ARM T628 i T678 – osjetno brži grafički procesori (GPU) za mobilne uređaje s osam jezgri

Fotografija članka: ARM T628 i T678 – osjetno brži grafički procesori (GPU) za mobilne uređaje s osam jezgri

Zašto, čemu toliko jezgri, tko će to iskoristiti? Komentari su koje praktički čujemo svaki dan. I mi se često pitamo čemu toliko procesorske moći, no proizvođači imaju odgovor – za video igre!

Oglas

Nedavno smo razgovarali s predstavnicima Nvidije o razvoju grafičkih procesora, a dio našeg razgovora bio je i o razvoju video igara u budućnosti. Ono što su nam neslužbeno potvrdili je kako se svijet igara polako okreće mobilnim platformama, što smo i predložili našim prijateljima na gamerskom Gamebox.com.hr portalu da “pojačaju” najavu i opis video igara za mobilne platforme kao što su Android i iPhone, što su i učinili. Činjenica je da se sve više igraju igre na mobilnim platformama, a one su sve bolje, jače i grafički detaljnije. Podsjetimo se, prije 5-6 godina na mobitelima ste mogli igrati samo Tetris i slične igre, a neće puno proći kada ćete moći igrati i 3D igre, i to bez naočala. Grafički sustavi su već u razvoju, samo da znate.

Vratimo se mi na priču koju smo započeli. Vodeći proizvođač čipova za mobilne platforme, ARM, već je najavio kako će uskoro proizvesti grafičke procesore (GPU) s osam jezgri za smartphone i tablete. tvrde kako će novi GPU procesori biti otrpilike 4 puta brži i jači od procesora koji se trenutno nalaze na tržištu, uz istu veličinu i potrošnju struje. U ARM-u tvrde kako će igre na mobilnim platformama biti toliko grafički jake da ćete ih moći usporediti s igrama na popularnim igraćim konzolama kao što su PS3, Wii ili Xbox 360. Trenutno najjači grafički procesor, poznat pod nazivom ARM Mali 400, nalazi se primjerice u Samsung Galaxy S3 smartphoneu.

Novi čipovi nose oznake , a oba imaju 8 jezgri. Očekuje se kako će oni najjači procesori biti u tabletima, a nešto slabiji će se ugrađivati u manje zahtjevne smartphone, jasno zbog manjih ekrana.

Saznajemo kako će se prvi 8-jezgreni GPU procesori proizvesti u prosincu ove godine, a prvi bi se primjerci na tržištu, odnosno u naovim uređajima trebali pojaviti tijekom siječnja 2013. godine.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.