Asus Windows RT otkazan – nitko neće Windows RT OS, je li Microsoft u problemima?

Fotografija članka: Asus Windows RT otkazan – nitko neće Windows RT OS, je li Microsoft u problemima?

Asus se odlučio na sličan poslovni korak kao što su to ranije napravili Samsung, Dell, HP i Acer. Jednostavno su odustali od proizvodnje Asus Windows RT tableta, okreću se u potpunosti Android OS-u.

Oglas

Kao što smo to već ranije i predvidjeli, čini se kako se više nitko ne želi baviti Windows RT operativnim sustavom na mobilnim uređajima. Podsjetit ćemo vas kako se radi o OS-u koji radi na ARM procesorskoj tehnologiji, dok “normalni” Windows 8 OS radi na Intelovom procesoru. I to za sada prolazi. No, čini se kako od najavljenog Asus Windows RT mobilnog uređaja neće biti ništa.

Microsoft je na Windows RT platformi ili točnije rečeno na njihovo Surface RT tabletu izgubio oko milijardu dolara, procjenjuju stručnjaci. Nakon što je Samsung odustao od proizvodnje Ativ RT tableta, najnovije informacije govore kako je i Asus ovih dana odustao od proizvodnje Asus Windows RT tableta. I sami možete zamisliti što se događa s Microsoftovim dionicama.

Već ranije od razvoja Windows RT tableta su odustali Acer, Dell i HP. I HTC je planirao do kraja godine tržištu predstaviti novi Windows RT tablet, no čini nam se kako od toga neće biti ništa. Čini se kako je jedino Nokia ostala vjerna Microsoftu, još uvijek se šuška o novom tabletu na Windows RT OS-u. No, nismo sigurni kako bi im to bio pametan potez. Asus Windows RT je sigurno otkazan.

Zanimljive su i glasine kako bi se trebao pojaviti novi Surface RT 2 tablet s Snapdragon 800 ili Nvidia Tegra 4 platformom, što znači i Windows RT OS-om. Iz Nvidije su u međuvremenu potvrdili kako će oni “pogoniti” novi Surface RT 2 tablet, pa ćemo im vjerovati na riječ. Hoće li ih MIcrosofto dovoljno prodati kako bi pokrio gubitke, analitičari su podijeljenog mišljenja. No, čini nam se kako bi se svakako mogao bolje prodavati nego originalni Surface RT.

Čini nam se kako i Microsoft vidi kamo sve to vodi, tako da ne sumnjamo kako užurbano rade na razvoju nove Windows Blue platrofme a koja bi trebala pomiriti njihova sva tri svijeta – Windows 8, Windows RT i Windows Phone 8 i pretvoriti ih u jedan jedinstveni operativni sustav. Mogu li oni to? Vjerojatno mogu, nisu bez razloga jedni od najvećih svjetskih proizvođača softvera. Podsjetimo se, iOS operativni sustav radi i na iPhoneu i na iPadu, a Android na svim smartphoneima i tabletima. No, ipak treba reći kako niti iOS niti Android rade samo na ARM (što je kod Microsofta Windows RT), ali ne i na Intel procesorima (Windows 8). Kada bi Microsoft napravio OS koji radi na svim platformama, to bi bio pravi uspjeh i promijenili bi se neki tržišni odnosi u korist američkog softverskog diva.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.