Asus All-In-One AIO ET2232INK recenzija – stolno PC računalo na moderan način

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Asus All-In-One AIO ET2232INK recenzija – stolno PC računalo na moderan način

Tajvanska kompanija nam je pokazala kako izgleda “sve-u-jednom” računalo na njihov način. Isprobali smo novi Asus All-In-One AIO ET2232INK, moderno stolno PC računalo za manje zahtjevne korisnike.

Oglas

Asus All-In-One AIO ET2232INK stolno PC računalo –  osnovne značajke:
– 21,5 inčni ekran FHD
– Intel Pentium J1800 na 2,41 GHz, 2 jezgre
– Nvidia GeForce 820M 1 GB grafika
– 4 GB RAM-a
– 1 TB HDD
– web kamera
– Windows 8.1
– dimenzije 416 x 318 x 20-53 milimetara
– težina 4,8 kilograma
– Wi-Fi, Bluetooth, LAN, HDMI video izlaz, 4x USB 3.0, 1x USB 2.0, čitač SD kartica,…

Prije nego započnemo ovu recenziju, evo jedno pitanje za sve vas – imate li stolno računalo? Ako je vaš odgovor potvrdan onda ste još uvijek u većini. Ne, nemaju svi laptope (prijenosna računala), a većina još uvijek ima stolna računala. Ruku na srce, i dalje su jeftinina, bolja, brža, a dobit ćete ih za manje novca. Jedino nisu – prenosiva. Ali ako svakodnevno radite na njima, odnosno učite, surfate ili se igrate gotovo uvijek na istoj lokaciji, tada je stolno računalo još uvijek – zakon!

Upravo jedno takvo stolno računalo ćemo testirati u nastavku. Asus All-In-One AIO ET2232INK PC računalo na našem radnom stolu nije obično stolno računalo, nego takozvano “sve-u-jednom”, odnosno kako se to stručno kaže All-In-One (AIO). Kada u katalozima ili na webu vidite oznaku AIO, onda znajte kako se radi o upravo takvoj vrsti računala.

Posljednjih godina su postala vrlo popularna. U prvom ih redu kupuju uredi i tvrtke koje ne žele imati one velike “kante” koje stoje pored stola i sakupljaju prašinu, nego žele imati nešto što ima čim manje kablova, po mogućnosti samo onaj strujni. U pravilu za AIO računala trebao bi samo upravo strujni kabel, te eventualno žica za miš i tipkovnicu, kao što je to slučaj kod našeg testnog računala. Eto, naš Asus All-In-One AIO ET2232INK ima tipkovnicu i miša “na žicu”, iako postoji model i s bežičnim periferijama.

Očekujemo kako će Asus All-In-One AIO ET2232INK PC stolno računalo zadovoljiti većinu korisnika, a koliko zaista može saznat ćete u nastavku…

Vanjski izgled, ulazi i izlazi

U kutiji našeg testnog AIO PC računala pronašli smo samo računalo koje se sastoji od dva dijela (ekran, postolje), zatim tipkovnicu i miša, kao i strujni kabel, ponešto papirologije i to je to. A što će vam više… :)

Prva asocijacija na ovo računalo – “nosi mi se bijela boja”! Da, kompletno je bijele boje, kako samo računalo, tako i tipkovnica i miš. Nekako se sve poklopilo, dobili smo bijelo računalo za test preko ljeta, kada se i nosi bijela boja. Eh, baš smo moderni i usklađeni s ljetnom sezonom… :)

Sve je bijelo, jedino je stalak za ekran/računalo srebrne boje. Drugi osjećaj koji smo dobili nakon bijele boje je – simpatično. Ne znamo zašto, ali uspio nam je izvući osmjeh na licu, vjerojatno je to dobro, ima onako neki šminkerski izgled. Bijela boja je inače vrlo popularna u posljednjih godinu dana među smartfonima, tabletima, pa i laptopima – zašto onda i Asus All-In-One AIO ET2232INK PC stolno računalo ne bi bilo bijele boje?

Samo kućište je plastično, jedino je postolje metalno i malo teže, a kako bi dalo balans, odnosno ravnotežu uređaja. Sama montaža postolja je vrlo jednostavna – samo okrenete ekran naglavačke, nabijete dvije “vodilice” u odgovarajuće rupe i zašarafite. Spojite tipkovnicu i miša, uključite strujni kabel i stroj je spreman za rad.

