ASUS Transformer Pad TF103C K010 recenzija – daje puno za malo novca

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: ASUS Transformer Pad TF103C K010 recenzija – daje puno za malo novca

Kada su se prvi puta pojavili, Asusova Transformer serija je utrla potpuno novi put u razvoju hibridnih uređaja. Prvi smo isprobali  ASUS Transformer Pad TF103C.

Oglas

Slično kao što je to bilo s kojeg smo također prvi testirali, i ovaj smo hibridni uređaj dobili na test od naših slovenskih prijatelja s kojima već godinama surađujemo. Novi  ASUS Transformer Pad TF103C nosi još i oznaku K010 i slobodno možemo reći kako je uređaj koji ćete dobiti za manje od 300$, a u kompletu ćete dobiti veliki tablet s 10,1 inčnim ekranom koji radi na Android OS-u i Intelovom procesoru, kao i tipkovnicu s touchpadom. Ne morate biti previše pametni i zaključiti kako je ovo prilično dobra kupovina.

Pitanje je samo – kako  ASUS Transformer Pad TF103C radi, koliko je dobar i brz, te što sve s njim možete napraviti. Naša se redakcija dokopala jednog primjerka ovog zanimljivog uređaja kojeg još nema u prodaji u Hrvatskoj (bar nije bio dok smo pisali ovu recenziju) te ćemo ga detaljno secirati i vidjeti možemo li vam ga preporučiti za kupovinu.

Na prvi pogled nam se čini kako bi naš odgovor mogao biti potvrdan. Ipak, idemo se malo poigrati njime i vidjeti koliko će nas zadovoljiti. Kao i ranije spomenuti tablet, i  ASUS Transformer Pad TF103C je svoju premijeru doživio nedavno na sajmu Computex 2014 koji je u lipnju održan na tajvanskom otoku.

Dizajn

ASUS Transformer Pad TF103C spada u kategoriju hibridnih tableta / laptopa, ovisno s koje strane gledate. No, nekako smo se navikli da uređaje s tipkovnicom i Android OS-om zovemo “hibridne tablete”, a uređaje s tipkovnicom i Windows OS-om “hibridna prijenosna računala”. Ovaj hibrid bi po toj klasifikaciji pripao prvoj kategoriji, iako ćemo vama na volju prepustiti da ga smjestite gdje god želite.

ASUS Transformer Pad TF103C dolazi u bijeloj kompaktno složenoj kutiji. Uz sam uređaj pronaći ćete i USB kabel, punjač, te upute za rad. Testni je uređaj bio crne boje, a saznali smo kako će se prodavati i u bijeloj boji. Možda se pojavi još koja, no za sada koliko znamo neće.

Na prvi nam pogled ASUS Transformer Pad TF103C djeluje vrlo kompaktno. U stvari, već smo navikli na ovakve uređaje tako da se nismo nešto posebno niti iznenadili, sve što vidimo na prvi pogled je već viđeno. Ono što možemo također na prvi pogled reći je kako je uređaj kompaktan i prilično čvrst. Isto tako, kućište je napravljeno od neke vrste gumirane plastike koja je vrlo ugodna pod prstima, a primijetili smo kako gotovo da i ne ostavlja otiske prstiju, te nije “klizava”, tako da rad može biti prilično ugodan.

Kada smo otvorili ASUS Transformer Pad TF103C izgleda nam kao omanji prijenosnik, možda više kao nekad popularni netbook. I zaista, sve bi bilo tako da radi na Windowsima, no ovdje je ipak riječ o Android uređaju. Ono što nam se nije svidjelo je nemogućnost malo šireg otvaranja – primjerice ako ste u autobusu ili na klupi, potrebno je da ekran više “otvorite”, no ovdje je to dosta ograničeno. Ok, možete odvojiti ekran, ali to više nije to.

S obzirom da se ASUS Transformer Pad TF103C u stvari sastoji od dva dijela koji su međusobno odvojivi, tako ćemo ih ukratko i opisati.

Tablet
U ovom dijelu ćemo brzinski pregledati vanjski izgled tablet dijela, te ulaze i izlaze. S 10,1 inčnim ekranom ćemo se pozabaviti nešto kasnije. Odmah smo primijetili dvije kamere, jednu sprijeda a drugu straga. I o njima ćemo detaljnije u nastavku, sigurno vas zanimaju mogućnosti.

