Apstraktno, Pariz, Perpetum i ništa više ovaj put

Racunalo.com foto

Iz teksta Josipa Kumerickog o APSTRAKTNOM i KONKRETNOM saznat ćete i vi zašto mi je apstrakcija najvažnija u OOP.
Samo ću još dodati ovo. OOP ima klase i objekte. Klase su predlošci objekata. Klase ništa ne rade. Objekti rade sve. Klasa je detaljan opis objekta. Ali, ako se objekt nikad ne dogodi, klasa će ostati mrtvo slovo na papiru.
I što me je tu bunilo?
Bunila me ta riječ apstrakcija. Za mene je apstrakcija uvijek značila nešto čega nema, a klasa i te kako ima. Osobno sam ih napravio nekoliko stotina zadnjih godina i sve su mi bile od koristi. I tu je kvaka, što su mi sve bile od koristi. A što bi bilo da sam napravio neke klase i da ih nikad nisam upotrijebio. Da li bi one bile apstrakcija? I te koja! Dalje čitajte Josipov mail!


A onda konkretno
Pariz. Ljeto je. Školski su praznici. Vrijeme je putovanja. Jeste li bili u Parizu? Da. Super! Ne. Bit ćete. Bili ili ne bili u ovoj raspravi koja sljedi možete sudjelovati, jer ionako ćemo završiti na Webu.
Ivica: Jesi li ikad razmišljala zašto neka mjesta, gradovi, evo konkretno Pariz, dolaze na glas po tome po čemu dolaze (Pariz romantika umjetnost ljepota moda mirisi).
Martina: Ne. Na što misliš.
Ivica: Mislim na to kako je Pariz, a to vrijedi i za sve ostalo, došao na glas kakav je došao zato što su ga tako opisivali stranci a ne francuzi. Francuzi su ga gradili, u njemu živjeli, vodili politiku, ali mu je image gradio glas gostiju. Uzalud bi bilo francuzima vikati po svim novinama “Pariz je naj…, Pariz je naj…”, da nije bilo Amerikanca u Parizu i svih drugih. Svi pisci, sva umjetnost, svi novinari i svi obični ljudi spomenuli su Pariz u istom kontekstu. I on je takav! Stvorena je kolektivna svijest o Parizu. Što o njemu misle Parižani, to nikad nikoga nije zanimalo!
I Google je to u startu shvatio i u svoj algoritam ugradio na vrhu prioriteta, važnost vanjskih linkova prema našem webu. Jasno, i te kako vodi računa od koga stižu ti vanjski linkovi. Nije isto hoće li vas spomenuti Wall Street, New York Times, T-com, Vip ili prijatelj iz razreda! Zna to Google jako dobro. A svijet ga za to znanje još bolje nagrađuje (ove godine će dosegnuti 10 milijardi dolara prihoda!).


Firma Perpetuum
Pitao sam se zašto je Perpetuum u mojoj svijesti firma broj 1. u Hrvatskoj na području Web aplikacija. Evo što sam iskopao iz svoje glave:
1. prilikom prvog upoznavanja 1990. godine kupovao sam paket WordPerfect od njih. Tad sam razgovarao  s njihovim mladim stručnjakom koji je bio fakultetski obrazovan i koji je na mene ostavio utisak mladog obrazovanog čovjeka koji jako puno uči i jako puno zna (Varga).
2. 1997. godine puštaju u rad prvu hrvatsku Web trgovinu koja je stekla moje apsolutno povjerenje i u koje bih ja bio kupovao kruh i mlijeko da su nudili. Od kad su je zatvorili ja do danas nisam kupio ništa u nekoj hrvatskoj e-trgovini, iako to žarko želim.
3. Suvlasnik Ivo Špigl piše redovno u Mreži i tekstovi su mu odlični!
Naše je da radimo, a glas o nama će ionako drugi graditi! Zato ne smišljajte trikove za Google jer će vas pročitati i staviti na crnu listu. Umjesto toga radite na svom proizvodu!


Ivica Kartelo
Prvi online učitelj u Hrvatskoj


Ivice,
nastavak mojeg odgovora.


U mojem iskustvu postoje dva pojma  kojima ja “sijem” kroz intelektualno-sito ili klasiram pojave i stvari oko sebe. Konkretnost i apstrakcija. Konkretnost je sir one kumice na placu, apstrakcija su svi projekti, zamisli, patenti, koji su napisani bilo na papiru bilo na disku vašeg PC-a. Konkretnost nas čini bogatima, apstraknost je tek kraj početka neke prave aktivnosti kojom stječemo svakodnevni kruh. Evo definicije iz jednog priručnika o inovacijama.


1. APSTRAKCIJA – pojam,stvaran u procesu upoznavanja konkretnosti, i predstavlja rezultat misaonog djelovanja – umnog rada. To je odraz konkretnosti u ljudskom saznanju.


2.KONKRETNOST –  bilo koji materijalni objekat prirodni ili umjetni. Konkretno znači materijalni, a ne npr. “dani” ili “strogo opredjeljen”. Konkretna djelatnost, to je rad, djelovanje konkretne ličnosti.


Netko prijavi svoj izum u patentnom zavodu. To je APSTRAKCIJA. Izum nije izum jer je činovnik patentnog zavoda dokazao kako je taj “izum” zapravo perpetum mobile. Nije došlo do realizacije do KONKRETNOSTI. Znate, da postoje ljudi koji nude perpetum mobile. Mi smo skoro kupili jedan stroj, neki veliki novitet, koji aktivira pijesak tako da se ne treba koristiti cement. Tek kada sam ja napravio bilancu energije i analizu KORIST/TROŠAK dokazao sam da je to jedan mali perpetum mobile.


Mi danas moramo učiti inžinjere kako statistički procjenti neki proces. To je jako važno za postizavanje kvalitete  proizvoda i usluga.


Josip Kumerički
Savjetnik za razvoj
“Samoborka d.d.”
Zagrebačka 32a
HR-10430, Samobor

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.