Idemo još malo o kućištu, te ulazima i izlazima. Iznad ekrana je kamera od 1 MP, dovoljna za video konferencije (Skype). Kamera inače nije standardna na stolnim računalima (kutijama), ovaj AIO PC je ima. Ispod ekrana, u donjem desnom uglu, nalaze se LED indikatori za paljenje, pojačavanje i stišavanje zvuka, pojačavanje i smanjivanje osvjetljenja ekrana, te krajnje desno je indikator rada tvrdog diska. Same tipke nalaze se s donje strane, ispod odgovarajućih LED lampica.

Svi ulazi i izlazi podijeljeni su na dva mjesta. Prva lokacija je u stražnjem donjem dijelu i to redom slijeva na desno – ulaz za strujni kabel, mrežni LAN ulaz (RJ45), HDMI video izlaz, 2x USB 3.0 ulaz, te 1x USB 2.0 ulaz. Postoji i model s TV karticom (DVB-T), tada se antenski ulaz lijevo od ulaza za struju.

Na lijevom se boku, ispod poklopca, nalaze 2x USB 3.0 ulaza, ulaz za slušalice, izlaz za mikrofon, te 6-u-1 čitač memorijskih kartica. Dodatno, na desnom rubu se nalazi i Supermulti DVD RW 8x optički uređaj. Ima toga sasvim dovoljno.

Vanjski izgled je definitivno privlačan, nama svakako je. Mala zamjerka ide na račun plastike koja nam se čini krhka, krcka i pucka, te treba biti oprezniji s poklopcima, kako onim kod ulaza i izlaza lijevo, tako i s poklopcem DVD snimalice.

Ekran, tipkovnica, touchpad

Riječ dvije o ekranu. Dimenzija je praktički standardna, radi se o dijagonali od 21,5 točaka (54,6 cm) i omjera je 16:9, te je LED backlight i Full HD rezolucije od 1920×1080 točaka. Ako se pitate je li osjetljiv na dodir – nije. Je li IPS? Nije, vidimo prelijevanje boja. Po nama se radi o klasičnom ekranu, kao da ste ga kupili za isto tako klasično stolno računalo (kutiju).

Iako je u brošuri navedeno kako ima odlične boje i osvjetljenje, to vrijedi samo za ovo drugo. Što se boja tiče pokušali smo ga kalibrirati i stalno nam je “vukao” na crvenu boju. Dobra je stvar što podržava pokrete (Advanced Hand-Gesture Recognition Software, HGRS), tako da i pokretima možete listati stranice knjige, pregledavati video, glazbu, i to sve daljinski… . I to je sve što treba reći.

Tipkovnica je također bijela, to znate već od prije, bijele tipke s crnim slovima. Sama je kvaliteta tipki vrlo solidna i vrlo smo zadovoljni s njihovom kvalitetom. Ako kucate puno teksta u Wordu ili nekom drugom alatu, tada će vas zadovoljiti, iako su tipke po nama previsoke i nešto manje, ali je razmak između tipki veliki tako da nećete griješiti. Isto vrijedi i za miša koji je, već pogađate, bijele boje. Vrlo je agilan i precizan tako da će sveukupno rad na Asus All-In-One AIO ET2232INK PC stolnom računalu biti vrlo ugodan. Možda će nekome nedostajati mogućnost “tapkanja” po ekranu, ali nama nekako i nije. Čini nam se kako je to primjerenije tabletima.

Sve u svemu, zadovoljni smo s vanjskim izgledom, te ekranom i periferijama. Dobro će vas služiti.

Hardver

Baš nas je zanimalo što se nalazi “pod haubom” ovog ljepotana, vjerujemo kako to zanima i vas. Evo što se nalazi… model koji imamo na testu radi na 64-bitnom i 2-jezgrenom Intel Celeron J1800 procesoru na 2,41 GHz (u Turbo modu na 2,58 GHz). Procesor je razvijen u 22-nanometarskoj tehnologiji, a prvi puta se pojavio u prodaji još krajem 2013. godine. Ugrađeno je 1 MB L2 Cache memorije, a maksimalno podržava do 8 GB RAM-a (DDR3L 1333 MHz). Isto tako, integrirana je Intel HD grafika na 688 MHz (maksimalno 792 MHz).

