Asus Memo Pad HD 7 ME173X – jeftinija inačica Nexusa 7 i u raznim bojama [TEST]

Fotografija članka: Asus Memo Pad HD 7 ME173X – jeftinija inačica Nexusa 7 i u raznim bojama [TEST]

Naravno, nismo zaboravili kako će se ovih dana pojaviti novi Googleov tablet. Ipak, ovo je priča o Asus Memo Pad HD 7 tabletu, koji je jeftiniji i po mogućnostima itekako poželjan.

Oglas

Na našim testovima u posljednje smo vrijeme imali i pregršt 7 inčnih tableta. Pokazali su se kao vrlo zahvalni jer su kompromisno rješenje za sve, vjerojatno se zato i dobro prodaju. I novi Asus Memo Pad HD 7 tablet je zanimljiv po više karakteristika, među kojima svakako prednjači i vrlo povoljna cijena.

Naime, ako vam se cijena originalnog Nexus 7 tableta čini prevelika (novi će koštati još i više), onda bi se mogli odlučiti za ovaj model. Dolazi u više boja (crna, siva, zelena, roza i srebrna), a po hardverskim se karakteristikama može mjeriti uz bok s Asusom Transformer Prime i već spomenutim Nexusom 7, dok je primjerice osjetno jači od Samsunga Galaxy Note ili Amazon Kindle Fire tableta.

Za promjenu, mi smo dobili Asus Memo Pad HD 7 malo drugačije boje – roza. Boja koja je vjerojatnije primjerenija za žensku populaciju, no netko nam je rekao kako je to boja i za metroseksualce, ako se takvima osjećate. U svakom slučaju moramo reći kako mu roza boja stoji prilično dobro.

U ovom ćemo uvodu spomenuti i kako je Asus Memo Pad HD 7 vrlo sličan još jednom Asusovom tabletu kojeg smo nedavno testirali, a to je Asusov FonePad. Razlikuje se po mogućnosti komuniciranja (ima utor za SIM karticu), te radi na Intelovom procesoru.

Ne preostaje nam ništa drugo nego pogledati Asus Memo Pad HD 7 model sa svih strana, vidjeti koje ulaze i izlaze ima, kako radi u Android operativnom sustavu, malo ga mučiti s multimedijom i video igrama, a dalje, tko zna…

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

U kutiji s Asus Memo Pad HD 7 tabletom nalazi se klasika – ispravljač, USB/mikroUSB kabel, te ponešto papirologije. Kad smo ga izvadili iz kutije vidjeli smo kako je vesele roza boje i iskreno odmah nam se svidio. Ne toliko zbog roza boje nego zato što na testu imamo tablet s drugačijom bojom od crne koja… nam je pomalo i dosadila.

S prednje se strane Asus Memo Pad HD 7 tableta, kao što to i njegov naziv sugerira, nalazi ekran od 7 inča i rezolucije 1280×720 točaka. Naravno, ekran ima IPS matricu i široki kut gledanja što smo odmah primijetili. Vrlo je ugodan za rad, slika je oštra i jasna. Isprobali smo ga i na dnevnom svjetlu i možemo reći da dobro odrađuje svoj posao. Ok, postoji onaj “odbljesak”, no ionako ćete ga rijetko koristiti na otvorenom prostoru.

Odmah iznad ekrana nalazi se kamera od 1,2 megapiksela (1280×800 točaka, 213 dpi – točaka po inču) koja je dostatna za sve vaše video pozive i konferencije putem Skypea ili neke druge aplikacije. Vrlo će korektno odraditi svoj posao. Sa stražnje strane, također u gornjem dijelu, nalazi se jača kamera od 5 megapiksela i rezolucije 2560×1920 točaka (Nexus 7 nema stražnju kameru) i koja nam se učinila prilično dobra. Snimili smo neke materijale koje možete vidjeti u video prilogu niže i snimka je čisto pristojna. Ima i pregršt mogućnosti za podešavanje (kamera i video efekti, načini snimanja, balans bijele boje, fokusiranje,…).

S gornje rubne strane, iznad obje kamere, nalazi se ulaz za slušalice, kao i microUSB ulaz za spajanje na računalo odnosno za punjenje. Konačno su proizvođači počeli razmišljati svojom glavom i omogućili nam puniti bilo koji mobilni uređaj (smartphone, tablet) i na računalima (stolnim i prijenosnim), ili preko ispravljača spajanje u struju s bilo kojim punjačem koji ima USB ulaz. Ipak, proizvođači još uvijek preporučuju da se koriste originalni punjači.