Stražnja je plastika tablet dijela ASUS Transformer Pad TF103C uređaja blago je zaobljena prema naprijed. Na tom zaobljenom dijelu, lagano prema nazad, nalaze se tipka za paljenje i gašenje (gore), dok je s lijeve strane ulaz za microSD karticu, tipka za pojačavanje i stišavanje zvuka, te microUSB ulaz. S desne se strane nalazi ulaz za slušalice, dok je dolje vidljiv utor za spajanje na tipkovnicu s dvije “vodilice”.

Lijevo i desno bočno, onako po sredini, nalaze se zvučnici. U centralnom dijelu stražnje površine ponosno se nalazi Asusov logo. Njega ćete vidjeti i s prednje strane u gornjem lijevom uglu.

Ono što smo također primijetili kako su rubovi oko ekrana prilično široki. Možda ne djeluje naj-seksi, ali odrađuje svoju funkciju.

Tipkovnica i touchpad
Tipkovnica na  ASUS Transformer Pad TF103C uređaju je prilično kvalitena, tipke nam djeluju prilično elegantne za rad, više mekane, ali imaju onaj “klik” tako da ćete moći dobro kontrolirati svoje tipkanje. Ono što nam se nije svidjelo je što su tipke smanjene (više od 20%), kao i njihov razmak, pa ako inače kucate puno teksta vjerojatno ćete i dosta griješiti. No, za ono najnužnije će itekako dobro poslužiti.

Ono što nam se svakako svidjelo je čvrstoća i robusnost tipkovnice. Sviđa nam se i kvaliteta materijala odmorišta za ruke koje je isto minimalno, ali je od brušenog aluminija. Jako zgodno. Dobit ćete osjećaj kako da radite na pravom prijenosnom računalu, a ne na Anrdoid stroju :)

Kao i tipke, i touchpad odlično reagira na korisničke komande. Dovoljan je lagani dodir i već će strelica veselo skakati po ekranu. Naravno, u dnu dodirne površine ćete primijetiti kako je podijeljen. Funkcionira kao i na laptopu… skoro… lijevi dio je “akcijski” kao lijeva tipka miša, dok je desni dio povratak na pretnodni korak.

U svakom slučaju, zadovoljni smo s funkcionalnošću tipkovnice i touchpada. Ništa posebno, ali odrađuje funkciju za koju je namijenjen. Eh, da, skoro smo zaboravili – s lijeve se strane nalazi i USB 2.0 ulaz pune veličine, vrlo korisno :)

Ukupno gledajući, vanjski izgled ASUS Transformer Pad TF103C uređaja je prilično kompaktan i rekli bismo – dopadljiv. Iako se radi o uređaju jeftine klase, dobit ćete osjećaj kako zaista u rukama imate uređaj barem za klasu veći nego što to on zaista i je. Ništa posebno, ali skladno i solidno.

Inače, dimenzija je:
– 257,4 x 178,4 x 9,9 milimetara, težina 550 grama (samo tablet)
– 257,4 x 178,4 x 19,8 milimetara, težina 1.100 grama (tablet i tipkovnica)

Ekran

Kao što smo već ranije spomenuli, ASUS Transformer Pad TF103C ima veliki 10,1 inčni IPS LED ekran koji je inače HD rezolucije od 1280 x 800 točaka (149 ppi) i omjera . Nekako nam se čini kako bi mu bolje odgovarala Full HD rezolucija, no opet se vraćamo na onu priču oko cijene. Negdje se moralo uštedjeti, tako da je to djelomično platio i ekran.

No, rad na njemu je prilično ugodan. Prikaz ikona i boja je živ, kontrast je dobar, možda je oštrina nešto malo slabija, za to je kriva rezolucija. Navikli smo već na hrpetinu drugih uređaja koji imaju višu rezoluciju tako da nam je neobično vidjeti ovakav uređaj s nižom rezolucijom.

Ono što je dobro je da podržava multitouch u 10 točaka što je odlično za primjerice gaming… ili svirati virtualni klavir :) Nema senzor za automatsko osvjetljenje, no ima prilično dobru svjetlinu tako da ćete ga moći prilično ugodno koristiti i pri dnevnom svjetlu. Tu je Asus uvijek bio jak, što nam se sviđa.

