Archos 40 Titanium i Archos 45 Titanium – Test Dual SIM jeftinih i vrlo solidnih smartfonea

Fotografija članka: Archos 40 Titanium i Archos 45 Titanium – Test Dual SIM jeftinih i vrlo solidnih smartfonea

Pratite li nas redovno onda ste zasigurno upoznati da su u Hrvatskoj smartfoni podijeljeni u dvije cjenovne kategorije: Titanium i Platinum. Prvi modeli cjenovno jeftinije linije Archos 40 Titanium i Archos 45 Titanium su nam pristigli na test i upoznati ćemo vas kroz detaljnu usporednu recenziju s njihovim mogućnostima i ograničenjima. Odlučili smo se za usporedni test jer modeli imaju istu platformu i specifikacije ispod poklopca.

Oglas

Znamo da su blagdani sve bliže i da bi mnogi klinci pod borom željeli vidjeti upravo novi smartphone. Isto tako svjesni smo da su nam džepovi sve prazniji ali naši modeli cijenom bi se mogli uklopiti u kućni budžet. Cijena za Archos 40 Titanium je 999 kn a za Archos 45 Titanium 1.399 kn. Oba modela su vrlo jednostavna, namijenjena početnicima i podržavaju dvije SIM kartice. Krenimo u njihovu analizu.

Specifikacije

Archos spec

S obzirom na kategoriju i cjenovni rang, sigurno ne možemo očekivati top hardver ali specifikacije koje su  uključene vidjeli smo već X puta.   Archos 40 Titanium i Archos 45 Titanium smartfona pogoni dvojezgreni ARM Cortex-A7 MediaTek mobilni čip (MT 6572) koji radi na 1.3 GHz u pratnji Mali-400 GPU, 4 GB interne memorije (1.76GB zapravo dostupno) i 512 MB RAM-a. Ipak u segmentu jeftinjaka to je malo memorije jer konkurencija sve više nudi modele s 1 GB RAM_a. Sukladno dostupnoj količini RAM-a uočili smo povremene zastoje u radu. Naravno, nakon što smo modele nakrcali raznim aplikacijama. Osnovne operacije nemaju problema. Sve se odvija fluidno. Dakle, s brojem instaliranih aplikacija trebate biti umjereni. Od igara nećete imati problema s popularnim 2D igrama ili arkadnim igrama, ali 3D igre nećete moći pokrenuti.  Bežični moduli rade glatko. Bluetooth šalje i prima datoteke dovoljno brzo (koliko je to moguće u ovoj vrsti veze). Nismo imali problema spajanja na WIFI mreže (Hot-spot). A- GPS ne radi previše brzo. Inače, iz hladnog starta je potrebno do 5 minuta da nas je pronašlo do 7 satelita i pratila su nas tri do četiri.  Naši testni smartfone akteri imaju baterije manjeg nominalnog kapaciteta: Archos 40 Titanium (1.500 mAh) i Archos 45 Titanium 1680 mAh. Baterije imaju prilično dobru autonomiju. Uz sinkronizaciju dav računa e-pošte, WhatsApp.a, Facebooka, nešto razgovora, malo surfanja Internetom i slušanja glazbe, uspjeli smo skoro dva dana koristiti uređaje bez potrebe za priključivanjem adaptera punjača.

Inspekcija dizajna

Archos 40 Titanium i Archos 45 Titanium, vizualno modeli nemaju ništa uzbudljivog u izgledu niti u matiranoj plastici od koje su izrađeni. Rekli bi uklopljeni su u standard.  Nismo uočili nikakva krckanja oko poklopca niti veće praznine oko spojeva.  Linije i prijelazi su dobri.  Oba, lijepo leže u ruci. Ukupni dojam u ovom dijelu čine ih dobrim smartphoneima i prilično kompaktnim. Za ergonomiju nemamo nikakve primjedbe. Na raspored i položaj utora i tipki se je vrlo jednostavno naviknuti. Na vrhu prednjeg panela je zvučnik prekriven metalnom mrežicom  i prednji objektiv fotoaparata. Prednja kamera je VGA – 0.3 MP, dostatna za video Skype pozive iako kvaliteta nije najbolja. Zahvaljujući aktivnoj kontroli buke koja se provodi pomoću dva mikrofona, čistoća razgovora bilo putem interneta ili mreža operatera je vrlo dobra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na gornjoj strani imamo mikroUSB utor i 3.5 mm konektor za stereo/mono slušalice.  Slušalice koje dolaze u pakiranju su osrednje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Desni bok  Archos 45 Titaniumtipka za uključivanje/isključivanje rada smartfonea i zaslona,   i tipka za regulaciju glasnoće