Srećom, računalo ima i dodatnu grafičku karticu. U Asusu su se odlučili za Nvidijinu GeForce 820M s 1 GB video memorije. Po nama ova grafička kartica može pomoći, ali ozbiljni gameri će je izbjegavati. Ova grafička je po nama “triper kombinacija” – može pomoći, ali ne previše. Gameri će se više mučiti s njom nego uživati. Oni koji vole “casual” igranje i grafički manje zahtjevne igre, to će proći. Ali nemojte puno očekivati.

Isto vrijedi i za radnu memoriju. Ugrađeno je 4 GB što je dovoljno za normalni rad, dok je tvrdi disk od 500 GB (maksimalno 1 TB).  Naš je model imao ovaj veći disk.

Generalno gledajući, konfiguracija je solidna. Pitanje je samo – za koju ćete cijenu to sve dobiti…

Audio i video

Stereo zvučnici, koje ranije nismo spomenuli, nalaze se po donjem rubu i “Pucaju” prema dolje. Podržavaju Asusovu SonicMaster tehnologiju u kombinaciji MaxxAudio (Waves). Zvuk je vrlo solidne snage, ali nam je previše “plehnat”. Pokušali smo podešavati zvuk, nešto smo i uspjeli, no sve ono što piše na brošuri – bolji bas, izraženiji glas i bolju čistoću zvuka nismo uspjeli postići.

Istina, zvuk se može podesiti, postoje brojne opcije, no kako god smo ga podešavali nismo dobili zadovoljavajući zvuk, čak i dok smo se igrali s “ekvilajzerom”. Istina, postali smo razmaženi jer testiramo pregršt uređaja i vrlo nam je lako odrediti što je dobro a što ne. Rješenje su dodatni zvučnici – ako želite kvalitetu, morat ćete za njima posegnuti. Smatramo kako 2 x 2 Watta nije dovoljno za ovakav stroj. Nešto malo bolja situacija kod video igara, iako nam i tu nedostaje snage i dubine. Još je bolja situacija kod videa, nekako nam se čini kako ta piskutavost i plehnatost ne dolazi toliko do izražaja.

Zvuk nas jednostavno nije očarao, unatoč brojnim ugrađenim tehnologijama. Sami zvučnici su preslabi. Istina, sviraju jako, ali ne i dovoljno kvalitetno.

Operativni sustav, dodatne aplikacije

Na Asus All-In-One AIO ET2232INK PC stolnom računalu predinstaliran je Windows 8 operativni sustav (64-bitni). S obzirom na relativno spori tvrdi disk OS se podiže za otprilike minutu, gasi se za 20-ak sekundi, a iz “sleep moda” se vraća za oko 5-6 sekundi. Po nama prilično sporo.

Takav je i sam rad računala, djeluje nam prilično tromo i moramo ponekad čekati za otvaranje npr. Windows Explorera ili nekih drugih aplikacija. Sve bi to osjetno bolje radilo kada bi ugradili SSD disk. No, tada bi i cijena bila skuplja. No, s druge smo strani primijetili kako je ventilacija relativno tiha, gotovo nečujna, a nalazi se sa stražnje strane ekrana, u gornjem dijelu.

Osim standardnog OS-a ponovit ćemo ranije spomenuti Advanced Hand-Gesture Recognition Software (HGRS), odnosno prepoznavanje pokreta. Dodatne aplikacije ćemo samo nabrojiti, a koje su vam na raspolaganju:
•    Anti-Virus Trial
•    Adobe Acrobat Reader
•    Adobe Flash Player
•    ASUS WebStorage
•    Ai Charger ll
•    Freshpaint
•    Fingertapps Instrument
•    Office Trial
•    SKYPE

Povezivost, video igre, benchmark

Laptop ima sve što je potrebno za povezivanje s okolinom. Ono bežično se odnosi na najbrži Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, kao i podrška za Bluetooth 4.0, a tu je i ona žičana povezivost preko LAN mreže (RJ45), audio ulaza, HDMI video izlaz, 4 x USB 3.0 ulaza i 1x USB 2.0, 6-u-1 čitač SD kartica. Sve je tu.