Još jedna sitnica koju nismo mogli prožvakati su – otisci prstiju. Gomilaju se na ekranu kao ludi, tako da će to možda neke i živcirati. No, znate kako to već ide – krpicu u ruke i čistite, čistite… Nismo pronašli nikakve službene podatke vezano uz zaštitu ekrana od grebanja, pa ćemo pretpostaviti da je niti nema. Što se osjetljivosti tiče, ekran je prilično dobar, reagirat će i na vrlo lagane dodire, što nam se sviđa. Sve u svemu, ekran je solidan.

HARDVER – procesor, grafika, RAM, ROM

Kao i ASUS MeMO Pad 8, i ASUS Transformer Pad TF103C radi na provjerenom Intelovom procesoru. Radi se o Intel Atom Z3745 procesoru koji radi na 1,33 GHz, odnosno u Turbo modu na 1,86 GHz. Ima 2 MB cache memorije, razvijen je u 22-nanometarskoj tehnologiji i podržava 64-bitni instrukcijski set i LPDDR3 memorije. Integrirana je i Intel HD grafika koja radi na 311 MHz, odnosno u Turbo modu na 778 Mhz.

U radu s ASUS Transformer Pad TF103C uređajem nismo imali nekih problema. Tu i tamo nam se dogodilo neko usporenje u radu, ali ništa neočekivano. Ugrađeno je i 1 GB RAM-a, te 8 ili 16 GB prostora za pohranu podataka (eMMC) proširivo preko microSD ulaza do 64 GB, što je sasvim dovoljno za ugodan rad. Nećemo zaboraviti niti 5 GB u Asusovom cloudu, te dodatnih 11 GB u prvoj godini. Ova hardverska konfiguracija vam jamči i kako ćete vrlo ugodno moći surfati Intenretom, čitati email, gledati filmove u HD rezoluciji, ali i igrati video igre.

Hardverski ASUS Transformer Pad TF103C djeluje vrlo kompaktno i stabilno. Nismo imali osjećaj da nam išta nedostaje. Hardverski gledano, ovo je vrlo solidan uređaj. A u međuvremenu nam se instalirala i nadogradnja sustava, nekako smo dobili osjećaj kako stvari funkcioniraju još brže, ili nam se samo čini :)

Kamere

Uh, vjerojatno najslabiji dio ASUS Transformer Pad TF103C uređaja. Priča je vrlo kratka i jednostavna – ovaj Transformer sigurno nećete kupiti zbog kamere :)

Prednja kamera je od tek 0,3 MP, što je dovoljno za osnovni video chat odnosno video konferencije preko Skypea ili tako nešto slično. Zaboravite na selfije ili bilo što ozboljnije.

Niti se stražnja kamera ne može nešto pohvaliti snagom. Ima razlučivost od tek 2 MP i može snimiti video od 720p. U stvari, i fotke i video su solidni, ali tek za ono najnužnije. Auto fokus radi, kao i HDR i prepoznavanje lica, pregršt je opcija za podešavanje. Ali što to sve vrijedi kada je rezolucija mala. Slabo osvijetljene prostore slobodno zaboravite.

Naime, snaga ovog uređaja je u sasvim nekim drugim stvarima, ne u kamerama. I tu ćemo priču završiti kratko i jasno. Ono osnovno imate, ništa više.

Audio, video

Ovdje je priča puno bolja u odnosu na kamere. Multimedijski, odnosno ako govorimo o zvuku i prikazu videa, tu je ASUS Transformer Pad TF103C i više nego solidan. Tu je Asus napravio jako dobar posao.

Posebno nam se svidio zvuk koji je jak i prodoran. zvučnici odlično odrađuju posao. Zvuk je prilično jak zahvaljujući Asus SonicMaster tehnologiji. Zgodno je i što možete podesiti i “Music mode” ovisno slušate li glazbu, gledate filmove, igrate video igre ili pak želite uštedjeti na potrošnji baterije.

Zvučnici su postavljeni s lijeve i desne strane ekrana, rekli bismo na pravim mjestima, tako da ćete s užitkom moći slušati glazbu u dnu tableta i malo na pregibu tako da ćete moći prilično dobro slušati i glazbu i dok je tablet na stolu odnosno na bilo kojoj drugoj ravnoj površini, što je dobro. Zvuk je vrlo solidan, malo fali basa, ali je bolji od prosjeka, dovoljno je jak da vam neće trebati dodatni zvučnici. Većina korisnika će moći uživati u glazbi.