Archos 40 Titanium i Archos 45 Titanium: Test Dual SIM jeftinih i neloših smartfonea za nezahtijevne korisnike  08

Desni bok Archos 40 Titanium: tipka za uključivanje/isključivanje rada smartfonea i zaslona

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lijevi bok: Archos 40 Titanium:  tanka tipka za regulaciju glasnoće  / Archos 45 Titanium nema utora niti funkcijske tipke 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ispod zaslona nalazimo uobičajene dodirne navigacijske tipke: s lijeva na desno imamo Povratak, Home i Izbornik. Tipke se pozadinske osvijetle tek kada otključate uređaj. Dugim pritiskom na home tipku aktivira se Google pretraživanje. Imaju dobre povratne informacije. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bez obzira na to što se radi o jeftinim modelima, da bi uzeli svoje mjesto na tržištu, također moraju pratiti neke trendove. Jedan od njih je zaslon od najmanje 4 inča. Naši testni protagonisti prate trendove. Archos 40 Titanium nudi 4-inčni TN panel rezolucije 800 x 480 piksela 233 ppi, dok Archos 45 Titanium 4.5 inčni 854 x 480 piksela 218 ppi. Gustoća piksela je kod oba modela niska. S jedne strane nije dovoljna da se sakriju pikseli, a s druge strane prema standardima low-end modela je vrlo dobra. Debljina okvira na svakoj strani je malo manja od pola centimetra. Zasloni nisu podržani naprednom IPS tehnologijom tako da učinak boja i kontrasta nije visok. Ali kutevi gledanja su još uvijek razumni dok je svjetlina vrlo dobra. Maksimalno osvjetljenje je oko 370 cd / m 2 . U teoriji, ova svjetlina zaslona je dovoljno čitanje informacija na zaslonu u izravnoj sunčevoj svjetlosti, ali u praksi zbog nedostatka polarizirajućeg filtera, morat će te potražiti neki zaklon. Kontrast zaslona je relativno nizak, prema našem  subjektivnom doživljaju. Stražnja strana je osnovna: 5 MP kamera, LED bljeskalica, logo proizvođača i vanjski zvučnik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Glasnoća zvučnika možda neće biti dovoljna samo na jako bučnim mjestima ali u mirnijim područjima sasvim je dostatan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pohvalili bi postojanje premaza protiv proklizavanja i otisaka prstiju. Uklanjanjem poklopca dolazimo do čitača mikroSD i SIM kartica. Modeli podržavaju Dual standby korištenje SIM kartica operatera. To znači da možete brbljati samo na jednoj mreži dok na drugoj niste dostupni. SIM1 detektira WCDMA i GSM mreže dok SIM2 samo GSM.

Nakon prvog umetanja SIM kartica ili njihove promijene, prije ulaska u glavni zaslon iskače prozor u kome možete postaviti prioritetnu karticu za glasovne pozive, SMS poruke i podatkovni promet ili biti uvijek pitani prije izvođenja akcija. U području obavijesti i zaključavanje zaslona bit će uvijek prikazani simboli dviju SIM brojeva. Upravljanje SIM kartice kroz postavke možete prilagoditi boje za prikaz, odabrati prikaz pregleda brojeva za prve 4 znamenke, roaming postavke itd. Svaka poruka bit će označena bojom koju ste odabrali za pojedinog davatelja usluga ( mobilnog operatera). Za spremanje kontakta je moguće odrediti SIM1 ili SIM2 ili kontakte unutar Google kontakata.

Android 4.2.2 Jelly Bean 

Android 4.2.2 Jelly Bean dolazi s oba modela. Archos nije ništa „pokvario svojim“ UI jer ga nema na vrhu sustava, ali ipak se ne radi o Nexus modelu. Kompanija je dodala samo dvije svoje aplikacije: Archos Music i Archos video.

Na radnoj površini, pritiskom na tipku Meni, možete postaviti efekte prijelaza, widgete, pozadine itd. Možete aktivirati screensaver , dok je uređaj na punjenju koji Google naziva „Sanjarenje. Postoji ukupno pet predinstaliranih tema. Zgodno. Želite li malo drugačiji wallpaper, a koji se nalazi u samom sustavu, otkriti ćemo vam jedan mali trik: Idite na Postavke → O telefonu i više puta pritisnite na ” Android verziju “, dok ne vidite veliki ‘ Jelly Bean.

