Asus VivoTab Note 8 M80T recenzija – tablet koji voli i vaš rukopis

Fotografija članka: Asus VivoTab Note 8 M80T recenzija – tablet koji voli i vaš rukopis

Novi tablet PC koji smo dobili na testiranje stiže nam iz Asusa. Asus VivoTab Note 8 M80T radi na Windows OS-u, a neće se naljutiti ako mu nešto i “našvrljate” na ekranu. Dapače…

Oglas

Novi Asus VivoTab Note 8 M80T (inače punog naziva Tablet ASUS VivoTab Note 8 M80TA-DL001H) je prilično zgodan “strojček”. Kompaktnih je dimenzija, s 8 inčnim ekranom, te se po vanjskom izgledu ne razlikuje od drugih tablet uređaja. No kad ga upalite i počnete istraživati što sve ima, otkrit ćete neke zanimljive mogućnosti koje ima ovaj tablet PC. Inače, namjerno ćemo povremeno koristiti ovaj izraz kako bi se nekim nepismenim i samozvanim “opinion makerima” digla kosa na glavi, jer još uvijek nisu naučili što znači tablet PC, kada je uopće skovan ovaj izraz i kada se koristi.

Vratimo se mi na Asus VivoTab Note 8 M80T uređaj koji je tema našeg testa. Asus inače ima veliku paletu tablet uređaja, kako na Android tako i na Windows operativnom sustavu, kao što je i ovaj tablet PC. Što smo ga više koristili, testirali i otkrivali njegove mogućnosti, što nam se sve više sviđao. Nećemo onda trošiti riječi u prazno, idemo ga analizirati dio po dio, pa kud nas ova priča odvede…

Asus VivoTab Note 8 M80T recenzija

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

Bijela kutija, crni tablet. I opet ćemo ponoviti, po vanjskom izgledu nikada ne bi otkrili radi li se o Windows ili Android tabletu. Čak ima i dvije kamere, prednju i zadnju. E, kad smo bolje analizirali stražnju stranu, tada se jasno vidi kako Asus VivoTab Note 8 M80T radi na Windows 8.1 operativnom sustavu, što dokazuje “naljepnica”. Pokraj Windows naljepnice nalazi se još jedna, a koja nam kaže kako se u ovom tabletu nalazi Intel procesor, mi znamo da se radi o Atomu, ali o njemu nešto kasnije.

Kada smo već na stražnjoj strani, recimo i to da se u gornjem dijelu nalazi stražnja kamera od 5 MP, a ispod nje je ponosno ugraviran kompanijin logo srebrne boje. Kad se malo bolje zagledate u gornji i donji dio stražnjeg poklopca vidjet ćete dva puta dva reda malih rupica, iza kojih se kriju zvučnici, to je jasno. Kako “igraju” zvučnici, i o tome ćemo nešto kasnije.

S prednje se strane nalazi prednja kamera od nevelikih 1,26 MP što je dovoljno za video konferencije putem Skypea ili nekog drugog sličnog programa, a možda uspijete napraviti i pokoji . Najveći dio prednjeg dijela dakako zauzima 8 inčni ekran LED Backlight WXGA HD rezolucije od 1280×800 točaka (omjer 16:10) i podržava multitouch u 5 točaka. No, s obzirom da se uz sam Asus VivoTab Note 8 M80T isporučuje i kvalitetna Wacom Stylus Pen digitalna olovka (dizajnerski integrirana u kutu kućišta), možemo reći kako je i ona podržana za rad na relativno malom ekranu. Što smo više radili na ovom tablet PC-u, shvatili smo kako je upravo digitalna olovka možda i ključna za ugodan rad.

Što se tiče samih ulaza i izlaza, možemo reći kako je Asus VivoTab Note 8 M80T vrlo – kompaktan. Po rubnim s gornje strane (u odnosu na logo iza) nalazi se microUSB ulaz te zajednički ulaz za slušalice i mikrofon, s desne se strane nalazi tipka za paljenje i gašenje te tipka za pojačavanje zvuka, a s lijeve je strane fizička tipka koja vas vraća na početni ekran (Metro UI ili Modern UI, kako ga hoćete zvati), kao i microSD ulaz – inače, integrirano je 32 GB prostora za pohranu podataka.

Prije toga samo još nekoliko podataka koji će vas zanimati. Dimenzija je 220,9 x 133,8 x 10,95 milimetara i težak samo 380 grama, što znači da će neprimjetno skliznuti u svaku torbu, u praktički svaki njen pretinac. Isto tako, zbog svojih kompaktnih dimenzija samo nam plastično nam kućište djeluje također prilično čvrsto, kao i zaštita ispred ekrana koju smo pokušali “grebati” ali nisu ostajali tragovi.