Isprobali smo nekoliko video igara srednje klase kao što su Hot Wheels Worlds Best Driver i Tom Clancys Splinter Cell Blacklist. I radile su. Probali smo malo žešći Far Cry 3 i bilo je trzanja i problema, dok Project CARS gotovo uopće nije radio. Snizili smo grafiku skoro do poda, ali ne ide: Ide, ali ne onako kako bi trebalo :)

Evo i ponešto benchmark brojki koje su

SiSoft Sandra 2015
CPU: 25.17 / 37.93 / 20.74 / 13.53
Multimedia:
33.21 / 53.17 / 15.13 / 562.11 / 45.52 / 17.62
Memory: 8.72 / 8.81 / 9.21

Nuclearus –  8287
Chessbench –  4303
Cinebench CPU/OpenGL – 1.56/ 23.12
3D Mark CloudGate score – 3562
3D Mark SkyDiver score –  2719

Zaključak

Nije teško zaključiti kako je Asus All-In-One AIO ET2232INK još jedno od ovih novih i modernih PC stolnih računala koja imaju sve ugrađeno u samom ekranu, nema kutije pored stola. Svidjela nam se njegova bijela boja, iako će većina vjerojatno odabrati standardnu crnu.

Ono što svakako moramo istaknuti je njegov izgled koji je oku ugodan, a samo sastavljanje računala s čvrstim postoljem trajat će manje od minute i već je spreman za rad. Na ovo računalo možete ozbiljno računati jer će korektno odraditi sve vaše zahtjeve.

Ekran je veliki standardni, kakav vjerojatno ima i većina vas, no nije IPS (širokokutni) i nije osjetljiv na dodir, što nam i nije nešto nedostajalo. Zgodno je što ima sve potrebne ulaze i izlaze koji su razmješteni na dvije lokacije (straga i bočno lijevo). Po nama, ovo će računalo zadovoljiti one osnovne korisnike za surfanje webom, lutanje po društvenim mrežama, gledanje filmova i slušanje glazbe. Reagira nešto sporije nego što smo očekivali, vjerojatno zbog relativno sporog tvrdog diska, ali radi stabilno i bez pregrijavanja.

Zvuk nam također nije “legao”. Istina, ugrađeno je pregršt audio tehnologija i načina podešavanja, ali 2x2W zvučnici jednostavno nisu dostatni. No, uvijek možete spojiti dodatne vanjske zvučnike.

Iako još nije u prodaji (dok smo pisali ovu recenziju) saznali smo i cijenu. Asus All-In-One AIO ET2232INK će se prodavati po preporučenoj cijeni od 4,499 kuna, što nam se čini malo previše za ovu konfiguraciju i njegove mogućnosti. Ako je to sve zbog njegovog izgleda i ljepote to nije u našem stilu, više volimo sirovu snagu. A možda se vama i svidi. Dodatne informacije potražite na .

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Asus All-In-One AIO ET2232INK stolno PC računalo – ključne značajke:
– EKRAN: 21,5 inčni ekran LED Full HD 1920×1080 točaka, omjer 16:9, nije osjetljiv na dodir
– PROCESOR: 64-bitni i 2-jezgreni Intel Celeron J1800 na 2,41 GHz (u Turbo modu na 2,58 GHz)
– GRAFIKA: Intel HD + NVIDIA GeForce 820M 1GB
– RAM: 4 GB DDR3L
– POHRANA PODATAKA: 1 TB HDD
– KAMERE: HD web kamera
– OS: Windows 8.1 (64 bitni) + dodatne aplikacije
– NAPAJANJE: strujni adapter 90 Watta
– DIMENZIJE: 520 x 409 x 4,9 ~181 milimetara
– TEŽINA: 7,22 kilograma
– Wi-Fi, Bluetooth, LAN, HDMI video izlazi, 4x USB 3.0, 1x USB 2.0, 6-u-1 čitač SD kartica, SuperMulti DVD snimalica 8x…

+ Hvalimo
+ vanjski izgled
+ stabilan rad
+ dodatna grafička kartica

– Zamjeramo
– piskutav zvuk
– ekran nije osjetljiv na dodir
– cijena

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 8 za Dizajn
Ekran
Ocjena 6 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 5 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 6 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 7 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 7 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 6 za Povezivost
Baterija
Ocjena 6 za Baterija
Video igre
Ocjena 5 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 5 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 6 za Naš dojam

6.09

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Lijep i preskup, to su dvije osnovne karakteristike koje nam prve padaju na pamet. Po konfiguraciji i radu zadovoljit će manje zahtjevne korisnike. Oni zahtjevniji će morati potražiti nešto jače i brže.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.