Ako mislite da neke aplikacije nije previše lako za naći, možete ih svrstati u mape, ali također može prilagoditi naziv mape. Potrebno je samo povući i ispustite aplikaciju iznad druge aplikacije da bi ih grupirali. Nakon toga možete naravno dodati više aplikacija na u mapu povlačenjem prstom ikona. S površine početnog zaslona ako želite ukloniti neku od aplikacija trebate samo malo dulje pritisnuti na nju da bi se na vrhu zaslona prikazalo područje u koje je potrebno istu povući za uklanjanje. Sustav dolazi u punoj verziji, bez rezova. Sve standardne aplikacije su na broju. Task Manager   program omogućuje da vidite koje aplikacije su otvorene i imati potpunu kontrolu nad njima, poput zatvaranja.  Praćenje potrošnje je jednostavan, ali vrlo koristan program koji će vam pomoći da znate koliko ste potrošili podatkovnog prometa  ili koliko ste poruka poslali. Alarm se postavlja bez ikakvog imena. Primjer : ” Postavite alarm za 10:00 . ”

Tipkovnica je jednostavna za korištenje osim onima s vrlo velikim prstima.

Internet:

Za surfanje internetskim svijetom dolaze Android preglednik iz operativnog sustava i Chrome. Podržavaju HTML i HTML 5 standarde. Preglednici su povezani s YouTube (upload), Picasa/Google+. Brzina učitavanja stranica je prilično stabilna bez obzira na njihovu složenost, ali, ipak imajte na umu da mnogo otvorenih kartica te prebacivanje između njih pametno. Također imate mogućnost otvaranja kartica u Incognito načinu ii tako neće biti prijavljeni na mrežne stranice koje posjećujete.

Multimedija

Kamere imaju 5MP senzor i LED bljeskalicu. Podržavaju auto fokus, digitalni zoom i mogu snimiti fotografije u najvećoj rezoluciji od 1280 x 720 točaka i HD video 720p. S praktičnog stanovišta 5 MP kamera u uvjetima dobrog osvjetljenja zadovoljavaju osnovne potrebe. Moguće je odabrati scene, ekspozicije, balansa bijele boje, među ostalim postavkama. Sve snimljene fotografije smo ostavili u automatskom načinu rada, tako da možete vidjeti konačnu kvalitetu:

Archos 40 Titanium

Video:

Archos smartfoni glatko mogu pokrenuti video s razlučivosti do 720p.

Video u format Full HD, nažalost, ima problema pucanja i zamrzavanja. Želite li pokretati osim MPEG4, H.263, H.264, AVI, 3GP, neke druge video formate morat će te potražiti neki alternativni video Player. Preporučujemo MX player, s kojim će te ujedno moći pokrenuti i titlove na Hrvatskom jeziku što nije moguće iz naših testiranih modela iz  Archos playera.

Archos Glazbeni Player je opcijama standardni osim što je malo kozmetički promijenjen:

——————–

Dizajn naših protagonista je idealan jer  nisu preveliki i dosta su tanki modeli.  Zbog toga su vrlo prikladni za nošenje a njihovi stražnji poklopci koji imaju teksturu premazanu gumenom površinom čine ih sigurnijim za držanje. Modeli nisu veliki smartfoni  ali dovoljno su  atraktivni za normalno korištenje, slušanje glazbe.i praćenje što se događa na društvenim mrežama.  Ono što smo uočili je prilično brzo podizanje cijelog sustava iz hladnog starta. Općenito je sustav dobro optimiziran za rad s MediaTek procesorom. Dodatno, prednosti MTK procesora je niska potrošnja energije.  Na kraju bi dodali da  oba modela su vrlo prihvatljiva za one koji već dugo žele neki  Android temeljen smartphone,  a ne vide svrhu davati velike svote novca za high-end modele, potreban im je prvenstveno jeftini telefon (u klasičnom smislu te riječi) s dvije SIM-kartice, a tek potom svestrani multimedijalni uređaj.

– Dizajn –  

– Hardver – 

– Softver – 

– Multimedija – 

– Ukupni dojam – 

Konačna ocjena: 5,8 / 10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.