Archos 50 Platinum Dual SIM standbye – TEST 5“ smartfona srednje klase

Fotografija članka: Archos 50 Platinum Dual SIM standbye – TEST 5“ smartfona srednje klase

Francuski proizvođač, inače poznat po tabletima, je na naše tržište plasirao nekoliko modela smartfona.  Među njima  je Archos 50 Platinum, iz istoimene serije. Namijenjen je svima koji nisu nužno voljni potrošiti bogatstvo na smartfon. Kakav je Archos 50 Platinum u akciji?  Što ima za ponuditi  iznosimo vam  u ovoj recenziji.

Oglas

 

Sve do nedavno, izbor pametnih telefone s dvije SIM karticama bio je prilično oskudan.  No, u zadnje vrijeme se situacija je znatno počela mijenjati, tako da sada u ovoj kategoriji imamo prilično veliki izbor modela, iako uglavnom  u jeftinijoj  i srednjoj kategoriji.  Naš testni akter pripada srednjoj  kategoriji. Vjerujemo  da svaki puta kada neki od vas pročitaju da se radi o  testiranju   jeftinijeg modela ili srednjeg cjenovnog ranga, odmah  počinju kalkulirati  kompromisima ili  se pitati koliko je loše kvalitete. To ne mora uvijek biti tako. Upravo Archos 50 Platinum nam je to pokazao.

Inspekcija dizajna

 

Dizajn je često najvažniji element smartfona jer ostavlja na kupce prvi dojam. Archos 50 Platinum,  ima  malo konveksno tijelo,  relativno ergonomski dizajnirano i  ugodno za oko.  U cijelosti  je izrađeno od klavirsko crne i klizave plastike. Mat površine bi bila puno bolji odabir,  a posebice s obzirom na to da je to jedan veći smartfone. Prednji panel i stražnja strana otkriti će bilo kome u vašoj okolini što ste jeli bez obzira je li to Tarte des demoiselle Tatin ili slanac ili dodirivali,  jer privlači otiske prstiju kao magnet. Najbolja opcija je kupiti neku gumenu ili silikonsku masku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dimenzijama 143.4 x 72.4 x 8.9 mm, kao što smo već napisali,  može se smatrati ergonomski prihvatljivim modelom za korištenje.  Uklapa se  u većinu ruku i džepova. Mase je 160 g. Čini nam se razumna s obzirom na veličinu smartfona. Sviđa nam se što je ravnomjerno raspoređena tako da se uređaj osjeća uravnoteženo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vrh ima dva utora: USB sučelje i utor za 3.5 mm stereo/mono slušalice.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Desni bok u gornjem području sadrži tipku za uključivanje/isključivanje uređaja ili zaslona, a na lijevom je tipka za regulaciju glasnoće. Tipke nam se čine malo previše labave. Imamo neki osjećaj da bi vremenski mogle se prilično rasklimati. Možda i ne bi :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sviđa nam se što su tipke crne, nisu srebrne boje, jer time se na crnom modelu izbjegava onaj dojam jeftinoće materijala. Na desnoj strani pri dnu, još je postavljen diskretan utor za nokat da bi se olakšalo otvaranje stražnjeg poklopca. Između poklopca i tijela nema pukotina. Sve djeluje kompaktno i dovoljno čvrsto. Dno je prazno.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na prednjoj strani smartfona, iznad zaslona je 2 MP kamera i zvučnik, svjetlosni senzor i senzor blizine. Nema LED indikator, pravovremeni podsjetnik da ne propustimo poziv ili važne informacije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ispod su tri osjetljive tipke: Home, povratak i izbornik uz mikrofon. Jedan od glavnih aduta prema proizvođaču modela je 12.7 cm (5 inčni) IPS zaslon. Rezolucija zaslona mjeri 960 x 540 piksela i 220 dpi na 16 M boja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
U stvarnom korištenju pikselizacija je vidljiva bilo da se radi o prikazu teksta ili video sadržaja. Inače je zaslon vrlo sjajan i reflektirajući. Tako na suncu djeluje poput zrcala što otežava vidljivost prikazanog sadržaja, iako ima 318 cd / m² svjetline što u teoriji omogućava dobru vidljivost. Senzori ispod IPS panela reagiraju dobro. Pronašli smo podatak da vrijeme odziva je 155 ms , što je u donjem prosjeka za pametne telefone.  Proveli smo neke male softverske i fizičke testove, i možemo reći da je spektar boja sasvim zadovoljavajući, renderiranje izvrsno kao i kutovi gledanja.