Što se tiče videa, možete bez problema gledati sve filmove, pa čak i prikazivati filmove ili druge video sadržaje na vanjskom TV-u (naravno, bežično!) zahvaljujući DLNA odnosno Miracast tehnologiji. Maksimalna rezolucija je HD 720p.

Sve u svemu, multimedijski dio funkcionira prilično dobro.

Operativni sustav, dodatne aplikacije

ASUS Transformer Pad TF103C radi na novom Android 4.4.2 KitKat operativnom sustavu, povrh kojeg je ZEN UI sučelje koje je nadograđeno u, kako kažu, 1000 točaka a kako bi korisnicima pružilo bolje iskustvo u radu s tabletom. Čini nam se kako su u tome uspjeli, rad je ugodan i jednostavno se snalaziti u ZEN UI sučelju.

Drugo što nam se dopada je pregršt dodatnih aplikacija s kojima nas Asus uvijek obraduje. Dakle ovdje niste kupili samo sirovi operativni sustav, nego ste dobili i pregršt korisnih aplikacija kao što su SuperNote (odlična aplikacija za pisanje, možete i svojim rukopisom), WebStorage, Power Saver, odličan Audio Wizard, tu je i Amazon Kindle, Flipboard, Party Link (WiFi Direct), te QuickMemo (zgodan blokić). To su sitnice koje su se nama svidjele i koje morate probati :)

Sve u svemu, rad na ASUS Transformer Pad TF103C uređaju u Android OS-u sa ZEN UI sučeljem je vrlo ugodan. Sviđa nam se i tipkovnica u 4 reda (brojke iznad), ne trebate “prebacivati” ekrane :)

Povezivost

Što se tiče povezivanja s vanjskim svijetom, ASUS Transformer Pad TF103C podržava standarne opcije – WiFi 802.11 a/b/g/n, Miracast (bežični prijenos slike), Bluetooth 4.0, GPS s podrškom za GLONASS (globalni navigacijski satelitski sustav), te ima microUSB i USB 2.0 ulaze preko kojih se može povezati na računalo ili punjač.

OTG radi, spojili smo vanjski disk na ASUS Transformer Pad TF103C uređaji uredno smo čitali sve datoteke s diska, čak i pokretali video igre.

Baterija

ASUS Transformer Pad TF103C ima samo jednu bateriju. Po specifikacijama bi trebala trajati oko 9 i pol sati, no nama je u nekom kombiniranom radu (surfanje webom, filmovi, glazba, igre,…) trajala između 7,5 i 8 sati. Ako pogledamo neke konkurentske modele onda se ovaj model baš i ne može pohvaliti trajanjem baterije.

Istina, na čekanju može trajati dugo, no kod intenzivnijeg korištenja stroj hoće “povući” energije, pogotovo kod video igara. Srećom, postoji Power Saver mod u kojem mu možete definirati potrošnju kako vama najviše odgovara.

Video igre

Prosječan korisnik ne bi očekivao kako bi se na ASUS Transformer Pad TF103C hibridnom tabletu mogao igrati, no shvatili smo kako je to ipak moguće. Kako bismo se u to uvjerili, isprobali smo ih nekoliko…

Colin McRae Rally – reli trkaća igra, napravljena u čast legendarnog reli vozača. Prilično teška igra i grafički solidno zahtjevna. Igra radi bez greške, zagrijavanja tableta nema.

GTA Vice City – grafički nešto lakša igra od GTA San Andreas, no ne manje zanimljiva, priča je poznata… tablet s pola snage radi, nema zagrijavanja.

Real Racing 3 – o ovoj igri ionako sve znate, do danas najbolja trkaća simulacija. Igra radi vrlo glatko, zagrijavanje je neznatno.

Zaključak je kratak i jasan – video igre se itekako mogu igrati na ovom Transformer tabletu. Ovo je vrlo ugodno iznenađenje.

Benchmark testovi

Evo nas i kod dijela recenzije u kojoj ćemo pogledati kako ASUS Transformer Pad TF103C stoji s brojkama, i to onim sintetičkim, naravno u benchmark testovima. Na redu je šest naših standardnih testova, pa ćemo vidjeti kako će se “pokazati” Transformer.