U donjem dijelu Asus Memo Pad HD 7 tableta, sa stražnje strane, pronaći ćete zvučnik, odnosno dva (iako je samo jedan “prorez”). Zvuk je prilično dobar, čist i jak, zahvaljujući SonicMaster tehnologiji, o čemu ćemo reći nešto više kasnije, kao i kako možete podešavati zvuk ovisno što radite.

Ako ga gledate sa stražnje strane, s lijeve se strane nalazi još i tipka za paljenje/gašenje, te tipka za pojačavanje i stišavanje zvuka, dok je nasuprot njih microSD ulaz u koji možete “gurnuti” karticu do 32 GB, tako da ćete uz već postojećih 16 GB imati poprilično prostora za pohranu podataka.

Vanjski izgled Asus Memo Pad HD 7 tableta je dizajnerski vrlo jednostavan. Blago je zaobljen po rubovima, možemo reći kako je i prosječnih dimenzija (120,6 x 196,8 x 10,8 milimetara) i težine (302 grama). Čini se kako su se u Asusu odlučili na jednostavnost što je uvijek dobro rješenje.

Ipak, moramo se osvrnuti na razliku u odnosu na slične modele. Dok Nexus 7 ima neku vrstu “gumirane plastike” koja nam se izuzetno svidjela, a Asus FonePad ima metalno (aluminijsko) kućište sa stražnje strane, Asus Memo Pad HD 7 je u tom dijelu skromniji – pozadina mu je plastična. Radi se o najjeftinijem rješenju od ta tri, a ako radite u ljetnim uvjetima i ruke vam se znoje, rad baš i neće biti najugodniji. No, to se odražava i u cijeni, Asus Memo Pad HD 7 je najjeftiniji od tri spomenuta modela.

Naravno, još jednom ćemo vas podsjetiti kako smo dobili model roza boje (stražnji dio, prednji je crni) koji se odlično uklopio u prirodnu u kojoj smo ga slikali. Uživali smo dok smo ga fotografirali, a plodove našeg rada možete vidjeti i sami.

Radi u operativnom sustavu Android 4.1.2 Jelly Bean

Na Asus Memo Pad HD 7 instaliran je noviji Android 4.2.1 Jelly Bean operativni sustav. Što se hardvera tiče, Asus je odabrao jeftini ali vrlo efikasni MediaTekov 4-jezgreni MT8125 procesor (Cortex A7 – ARMv7 arhitektura) na 1,2 GHz, dok se za grafiku brine također provjerena PowerVR SGX 544 GPU jezgra (PowerVR 5XT) na 300 MHz.

U praksi to znači da bi na tabletu sve trebalo funkcionirati glatko i bez zastajkivanja, a testiranjem tableta smo zaključili kako to i je zaista tako. Inače, Asus Memo Pad HD 7 još zovu i “jeftini Nexus 7”, no po samom radu nam se čini kako nimalo ne zaostaje, dapače, u nekim je karakteristikama i bolji. Ipak se radi o modelu koji se praktički pojavio godinu dana kasnije, ništa manje nismo niti očekivali. Testirali smo ga i s provjerenim AnTuTu testom, i zaista – po brzini je u rangu spomenutih modela, što i sami možete vidjeti na slikama niže.

Spomenimo i kako ima i 1 GB RAM-a, te 16 GB prostora za pohranu podataka. Za bežičnu vezu brine se WiFi i Bluetooth, čista klasika.

I na ovom modelu smo primijetili kako tipkovnica ima 5 redova i donekle nalikuje na standardnu na računalima, što je dobro. Tipke su dovoljno velike i komotno možete tipkati prstima. Isto tako, u opcijama ćete pronaći i neke posebne dodatke za podešavanje (Asus customized settings) gdje ćete moći dodatno personalizirati i podesiti tablet. Zanimljivo, opcije na ovom tabletu su pisane crnim fontom na bijeloj pozadini, a ne kako je to “standardno” obrnuto – bijelim slovima na crnoj pozadini. Uglavnom, sve je radilo vrlo korektno i brzo, ekran je doslovno klizio s jednog dijela na drugi.

Aplikacije

Asus je i za Asus Memo Pad HD 7 tablet instalirao i pregršt dodatnih aplikacija koje možete koristiti. Prvo smo naišli na ASUS Studio koji vam omogućuje vam stvaranje vlastitih filmova (kreiranje, editiranje), isto vrlo zgodno, sve možete raditi na ovom tabletu.