Archos 50 Platinum

Na poleđini je 8 MP kamera u pratnji bljeskalice.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Objektiv fotoaparata dobro je pozicioniran jer nećete prljati leću prstima prilikom standardnog korištenja smartfona.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zvučnik je smješten u donjem lijevom dijelu.  Zvuk se prigušuje kada je uređaj na stolu.  No, glasnoća je prilično visoka tako da ovaj nedostatak nije ozbiljan problem. Inače, kvaliteta zvuka ima malo distorzije. Prvo kada se otvori stražnji poklopac se uočava 2 000 mAh baterija. Može biti zamijenjena. Tu su i utori microSD kartice i utori za SIM kartice pune veličine. Standardno, jedan je 2G (GSM/GPRS/ EDGE 900/1800/1900 MHz), a drugi je 2G/3G (WCDMA 900/2100). Utori su vrlo jasno označeni kao SIM1 i SIM 2, tako da točno znate gdje trebate umetnuti koju karticu. U postavkama ne možete promijeniti njihova imena i samo u postavkama je vidljivo kojoj mreži pripada odgovarajuća kartica. Ne bi bilo loše da korisnički ipak ima malo više kontrole  ali što je, tu je. Da, ako trebate samo jednu SIM karticu, lako je ignorirati drugi utor .

Android 4.1.2 Jelly Bean

Operativni sustav je Android 4.1.2 Jelly Bean. Archos nije dodao nikakvo vlasničkih sučelje. Dobivate „osnovni“ Android sustav, uključujući sve Googleove aplikacije servise za društvene mreže i navigacijske karte. S jedne strane nam se sviđa što nema prilagođenog korisničkog sučelja proizvođača, ali na drugoj strani, softverski se ne razlikuje ništa od tisuću sličnih modela. Sučelje ima uobičajene načine zaključavanje zaslona kao i obavijesno područje. Zaključani zaslon omogućuje pristup kameri. Moguće je prilagoditi početne zaslone pozadinama, kraticama, mapama. Glavni izbornik je tipična 4×5 matrica.

Tradicionalno za Android, tu su aplikacije za Gmail i ostale Google servise. Osim standardnih aplikacija u operacijskom sustavu, proizvođač je dodao nekoliko third-party programa. Među njima su aplikacije za Facebook i Twitter, alate za izradu bilješki itd.

Tekst se komotno može unijeti pomoću alfanumeričke tipkovnice ili virtualnu QWERTY vertikalno i horizontalno. Dobro funkcionira. Mehanizam za samokorekciju omogućuje prilično brzi unos teksta.

Archos 50 Platinum dolazi s dvije opcije preglednika: android preglednikom iz sustava i Chrome. Pregledavanje Interneta daje jedno ugodno iskustvo, jer veliki zaslon omogućuje jednostavno pregledavanje mrežnih stranica stranica.ali niža rezolucija djelomično smanjuje iskustvo. Dvostruku klik za uvećanje, zumiranje i brzo pomicanje ponekad će imati trzaje. Preglednici ne podržavaju korištenje Flash-a pa će te ovaj dodatak morati posebno preuzeti i instalirati u smartfone. Sadrže opcije poput povijesti pregledavanja, označavanje, otvaranje više kartica odjednom, inkognito pregledavanje itd.

Ipak, ima nešto što je Archos dodao od aplikacija.  To su Archos Video Player i Glazbeni player. Oba rade i fluidno, podržavaju širok raspon formata datoteka (MP3 , WAV (PCM/ADPCM), AAC, AAC+ 5.13, OGG Vorbis/ H.264  720p  – 30 fps/ AVI/MP4/3GP )  i uključuju mogućnost povezivanja na razne medijske poslužitelje. Iako je video player vrlo kvalitetan puno uživanje u njegovoj funkcionalnost smanjuje rezolucija zaslona i nesposobnost gledanja video u Full HD rezoluciji.

Tu je i FM radio tako da uvijek možete slušati vašu omiljenu radio postaju i biti u toku s lokalnim vijestima.

 

 

Ispod poklopca – specifikacija

Archos 50 Platinum pokreće Qualcomm 8225Q 4- jezgreni cortex-A5 procesor takta 1.2 GHz uz podršku 1 GB RAM-a i 4 GB interne memorije – 1.2 GB korisnički dostupno, tako da će te biti ograničeni za instalaciju nekih aplikacija. Ipak mikro SD kartica spašava stvar. Štoviše , podržava 64 GB kartice. Cortex A5 arhitektura nije osobito poznata po jakim performansama ali mi smo dobili jedno pozitivno iskustvo u fluidnosti sučelja tijekom druženja s modelom. Problemi su nam se pojavili kod igranja 3D video igara, nešto malo pri gledanju HD filmova. Također  javlja se povremena tromost kod učitavanja nekih mrežnih stranica. Uočili smo malo jače zagrijavanje tijekom intenzivnog korištenja (igranja igara) i punjenja.