Evo benchmark brojki:
AnTuTu 4 – 32.681 bodova
GeekBench 3 – 766 bodova (single core) – 2.396 bodova (multi core)
Quadrant Standard – 17.323
Vellamo – Browser (3.056), Multicore (1.433), Metal (1.142)
3DMark – 14.452
NenaMark2 v1.4 – 59,5 fps

Očekivano, tablet je radio vrlo stabilno i bez pretjeranog zagrijavanja. To nam govori kako je odabir Intelovog Atom procesora bio pravi izbor, ima dovoljno snage i za veća opterećenja.

Zaključak

Novi ASUS Transformer Pad TF103C je novi i najjeftiniji kompanijin model. Ima sve naznake da bude vrlo prodavan, pa čak i zato što su žrtvovane neke karakteristike u korist cijene. No, Asus je očito htio proizvesti jedan Transformer koji je cjenovno pristupačan svima. I čini nam se da su u tome i uspjeli.

Ono što će nam ostati u lijepom sjećanju je njegova fleksibilnost, odnosno odvojivost ekrana koja je uvijek dobro došla. Tablet radi stabilno, bez znakova zamaranja, pa čak i dok igrate video igre na velikom 10,1 inčnom ekranu. Ljubitelji glazbe će također biti zadovoljni, ima i zvuka i slike, i filmova i svega, multimedijski je dobro potkovan.

Ono što nam nikako nije “leglo” kod ASUS Transformer Pad TF103C tableta su vrlo slabe kamere, te otisci prstiju koji masovno ostaju po ekranu. Trajanje baterije je solidno, no očekivali smo i više. Isto tako, rezolucija ekrana te veličine je “out of date”, ali kao što smo već ranije rekli, moralo se negdje uštedjeti kako bi se dobila niska cijena.

Eh, da, cijena. Dok smo dobili tablet na test, nije ga bilo u prodaji u Hrvatskoj, tako da smo se orijentirali na preporučenu cijenu koja je bila 299$, a pronašli smo i neke webshopove po cijeni od 288$. Ovih dana se ASUS Transformer Pad TF103C pojavio u Hrvatskoj po cijeni od 1859 kuna, što nam se čini vrlo pristupačno.

Može li ovaj tablet zamijeniti jeftine klase prijenosnih računala, to ćete odlučiti vi svojom (ne)kupovinom. No, nama se čini kako je ASUS Transformer Pad TF103C solidan uređaj po fer cijeni. Svakako pročitajte i informaciju više na .

ASUS Transformer Pad TF103C tablet – ključne značajke:
– EKRAN: 10,1 LED IPS HD rezolucije 1280×800 točaka (omjer 16:10), multitouch u 10 točaka
– PROCESOR: Intel Atom Z3745 na 1,33 GHz (u turbo modu na 1,86 GHz), 4 jezgre
– GRAFIKA: Intel HD
– RAM: 1 GB
– POHRANA PODATAKA: 16 GB (proširivo preko microSD ulaza do 64 GB)
– KAMERE: 0,3 prednja, 2 MP stražnja (auto fokus, HDR, 720p@24fps,…)
– OS: Android 4.4.2 KitKat
– BATERIJA: litij polimerska, traje oko 7-8 sati (po našim testovima)
– DIMENZIJE: 257,4 x 178,4 x 9,9 milimetara (samo tablet), 257,4 x 178,4 x 19,8 milimetara (tablet i tipkovnica)
– TEŽINA: 550 grama (tablet), težina 1.100 grama (tablet i tipkovnica)
– OSTALE ZNAČAJKE: WiFi 802.11/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, OTG, GPS, GLONASS (globalni navigacijski satelitski sustav)

+ Hvalimo
+ stabilan rad
+ odličan zvuk
+ vrlo dobar gaming
+ dovoljno svjetline u ekranu i za rad na otvorenom
+ cijena

– Zamjeramo
– otisci prstiju na ekranu
– samo HD rezolucija ekrana
– slabe kamere
– trajanje baterije

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 7 za Dizajn
Ekran
Ocjena 7 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 7 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 5 za Kamere
Audio/video
Ocjena 8 za Audio/video
OS, intalirane aplikacije
Ocjena 8 za OS, intalirane aplikacije
Povezivost
Ocjena 7 za Povezivost
Baterija
Ocjena 7 za Baterija
Video igre
Ocjena 8 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 8 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 7 za Naš dojam

7.18

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Vrlo stabilan rad, tipkovnica u paketu, uživanje u filmovima, glazbi i dobrom zvuku, te povoljna cijena glavni su aduti za kupovinu ASUS Transformer Pad TF103C tableta.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.