Archos 97b Titanium tablet test – isprobali smo ga, ugodno nas je iznenadio

Fotografija članka: Archos 97b Titanium tablet test – isprobali smo ga, ugodno nas je iznenadio

Testiranje uređaja koji bi vas mogli zanimati proširujemo praktički svakodnevno. Prvi smo tehnološki portal u Hrvatskoj koji je isprobao Archos 97b Titanium tablet.

Oglas

Kako po prvi puta imamo dodir s jednim tabletom koji potpisuje ova kompanija, od Archos 97b Titanium tableta nismo očekivali ništa. U mozgu smo se postavili “neutralno” jer nemamo nikakve predrasude o njemu. Jednostavno želimo biti iskreni prema svojim posjetiteljima i pokušat ćemo ga “doživjeti” upravo onakvim kakav je. I ne, ovo nije Kinez, tablet dolazi iz nama bliže zemlje. Puno bliže.

Tko je Archos?

Kako po prvi puta testiramo jeda Archos tablet, ispričat ćemo vam i kratku pričicu prije. Naime, Archos je kompanija koja dolazi iz – Europske unije! Točnije, Archos je francuska kompanija i proizvođač potrošačke elektronike koju je davne 1988. godine osnovao Henri Crohas. Naziv je dobio po grčkoj riječi “arhos” što znači “majstor”, “stručnjak” (master). No, naše je izvježbano oko primijetilo kako je “Archos” i anagram prezimena osnivača – Crohas = arChos.

Slogan kompanije Archos prvotno je bio “Razmišljajte u manjim dimenzijama” (Think Smaller), pa zatim “U pokretu” (On The Go), te najnoviji “Zabavite se na svoj način” (Entertainment your way).

Archos se bavi proizvodnjom potrošačke elektronike kao što su digitalni audio playeri, prijenosni video playeri ( (PVP), digitalni video snimači, prijenosna računala, a u novije vrijeme kada su postali popularni tableti i pametni telefoni zaključili su kako bi i tu mogli zaraditi pokoji euro, tako ta su u ovo novo doba već predstavili pregršt uređaja na Google Android i Microsoft Windows operativnom sustavu. Iako će se nekim hrvatskim samozvanim stručnjacima podići kosa na glavi, i u Archosu teblete, pa i ovaj Archos 97b Titanium nazivaju “tablet PCs”.

Vratimo se mi našem tabletu koji smo nabavili, a koji je od nedavno u prodaji u Hrvatskoj, o čemu ćemo nešto više reći u nastavku. Našu ćemo priču o Archos 97b Titanium tabletu započeti vanjskim opisom, dizajnom i ulazima  izlazima, a dalje ćemo vidjeti kamo će nas ova priča odvesti…

Archos 97b Titanium tablet test

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

Archos 97b Titanium nosi oznaku AC97BTI, što je u stvari i skraćenica naziva tableta. Kako smo za testiranje dobili model koji je bijele boje, odmah nas je podsjetio na iPad. Ima logike, jer u samom nazivu tableta možete prepoznati i veličinu ekrana, a to je 9,7 inča, što u metričkim mjerama iznosi 24,64 centimetara. Jasno, i omjer ekrana je 4:3, što ste vjerojatno i pretpostavili.

Čini nam se kako mu bijela boja dobro stoji, no to je i jedina boja u kojoj se prodaje na hrvatskom ali i drugim tržištima. Bijeli ja sa svih strana, osim ekrana koji se ističe s prednje strane. Spomenuti ekran ima IPS matricu i Super HD rezoluciju od 1600×1200 točaka s gustoćom zapisa od 240 točaka po inču, te podržava kapacitivni multitouch u deset točaka (svi prsti).