Igre poput Real Racing 3, Dead Trigger,  Templ Run 2, mogu se pokrenuti glatko i odigrati bez nedostataka.  FIFA 14, pokazala nam je da kao igračima da ne možemo imati konstantno dobru kontrolu nad loptom. Za komunikaciju, Archos 50 Platinum koristi tipične module za smartphone. Možemo pronaći podršku za prijenos podataka standardnim HSPA + 21 Mbps / HSUPA, 5.76 Mbps, WiFi 802.11 b / g / n + WiFi Hot Spot + DLNA; Bluetooth 3.0 + EDR + A2DP; i GPS. Potonji je podržan od strane A-GPSa za brzo uspostavljanje pozicije ali ne djeluje previše brzo. Bez pristupne mreže pronalazilo nas je oko osam satelita a bili smo vođeni od njih pet. Pogreška navigacije je oko 15 – 20 metara. Isprobali smo Bluetooth funkcionalnost,   preko različitih slušalica.  Bez problema dolazilo je do emitiraju na bežične slušalice. Brzina prijenosa podataka na Wi-Fi kućnu Wi-Fi mrežu bio je oko 700 kb / s.

Kvaliteta poziva je pristojna. Pozivatelji zvuče vrlo prirodno, a tijekom razgovora nismo detektirali nikakvu nepotrebnu buku. Jačina signala nam je uvijek bila na visini, ali imajte na umu da je model testiran u Zagrebu gdje se ne možemo baš žaliti na kvalitetu i prijem signala. Također, povezivanje putem Wi-Fi-ja je bio također stalno stabilno. Slušalice koje dolaze u paketu, zvuče jeftino, baš kao što je vjerojatno i njihova cijena. Toplo preporučujemo nabaviti neke druge, kvalitetnije.

Baterija  Li-Ion,  2000 mAh – 4 mV ima solidnu autonomiju za nezahtjevne korisnike. Ako ste intenzivni korisnik, punjač ili rezervna baterija mora vam biti na dohvat ruke.

Multimedija

50 Platinum ima 8 MP kameru i BSI sensor. Kada pročitate ovu informaciju, znamo da mnogi od vas imaju tendenciju da kroz ovu informaciju vidite vrlo kvalitetne fotografije . No, to nije nužno slučaj. Ponavljamo po tko zna koji puta, da MP nisu sve. Kamera je u pratnji LED bljeskalica, podržava 8x digitalni zoom, dodirni fokus, stabilizaciju slike, HDR, otkrivanje lica i osmjeha, nekoliko scenskih načina rada itd. Uglavnom, ne nedostaje dobre softverske podrške.

Pri dobrim svjetlosnim uvjetima,  dobit će te pristojne fotografije. Istina, na njima mogu biti vidljivi problemi s balansom bijele boje koja se pretvara u plavu  ali to je čest slučaj kod jeftinijih modela. Snimke napravljene pod umjetnom rasvjetom imaju zamućenja.

Video snimanje na 720p ima u redu kvalitetu,  ali opet kao i fotografije jedan intenzivan plavi ton.

Ukupni dojam i sažetak:

Archos je tek nedugo krenuo u pohod na android smartfone tržište. Koliki će uspjeh polučiti, teško je o tome sada govoriti jer se suočavaju s oštrom  konkurencijom u segmentu jeftinih i ekonomičnih uređaja. Za sada smo testirali uz Archos 50 Platinum i dva modela Titanium serije:  i možemo reći za da imaju dobru kvalitetu, i imaju dobar omjer cijena između uloženog i dobivenoga. Naš testni protagonist, iako ima 5 – inčni IPS LCD kao jedan od glavnih aduta, prema našem mišljenju, ne ističe se u bilo kojem aspektu isto kao niti ostale specifikacije za segment u koji ulazi. Osvrnemo li se na sam android sustav, poznato je da sustav je izuzetno transparentan, a njegovo rukovanje intuitivno. Čak i početnici korisnici pametnih telefona ne bi smjeli imati probleme. Na minus strani možemo uključiti nepotpun prijevod softvera. Sve u svemu, ovaj model je zanimljiva alternativa za  one s umjerenim zahtjevima. Rekli bi – jednostavan smartfon za svaki dan. Cijena uređaju iznosi oko   Da. model ima 3 godine jamstva.

 Dizajn –  

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija – 

– Ukupni dojam – 

 Konačna ocjena:  6.8/10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.