Apple WWDC 2014 kratki osvrt: OS X, iCloud Drive i iOS 8

Fotografija članka: Apple WWDC 2014  kratki osvrt: OS X, iCloud Drive i iOS 8

Ovogodišnja Apple Worldwide Developers Conference – WWDC slavi svojih 25. godina. Prvi puta Apple je okupio 1 300 programera i 6.000 ostalih sudionika. U očima analitičara, skupština je vrlo važna za Apple jer kompanija se nalazi na kritičnoj točki – raskrižju poslovnih odluka.

Oglas

 

Apple WWDC 2014,  OS X, iCloud Drive,   iOS 8, Apple 011

Apple i dalje prodaje milijune iPhonea i iPada ali je potražnja za uređajima počela usporavati. Googleov Android a posebno Samsung stječu sve veći udio na tržištu. Budući da nije predstavljen iPhone 6 kako su neki čarobirali, jer zadnje predstavljanje iPhonea na ovom skupu bilo je 2010 godine tijekom kojeg je predstavljen iPhone 4. Podsjetimo se:  Na WWDC 2011 je predstavljen iCloud OS X 10.7 i iOS 5;  tijekom  WWDC 2012;  iOS 6, OS X 10.8 Pro MacBook Retina zaslon;  WWDC 2013 donio nam je iOS 7, drastično promijenjenog stila, OS X 10.9, Novi Mac Pro i MacBook Air. A što nam je Apple najavio prvi dan tijekom WWDC 2014 pročitajte kroz jedan info osvrt. Detaljima ćemo se baviti idućih dana.

Apple WWDC 2014,  OS X, iCloud Drive,   iOS 8, Apple 01

Na početku same konferencije Apple se već standardno pohvalio prodajom iPhonea i naglasili su da je i dalje najpopularniji iOS uređaj na svijetu, sa svojih 500 milijuna prodanih primjeraka. iPAD je drugi najpopularniji iOS uređaj na svijetu čija je prodaja premašila 200 milijuna jedinica diljem svijeta. Čak i ” iPod Touch , čija prodaja je u stalnom teškom padu je dosegla novu prekretnicu u prodaji od 100 milijuna primjeraka.

OS X – Yosemite i novi iCloud Drive

Prema očekivanjima Apple je predstavio novu verziju OS X, kodnog imena Yosemite koje je inspirirano istoimenim Nacionalnim parkom u Sjedinjenim Državama.

download (2)

Yosemite ima novi dizajn, jednostavnijeg više ravnog stila u skladu s izgledom iOS 7 (posebice centra obavijesti), i dodatkom transparentnosti. Ništa neobično jer danas veliki igrači imaju tendenciju da korisničko sučelje za stolna računala i mobilne uređaje izgleda što sličnije kao da bi se olakšao život mnogim korisnicima. Karta i kalendar neznatno si izmijenjeni. Novi režim “View today” u Centru za obavijesti pruža brzi pregled svih važnih informacija “Kalendar”, “prognozu”, “Dionice”, “Podsjetnik”, “Svjetski sat” i ažuriranja na društvenim mrežama. Novi OS donosi trenutni bežični hotspot, tako da iPhone će moći igrati štafetnu ulogu.

Safari verzija ima mnoge nove značajke i prilagodbe, poboljšano sučelje, a pojačana je privatnost tako da Safari sada možete otvoriti privatni prozor pregledavanja. Appleov Safari prikazuje i Google tražilicu. Osim toga, tu je i tipka “podijeliti” kad vidite RSS. Dalje dolazi nova e-mail aplikacija. SMS-i MMS-poruke koje su prije bile dostupne samo na iPhone, prikazuju se u “porukama” na svim uređajima korisnika.

Yosemite postaje dio nove iCloud Drive, oblak usluge za pohranu, odnosno sinkronizaciju datoteka između uređaja, uključujući mobilne uređaje ali uskoro i Windows temeljene uređaje. Osim iTunesa, to je rijetki slučaj da je Appleov softver za stranim platformama. Ništa revolucionarno jer je usluga slična Dropboxu.

iOS 8 

Za razliku od iOS-7 koji je dizajniran za gotovo cijelo sučelje, iOS 8 nudi obilje korisnih mogućnosti potrebnih korisnicima za iPhone i iPad. Značajna nadogradnja iOS8 operativnog sustava je izravno odgovaranje na poruke iz obavijesnog okvira, provedba komentara, slanje video i glasovnih poruke putem iMessengera. HealthKit sustav ima za cilj da se brine o zdravlju korisnika iPhonea. Prikuplja podatke kao što su krvni tlak, praćenje tjelesne aktivnosti, broj otkucaja srca i koliko sati spavamo, stavljajući sve podatke zajedno u ‘zdravstvenu knjigu’. iOS 8 omogućuje programerima da organizira razmjenu podataka između aplikacija za zdravlje i kondiciju. Svaki program može koristiti određene podatke iz drugih aplikacija koje možete izabrati za bolje praćenje zdravlja. Kao što smo već pisali na našem portalu aplikacija je nastala u suradnji s Nikeom i Mayo klinikom.

Apple WWDC 2014,  OS X, iCloud Drive,   iOS 8, Apple 0113
Nadalje, iOS 8 uključuje podršku predvidljivog unosa teksta putem tipkovnice Apple QuickType,koja brzo uči stil komunikacije i za korisnika traži omiljene fraze, tako da se mogu dodati cijele rečenice sa samo nekoliko dodira. Sve što tipkovnica nauči, pohranjuje se na uređaju u kriptiranom obliku. Tu je funkcija “Obitelj, s kojom se lako mogu podijeliti kupljene, fotografije i kalendari s obitelji, kao i iCloud prostorom, gdje se mogu pohraniti datoteke i pristupiti im s bilo kojeg mjesta. Funkcija može obuhvatiti do 6 sudionika – svaki sa svojim vlastitim Apple ID-om. Roditelji mogu stvoriti Apple ID za djecu.

Apple WWDC 2014,  OS X, iCloud Drive,   iOS 8, Apple 0114

Jednostavnom gestom dodira omogućuje se slanje govorne poruke, a ista gesta može poslati video i fotografije izravno na “poruke”. U procesu komuniciranja sa skupinom korisnika moguće je dodati i ukloniti članove, napustiti razgovor ili primijeniti “Ne smetaj”. Foto aplikacija može automatski poravnati horizont, a pomoću inteligentnih alate korisnik može brzo podesiti svjetline i boje. Naravno to nisu svi pikantni detalji već samo jedan blic pregled. Kao što smo u početku naveli, detalji i analize slijede ovih dana.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.