Rub oko ekrana Archos 97b Titanium tableta prilično je širok tako da tablet djeluje veće. Nekako nam se sviđa bijeli okvir oko crnog ekrana (naravno, dok je ugašen). U dnu ekrana se nalazi logo kompanije, a u gornjem lijevom uglu primijetit ćete kameru koja je rezolucije 2 megapiksela. kad već spominjemo kameru, i sa stražnje strane je kamera od 2 MP što će poslužiti za osnovno snimanje videa i fotografija (nalazi se straga u gornjem desnom uglu), ako pri ruci nemate nešto jače. Sa stražnje ćete strane ponovo vidjeti veliki “ARCHOS” logo, očito je da kompanija drži do sebe.

Osim podataka o samom Archos 97b Titanium tabletu, straga ćete odmah primijetiti i dva zvučnika, jedan gore i jedan dolje. Sami su zvučnici uokvireni metalnim okvirima, a sam zvuk koji daju je prilično čist i jak, što nas je ugodno iznenadilo. Odlično će poslužiti za multimediju – slušanje glazbe, gledanje filmova i igranje igara.

Svi ulazi i izlazi se nalaze s gornje strane i to redom slijeva na desno – microSD, microUSB, ulaz za ispravljač (punjač), mikrofon i izlaz za slušalice. Ono što nedostaje je već standardni microHDMI video izlaz. S lijeve se strane još nalaze tipka za paljenje i gašenje, te tipke za pojačavanje i stišavanje zvuka.

Dizajnerski gledano, Archos 97b Titanium tablet izgleda prilično solidno. Nije najtanji, nije najlakši, ali je prilično solidan. Kako je cijeli od plastike, primijetili smo kako mu stražnja ploča pomalo “pleše” po samoj sredini, odnosno ima “lufta između mekane plastike i unutrašnje elektronike, što može zbuniti korisnike. Ono što nam se svidjelo je kako je obrub cijelog tableta metalni što nam se čini kako je itekako dobro došlo i daje osjećaj čvrstoće.

Ukupno gledajući, Archos 97b Titanium tablet izgleda prilično solidno i mogao bi vas privući na prvi pogled. Inače postoji i Archos 97b Titanium HD koji ima metalno kućište (od brušenog aluminija) te s ponešto boljom hardverskom konfiguracijom (i većom cijenom; nije u prodaji u Hrvatskoj). Ono što može presuditi je sam njegov rad u OS-u, te rad s aplikacijama, što nam je slijedeće na redu testirati.

Hardverska konfiguracija, rad u operativnom sustavu

Nakon onog prvog dojma, vrijeme je za onaj drugi, a to je sama hardverska konfiguracija, te nekoliko benchmark testiranja. Nakon hardverske, slijedi softverska inspekcija. Za početak spomenimo kako Archos 97b Titanium tablet radi na Android 4.1 Jelly Bean operativnom sustavu.

Kao procesorska platforma odabrana je provjereni 2-jezgrena ARM Cortex A9, koja radi na Rockchip RK3066 procesoru na 1,6 GHz koji je inače često korišten u mobilnim uređajima proizvedenim ptijekom 2013. godine. Inače procesor podržava dvije rezolucije – visoku od 2048×1536 točaka (u Archos 97b Titanium HD tablet), dok na ovom Archos 97b Titanium tabletu radi na “normalnom” Super HD rezoluciji (poznata i kao HD+) od 1600×1200 točaka. U ovaj je procesor ugrađena 4-jezgrena Mali 400 grafika (GPU).

Ugrađeno je 1 GB RAM-a što je dovoljno za osnovni rad, te 8 GB prostora za pohranu podataka (proširivo do 64 GB preko microSD ulaza). Iako nema microHDMI izlaz, na samom tabletu možete reproducirati Full HD video (1080p, do 30 fps – sličica u sekundi). Podržava pregršt video (H.264, MPEG4, MKV, FLV,…) i audio (MP3, AAC, WAV,…) formata.

Dimenzija je 242 x 189 x 10,5 milimetara, a težak je 650 grama. S vanjskim se svijetom spaja preko WiFi veze, a možete i preko microUSB kabela po OTG principu (On-The-Go), što znači da možete spojiti i tipkovnicu i miša. Već smo ranije spomenuli kako prednja i stražnja kamera imaju skromnih 2 MP, što je dovoljno za ono osnovno od osnovnog. Ali poslužit će.