Posebno su grupirane Google aplikacije (Google Apps) – Gmail, Youtube, karte, navigacija, Google+ i druge. Vrlo zgodno jer sve te usluge imate na jednom mjestu, ne morate ih tražiti po opcijama odnosno popisu svih aplikacija. Vrlo zgodno.

Druga grupa aplikacija su ASUS Apps – ovdje ćete pronaći aplikacije kao što je kalendar, ASUS To-Do lista, Power Saver (optimizacija baterije), File Manager, App Backup, App Locker i Media Frame. U toj je grupi i ASUS Story, aplikacija koja će vam omogućiti da kreirate, editirate i složite “foto priču”. Vrlo zanimljiva aplikacija, jednostavna i efektna.

Korisna aplikacija je i AudioWizard u kojoj možete podesiti kvalitetu zvuka (Power Saving, Music, Movie, Recordin, Gaming i Speech Mode) . ASUS Splendid služi za dodatno podešavanje ekrana (Color Temperature, Cue, Saturation), a u “Postavkama” ćete pronaći i ASUS Customized Setting, s još nekim dodatnim mogućnostima (nama se svidio Screenshot Editor).

Nama se svidjela i jednostavna aplikacija SuperNote Lite, aplikacija u kojoj možete voditi svoje bilješke (umjesto papirnatog notesa). Primjerice, možete ispisivati tekst svojim rukopisom, vjerujemo da će vas i nasmijati vlastite “škrabotine”. Evo vam zadatak – pokušajte ih napisati tako da ih možete i pročitati :) Tu bi odlično pomogla “touch” olovka, koju možete dokupiti i sami. Eh, da, savjet – predlažemo da pišete u landscape modu, a možete koristiti i čitav ekran. Svoje bilješke možete i pohraniti. Vrlo korisna aplikacija.

U Asus Memo Pad HD 7 tabletu ćete pronaći i aplikaciju Amazon Kindle, koju vjerujemo ne trebamo posebno opisivati. Sve što je potrebno je registrirati se i početi čitati knjige, kupovati ih, znate i sami kako to već ide. Press Reader je zanimljiva aplikacija jer možete čitati hrvatske i druge novine preko tableta, vrlo efektno (upisano više od 2000 novina i časopisa iz 95 zemalja). Hrvatskih novima imate čak 13.

Spomenimo i na kraju i ASUS WebStorage od 16GB koji je besplatan prvih godinu dana (cloud), morate se samo registrirati. Uz pomoć ASUS WebStorage Office-a, korisnici mogu vidjeti, kreiraju, uređuju i dijele Microsoft Office dokumente na mreži.

Sve u svemu, Asus Memo Pad HD 7 je opremljen s pregršt aplikacija od kojih su mnoge vrlo korisne, a možete ih koristiti odmah. U službenom popisu ćete pronaći još neke druge, no nekako se ne možemo oteti dojmu kako je naš popis aplikacija bolji :)

Multimedija

Važan dio svakog tableta, pa tako i Asus Memo Pad HD 7 modela, je multimedija, odnosno mogućnost snimanja fotografija i videa. Na ovom tabletu smo pronašli dvije kamere – prednju od 1,2 megapiksela i stražnju od 5 megapiksela.

Prednja kamera je kako bismo rekli – klasika. Rezolucije je 1,2MP, snima fotografije u maksimalnoj rezoluciji od 1280×960, odnosno HD video u 1280×720 točaka. Opet ćemo reći klasika, video i fotke su vrlo solidni.

Stražnja kamera je od 5 megapiksela i može snimiti fotografije rezolucije 2560×1920 točaka, odnosno Full HD video (1080p). Fotke su jako dobre i prilično oštre, no ugodno nas je iznenadio sam video koji je odličan, čak se i neki skuplji konkurentski tableti ne mogu pohvaliti ovakvom kvalitetom. Kako to izgleda možete vidjeti i sami u video prilogu niže.

Naravno, već smo spomenuli kako na Asus Memo Pad HD 7 tabletu postoji i pregršt načina podešavanja videa, kao i mogućnost snimanja i raznih efekata, editiranja slike i slične sitnice. Ono što nam se svidjelo je što imate dosta mogućnosti podešavanja snimanja, od ekspozicije, balansa bijele boje, rezolucije, efekata, i najčešćih modova (portret, priroda, noć, normalno). Uglavnom, s ovim multimedijskim dijelom smo ugodno iznenađeni.