I to je to. Kao što smo rekli, Asus VivoTab Note 8 M80T je po izgledu vrlo jednostavan, pa ako volite jednostavne stvari onda će vam se svidjeti. Ako ne, možda vam počne nalikovati na mnoge druge, što je u stvari i točno. Ali kao što smo već rekli, samo naizgled, jer vrijeme je da ga i upalimo i vidimo što se to sve zanimljivo nalazi u njemu.

Asus VivoTab Note 8 M80T – hardverska konfiguracija

Čini se kako su u Asusu napravili jako dobar posao i sastavili tablet uređaj koji radi vrlo, vrlo solidno. Asus VivoTab Note 8 M80T se može pohvaliti 4-jezgrenim Intelovim procesorom, SSD disk, Wacom digitalnu olovku. Sve u svemu, hardver nam govori kako bi ovaj tablet trebao raditi prilično glatko.

Asus VivoTab Note 8 M80T tablet – osnovne hardverske karakteristike:
– EKRAN: 8 LED IPS Backlit HD rezolucije 1280×800 točaka, multitouch u 5 točaka
– PROCESOR: 4-jezgreni Intel Atom Z3740 Quad-Core na 1,86 GHz
– GRAFIKA: Intel HD
– RAM: 2 GB LPDDR3
– POHRANA PODATAKA: 32GB SSD eMMC (proširivo preko microSD ulaza) – za korisničke podatke ostaje oko 16 GB
– KAMERE: 1,26 MP prednja, 5 MP stražnja
– OS: Windows 8.1 (32-bitni)
– ZVUČNICI: dva stereo zvučnika s ugrađenom SonicMaster tehnologijom
– SENZORI: G-Sensor, Ambient Light Sensor, Gyroscope, E-compass (M Sensor)
– OSTALE ZNAČAJKE: Wi-Fi, Bluetooth, Miracast, Wacom digitalna olovka
– DIMENZIJE: 220,9 x 133,8 x 10,95 mm

U radu s Asus VivoTab Note 8 M80T tabletom nismo imali problema. Tablet radi brzo, aplikacije se podižu očekivano. Imali smo sitniji problem kod nadogradnje Windowsa što je potrajalo duže nego smo očekivali (oko sat i pol) , no to nije problem tableta. Što se tiče samog rada u operativnom sustavu, zadovoljni smo. Ono što smo osjetili je zagrijavanje oko stražnje kamere prilikom intenzivnijeg rada, al ništa strašno.

Testirali smo i brzinu SSD eMMC diska i otkrili kako se radi o nekom prosjeku – prosječna brzina čitanja je 126,25 Mb/s, a zapisivanja 32,33 Mb/s. Drugim riječima, brži je od klasičnog tvrdog diska (HDD), a sporiji od SSD diska. Sve u svemu, vrlo solidno.

Multimedija – audio, video, kamere

Prvo smo isprobali kako rade zvučnici. Nakon nekoliko glazbenih brojeva smo shvatili kako su zvučnici prilično moćni i imaju jak i iznenađujuće pun zvuk. Pustili smo i nekoliko filmova i serija, sve radi vrlo brzo i korektno, niti tu nemamo zamjerke.

Ako možemo nečemu zamjeriti to su eventualno kamere. Istina, ima ponešto dodatnih opcija za podešavanje snimanja kamere, kao i posebna Asusova YouCam aplikacija, no sama rezolucija snimljene fotografije sa stražnjom kamerom od 5MP je jednostavno – prosječna. Niti bolja niti lošija od većine konkurencije. Čak nam se više svidjela prednja kamera koja unatoč niskoj rezoluciji od 1,26MP ima prilično dobru sliku, pogotovo su boje “žive”. No, za prosječne korisnike će i to biti dovoljno. Ako hoćete kvalitetnije fotke, kupite digitalni fotoaparat :)

Na video igre slobodno zaboravite, grafika je nedovoljno jaka za bilo kakvo igranje, tek one najosnovnije flash igre, možda nešto više.

Od dodatnih aplikacija koje smo pronašli spomenimo Asus PowerDirector (obrada videa i fotografija), već spomenuta Asus PhotoDirector (obrada slika), Asus YouCam (dodatna aplikacija za upravljanje kamerom), Asus WebStorage (pohrana podataka u Cloudu), i ono najbolje – Microsoft Wndows 8.1 Small Screen Touch with Microsoft Office Home & Student 2013 (puna instalacija!).

Asus VivoTab Note 8 M80T recenzija

Wacom Stylus Pen – vrlo koristan dodatak

U kompletu s Asus VivoTab Note 8 M80T tabletom dobit ćete i digitalnu olovku – Wacom Stylus Pen. Ovo je odličan dodatak uz ovaj tablet. U stvari, ne možemo reći kako je dodatak jer se serijski isporučuje uz uređaj olovka – prepoznavanje rukopisa, spajanje tipkovnice (video).