Archos 97b Titanium tablet smo propustili kroz tri testa u više prolaza – Antutu v4.0.4 i Geekbench 3, te audio test. Evo i prosječnih rezultata koje smo dobili:
– Antutu v4.0.4       – 14.276 bodova
– Geekbench 3        – 494 bod (single-core), 882 bodova (multi-core)
– Audiobench         – 67 db (10 cm) 61 dB (40 cm)

Onaj tko se razumije u brojke reći kako i nisu impresivne. I bit će u pravu. Ali kao što smo već ranije rekli, ove brojke znaju biti i zamka. Naime, analizirajući ove brojke “na papiru” ne djeluju nešto posebno, no u praksi Archos 97b Titanium tablet radi prilično dobro i glatko. To smo zaključili u radu sa samim operativnim sustavom i pokrećući razne aplikacije, a najbolji indikator su nam bile video igre. I one najzahtjevnije su radile prilično dobro, bolje nego na nekim 4-jezgrenim procesorima, što nas je ugodno iznenadilo. O samim video igrama nešto kasnije.

Aplikacije

Osim standardnih aplikacija u Android OS-u, pronašli smo nekoliko korisnih aplikacija koje vam olakšavaju rad i ponešto su drugačije, odnosno prilagođene Archos 97b Titanium tabletu. Evo onih koje su nam “zapele” za oko.

Archos Music – aplikacija koja na vrlo uredan i strukturiran način prikazuje glazbene naslove
Archos Remote – tu je sučelje, samo instalirajte besplatnu aplikaciju s Google Playa i pretvorite svoj tablet u univerzalni daljinski upravljač
Archos Video – aplikacija koja na vrlo uredan i strukturiran način prikazuje video naslove (čak će upisati i dodatne tagove)
Media Server – omogućuje dijeljenje multimedijskih sadržaja s vašeg tableta na druge uređaje – TV, audio linije, igraće konzole,…
Movie Studio – aplikacija za obradu video zapisa
System Monitor – vrlo elegantan prikaz stanja vašeg tableta (pokrenute aplikacije, alarmi, brisanje aplikacija,…)

Ove su nam se učinile zanimljive, a sve ostalo ćete pronaći na Google Playu :)

Video igre

I opet, ekipa s je odradila gaming priču na Archos 97b Titanium tabletu. Nakon što smo dobili nazad tablet, samo ćemo reći kako su se u svoje Gamebox dvore vratili sa smiješkom.

Naime, iako procesor i nije impresivan (samo 2-jezgreni), za divno čudo žvakao je video igre bez problema. Na onim grafički najzahtjevnijim uz nešto manje detalja, ali sve je išlo iznenađujuće glatko.  Čini se kako je Mali 400 grafika odlično odrađivala posao.

Odlučili su isprobati ove igre, uglavnom trkaće…

Temple Run 2 – drugi dio popularne igre u kojoj bježite od čudovišta i preskačete razne prepreke. Tipična je po tome što se igra u “portrait” načinu držanja tableta (okomito). Igra radi glatko.

Red Bull Kart Fighter – zgodna simulacija karting utrka. Staze i automobili su detaljno prikazani, no nije bilo problema u igranju. Grafika drži vodu.

Pocket Rally LITE – besplatna inačica istoimene reli trkaće igre. Igra radi glatko, Mali 400 grafika se odlično drži, ali se tablet malo zagrijava.

Xpro Rally Lite – još jedna besplatna inačica reli utrkivanja, grafički nešto zahtjevnija od prethodne igre. Na raspolaganju su vam tri staze, automobilom skrećete pomoću tipki. I ova je igra radila glatko, uz zagrijavanje tableta.

Real Racing 3 – naš gamerski benchmark koji već svi kopiraju :) Grafika radi jako dobro, tablet se prilično grije, ali je sve prilično igrivo i možete uživati u igranju. Inače recenziju igre možete pronaći .