Isto se odnosi i na reprodukciju glazbe i video zapisa. Glazba se odlično čuje (probali smo MP3-ce u 320 kbps), zvuk ima dosta “dinamike” zahvaljujući SonicMaster tehnologiji. Šteta je jedino što su stereo zvučnici smješteni na istom mjestu (u dnu), nekako bi nam bilo draže da su moždaodvojeni  lijevo/desno ili gore/doje, dobio bi se zanimljiviji ili bolje rečeno “točniji” stereo efekt. Ovako imate osjećaj kao da ga – nema.

Video zapisi, filmovi i slično također su radili besprijekorno i s novim H264 (MP4) kodekom. Nemamo tu što više dodati osim da ćete Asus Memo Pad HD 7 tablet itekako moći koristiti u multimedijske svrhe, pa tako i primjerice gledati Youtube video zapise u visokoj rezoluciji. A možete čitati i stripove, što god odaberete…

Video igre

Novi tablet uređaji, pa tako i Asus Memo Pad HD 7, moraju biti spremni na najzahtjevnije izazove kao što su i video igre. Već smo ranije spomenuli kako se za grafiku brine također provjerena PowerVR SGX 544 GPU jezgra (PowerVR 5XT) na 300 MHz, što bi trebalo biti i više nego dostatno za sve modernije video igre koje možete pronaći na Google Playu.

Isprobali smo neke i zaključili kako ćete Asus Memo Pad HD 7 moći koristiti i za igranje. Nema tu neke velike filozofije, ali evo, reda radi, opisi igara koje smo probali.

Temple Run 2 – nastavak popularne igre u kojoj bježite od čudovišta i preskačete razne prepreke. Tipična je po tome što se igra u “portrait” načinu držanja tableta (okomito). Sve radi glatko i bez zastajkivanja, ništa manje nismo niti očekivali.

Farming Simulator – radi se o pravoj “poljoprivrednoj igri”. Kao što to i sam naziv kaže, održavate i razvijate vlastitu poljoprivrednu farmu. Tako smo orali, drljali, brinuli se o životinjama, prevozili, kupovali, sve je to radilo u punoj snazi i bez ikakvih problema. I opet – očekivano sve glatko radi :)

Pocket Rally LITE – reli utrke, grafički zahtjevnija igra. Vozite različite reli automobile i terence po različitim podlogama. I opet, bez ikakvih problema.

Real Racing 3 – grafički vrlo zahtjevna trkaća igra. Kao što i sam naziv kaže, prave pravcate utrke s puno detalja i konkurentskih automobila. I opet – sve radi onako kako bi trebalo, besprijekorno. Inače recenziju igre možete pronaći .

Naš konačni odgovor – Asus Memo Pad HD 7 može poslužiti i kao gamerski tablet. O, da :)

Ukupni dojam

Ukratko, dojam koji je na nas ostavio novi Asus Memo Pad HD 7 tablet vrlo je pozitivan. Radi se o svestranom modelu koji će vrlo korektno odraditi sve poslove koje mu zadate – brzo surfa Internetom, glazba zvuči odlično, filmovi se vrte kao od šale, a i video igre rade praktički besprijekorno.

Asus se potrudio i u Asus Memo Pad HD 7 tablet instalirao pregršt korisnih aplikacija, mnoge od njih su nam se svidjele od prve. Ako želite snimati fotke ili video, opet ćete biti zadovoljni. Nekako je sve u ovom tabletu dobro podešeno, sve je na svom mjestu. Ok, nije savršen, ima i on svojih mana (kao i svi uređaji), ali one su praktički zanemarive.

Možda jedan od najvećih aduta Asus Memo Pad HD 7 tableta je cijena. Inicijalno se na hrvatskom tržištu pojavio po cijeni od nevelikih 1.299 kuna, što je po nama vrlo prihvatljivo, tako da daje odličan odnos uloženog i dobivenog. Neslužbeno, dok smo ovo pisali, pronašli smo ga i po cijeni od 1.177 kuna što je još bolje. U svakom slučaju, Asus Memo Pad HD 7 slobodno možemo svrstati u “best buy” kategoriju.

Inače, još neke informacije o ovom tabletu možete pronaći i na .

+ Hvalimo
+ cijena
+ stabilan i brzi rad
+ trajanje baterije
+ dodatne i dobro grupirane aplikacije
+ odlična stražnja kamera koja snima 1080p video

– Zamjeramo
– klizava stražnja plastika
– punjač se jako grije prilikom punjenja tableta
– stereo zvučnici su na istom mjestu, hmmm…

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.