I sami znate kako sam Windows 8 operativni sustav baš i nije najbolje dizajniran za “tapkanje” prstima po ekranu. Ok, onaj prvi ekran koji zovemo Metro UI ili noviji naziv Modern UI je predviđen za rad na ekranu osjetljivom na dodir, no kada uđete na radnu površinu (Desktop) priča vas vraća na Windows 7 sučelje. S obzirom na ekran od 8 inča i ljudske prste, vrlo ćete teško pogoditi ikone na ekranu, često ćete griješiti.

E, upravo tu do izražaja dolazi Wacom Stylus Pen, odnosno digitalna olovka. Ona će vrlo precizno odraditi sve što od nje zatražite. Vrh olovke funkcionira kao lijeva tipka na mišu, a kad stisnete bočnu tipku na olovci i nakon toga tapnete po ekranu, to je tada funkcija desne tipke na mišu.

Ipak, ono što nas je najviše dojmilo je prepoznavanje rukopisa. Asus je odlično odradio ovaj posao i “notes” za pisanje je postavio tamo gdje se nalazi tipka za virtualnu tipkovnicu. Sve što trebate je slijedeće – pokrenuti Word (ili Notepad), početi pisati digitalnom olovkom po notesu, a softver će “prepoznavati” vaš rukopis. Moramo priznati da smo dosta ružno “švrljali”, no simpatični Asus VivoTab Note 8 M80T tablet je uredno prepoznavao naše škrabotine, uz vrlo mali postotak pogreške (tek onda kada niti sami nismo znali pročitati što smo napisali).

Osim toga, imate dvije različite virtualne tipkovnice – klasičnu i ergonomsku. Ovo drugo uzmite u obzir s rezervom, jer se radi samo o razmaknutim tipkama lijevo i desno, a koje se čak i smanje, tako da mislimo kako ovo i nije neka prednost. Klasična tipkovnica je ok (tipke su veće), no prepoznavanje rukopisa je nešto po čemu ćemo pamtiti ovaj tablet.

No, mi smo samo za vas napravili još jedan zanimljiv video test. Uzeli smo jednu vrhunsku bežičnu tipkovnicu i spojili je na Asus VivoTab Note 8 M80T tablet. Rezultat je bio – puno ugodniji rad. Pogledajte naš video test niže, vrlo je praktičan i sve će vam brzo biti jasno…

Zaključak

Zgodan i simpatičan uređaj, moramo priznati. Asus VivoTab Note 8 M80T tablet radi kao pravo računalo, samo mu nedostaje fizička tipkovnica… i veći ekran. Zbog toga nam donekle nedostaje HDMI video izlaz preko kojeg bi ga mogli spojiti na veći ekran. Spojite još tipkovnicu i miša, i evo pravog radnog ugođaja.

Ono po čemu ćemo pamtiti Asus VivoTab Note 8 M80T tablet je vrlo stabilan i brz rad, solidna hardverska konfiguracija koja gotovo optimalno radi u Windows 8.1 okružju. Posebno nam se svidjela mogućnost “škrabanja”, odnosno pisanja s Wacom Stylus Pena, odnosno digitalne olovke – vi pišete svojim rukopisom, a softver prepoznaje vaš rukopis i pretvara ga u tekst. Vrlo zgodno i praktično.

Ako mislite da vam 16-ak slobodnih giga nije dovoljno za podatke, kapacitet tableta možete proširiti preko microSD ulaza, i to je dobro. Zgodno je što ćete u “paketu” dobiti i Microsoftov Office Home & Student 2013 u prvoj instalaciji.

I što mislite, koliko košta ovaj tablet? Prodaje se odnedavno u Hrvatskoj, a cijena je samo 2.279 kuna. Dakle, za taj ćete novac dobiti tablet, digitalnu olovku, Windows 8.1 OS, Office i još pregršt drugog softvera. Nekako nam se čini kako je kupovina Asus VivoTab Note 8 M80T tableta vrlo dobra kupovina s jako dobrim odnosnom uloženog i dobivenog.

Više informacija o Asus VivoTab Note 8 M80T tabletu potražite na .

+ Hvalimo
+ Wacom digitalna olovka + odlično prepoznavanje rukopisa
+ Windows 8.1 Small Screen Touch with Microsoft Office Home Student 2013 (full)
+ usklađen i stabilan rad
+ cijena

– Zamjeramo
– baterija se sporo puni i brzo prazni
– nema HDMI video izlaz (monitor, tipkovnica, miš)
– zagrijava se pri intenzivnijem radu
– nedostaje nam Windows tipka

– Dizajn – 

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam –

Konačna ocjena: 6,8 / 10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.