I opet ono iskonsko pitanje – može li Archos 97b Titanium tablet poslužiti za gaming? Može! Sve radi prilično glatko. No, ima jednu manu – nakon dužeg igranja prilično se zagrijava. No, stojički je izdržao sve što smo od njega tražili. Ono što nam se svidjelo je solidno jak i prilično čist zvuk koji je kompletnu multimediju podigao na viši nivo.

Još jednom hvala ekipi iz Gameboxa hvala na pomoći, za trud ih nagradite klikom na ovaj link –

Zaključak

Kako do sada nismo nikada testirali Archos tablet, pa tako niti Archos 97b Titanium, nismo imali uopće ideju kako će raditi. No, kada sve zbrojimo i oduzmemo, ugodno nas je iznenadio. Ekran je prilično dobar, možda ponekad ne reagira najbolje jer je dosta osjetljiv na prljavštinu, tako da vam je jasno kako ga morate držati čistog. Lako se prlja ali i lako čisti.

Svidjelo nam se što radi vrlo stabilno, gotovo da i nema zastajkivanja, a i video igre su ono čega smo se pribojavali, no taj je dio prošao iznenađujuće pozitivno. Uz 2 GB RAM-a išlo bi to još i bolje. Ima i ponešto korisnih aplikacija koje su prilagođene i izgledaju dobro. Reprodukcija multimedije je ok, ali kamere su skromnih mogućnosti.

Ono što nam nije leglo je nedostatak microHDMI izlaza, prevelikog zagrijavana tableta (ali samo kod video igara), te možda malo slabija plastika (stražnji poklopac). Isto tako, slabija strana tableta je i baterija koja će izdržati dan tek u štedljivom modu.

Zvuk je i više nego solidan, a i vjerujemo kako će i cijena kupcima u Hrvatskoj biti zanimljiva. Službena cijena po kojoj se prodaje Archos 97b Titanium tablet je 1.899 kuna, no mi smo ga pronašli i za 120-ak kuna manje. Ukratko, na nas je ostavio bolji dojam nego što smo mislili.

Za više informacija posjetite Archos 97b Titanium tableta. Ako nas pitate… hmmm, ovo je zanimljiva kupovina… :)

+ Hvalimo
+ vrlo ujednačen rad
+ 3 godine garancije
+ IPS ekran Super HD rezolucije (omjer 4:3)
+ vrlo solidan zvuk
+ konkurentska cijena

– Zamjeramo
– škripavo kućište
– prilično se zagrijava kod igranja video igara
– stražnja kamera samo 2 MP
– nema microHDMI video izlaz
– baterija se brzo troši

– Dizajn – 

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam –

Konačna ocjena: 6,0 / 10

Kako ocjenjujemo? (Novo!)

Kako je Racunalo.com inovativan portal i uvijek stremi biti što kvalitetniji (od konkurencije), sve nove testove ćemo označavati na novi način – pet osnovnih ocjena od 1-10, te njihov prosjek. S obzirom na velik broj sličnih uređaja, na ovaj ćemo način dobiti točnije brojke i vidljivije razlike između pojedinih modela, što će i vama biti bolji vodič za kupovinu.

Moramo vas upozoriti kako su svi testovi subjektivni, koliko god stručnjaci koji testiraju uređaje pokušavaju biti objektivni. Neka vam naši testovi budu orijentir i za kupovinu. Slobodno nas za dodatne informacije.

Opis ocjena:
Dizajn – ocjenjujemo vanjski izgled uređaja, skladnost, izvedbu, spojeve…
Hardver – konfiguracija, od procesora preko grafike i diskova do ulaza i izlaza
Softver – analiziramo operativni sustav, te dodatni softver (više kvalitetnog softvera – veća ocjena)
Multimedija – testiramo kamere, snimanje i reprodukciju fotografija, videa i glazbe, te video igre
Ukupni dojam – koliko nam se uređaj zaista svidio, naša subjektivna ocjena

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.