. No, sjećate se, gaming baš i ne funkcionira na baterije, tako da ćete vjerojatno uključiti strujni kabel.

Nismo puno niti očekivali od baterije, puno nismo niti dobili, ali kako se ono kaže – drži vodu.

Zaključak

Asus X756UB je definitivno zanimljiv prijenosnik. Osjeti se kako su štedjeli gdje su god mogli, no svejedno su napravili laptop koji je po nama vrijedan pažnje. Brzo ćemo objasniti i zašto.

Od onih pozitivnih osobina spomenimo vrlo dobro balansiran hardver. Rad nije brz koliko smo očekivali, ali sve radi korektno. Sviđa nam se i vrlo dobar zvuk tako da ćete uživati u glazbi, filmovima i video igrama. Isto tako, svidjela nam se i podrška za USB Type-C tako da ćete bez problema na laptop moći spojiti i smartfone i tablete koji podržavaju ovaj ulaz.

Gaming? Radi. Ali na struju, na bateriji ima problema (a i ne može se izvaditi). Ekran nema širokokutnu matricu što nekima može zasmetati. Tipkovnica nema pozadinsko osvjetljenje, a i touchpad nešto slabije reagira. Sve u svemu, Asus X756UB je neka vrsta kompromisa sastavljena kako bi se proizveo čim jeftiniji svestrani laptop.

Da, cijena. Kada sve zbrojimo i oduzmemo, cijena mu je vrlo zanimljiva. Ne prodaje se kod nas (bar ga nismo našli), ali pronašli smo ga na njemačkim webshopovima – primjerice, model s Core i5 procesorom, 8 GB RAM-a i HDD diskom od 1 TB cijena mu je 699 eura, što nam se čini vrlo privlačno. Ima i jeftinijih modela s i3 procesorom, no ne bismo išli ispod ove konfiguracije.

Tko će ga kupovati? Pa, praktički svi koji žele svestrano prijenosno računalo neprimjetnog izgleda, a koje može poslužiti baš za sve – uredski rad, surfanje webom, druženju na društvenim mrežama, slušanju glazbe, gledanju filmova, pa čak i igranju video igara. Sve radi. Mali sporije, ali radi.

Više informacija o Asus X756UB prijenosnom računalu potražite na .

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Asus X756UB laptop – ključne značajke:

– EKRAN: 17,3 inčni (43,94 cm) HD+ rezolucije 1600×900 (omjer 16:9), TN matrica, nije osjetljiv na dodir (opcija Full HD rezolucije 1920 x 1080 točaka)
– PROCESOR: 64-bitni i 2-jezgreni Intel Core i7-6500U na 2,5 GHz (maksimalna Turbo frekvencija na 3,1 GHz), 4 MB Intel Smart cache, 14-nanometarska tehnologija, 6. generacija “Skylake -Y” obitelji, proizvodnja Q3 2015, podržava do 32 GB RAM-a
– GRAFIKA: Intel HD 520 na 300 MHz (max 1,05 GHz) + NVIDIA GeForce 940M s 2 GB GDDR3 video memorije (64 bitna, 2000 MHz)
– RAM: 12 GB, dvokanalni DDR3L na 800MHz
– POHRANA PODATAKA: 2 TB (5.400 okr/min), kao opcija postoje kombinacije HDD i SSD raznih veličina
– KAMERE: VGA web kamera
– OS: Windows 10 Home (64-bitni)
– BATERIJA: 2-ćelijska, trajanje do 4 sata
– DIMENZIJE: 415 x 273 x 30 milimetara
– TEŽINA: 2,7 kilograma
– BEŽIČNA POVEZIVOST: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0
– ULAZI/IZLAZI: ulaz za struju, 1 x COMBO audio ulaz, 1 x USB 3.0 port, 2 x USB 2.0 port, 1 x USB Type-C Gen 1 (up to 5 Gbps), 1 x LAN (RJ45), 1 x HDMI, 1 x SD 2-u-1 čitač kartica
– OSTALO: SonicMaster Lite audio, Security lock, Super-Multi DVD

+ Hvalimo
+ jaki hardver, sasvim dovoljan za gaming
+ vrlo dobar zvuk
+ podržava USB Type-C
+ cijena

– Zamjeramo
– ekran nije osjetljiv na dodir, TN matrica
– tipkovnica nije osvijetljena
– touchpad slabije reagira
– baterija se ne može izvaditi
– lako se zaprlja (otisci ruku i prstiju)

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 6 za Dizajn
Ekran
Ocjena 6 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 8 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 6 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 8 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 8 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 7 za Povezivost
Baterija
Ocjena 6 za Baterija
Video igre
Ocjena 8 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 8 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 7 za Naš dojam

7.09

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Daje puno za malo, tako bismo mogli opisati Asus X756UB. Ako volite više snage, a ne patite toliko na izgled, ovo bi mogao biti vaš novi prijenosnik. Ovo je i prvi laptop koji smo imali u rukama s USB Type-C ulazom. Cijena mu je privlačna. Ima puno vrlina, ali i mana, pokušajte se naći negdje među njima i bit ćete zadovoljni.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.