Apple vs. Samsung – POSAO je posao

Fotografija članka: Apple vs. Samsung – POSAO  je posao

"Umjesto inovacije i razvoja vlastite tehnologije i jedinstvenog stila za Samsung smartphone i tablete, Samsung je odlučio kopirati tehnologiju zaslona, korisničko sučelje (ikone) i Appleov inovativan stil (dizajn) proizvoda", kaže pravni dokument.

To se odnosi na Samsungove modele Nexus S, Epic 4G, 4G S Galaxy i Galaxy Tab.  Začuđeni? I mi smo bili s obzirom na činjenicu da upravo Samsung proizvodi neke komponente za Appleove uređaje. Vrijednost dijelova se procjenjuje na gotovo 8 milijardi dolara samo u ovoj godini.

Apple je osim tužbe protiv Samsung objavio slike, uključujući i neke koje pokazuju side-by-side snimke Samsungovih proizvoda. U jednoj usporedbi (naslovna slika), Apple pokazuje iPhone 3GS uz originalni Galaxy i9000 model prodan u Južnoj Koreji prošle godine.

Na optužbu Samsung odgovara:  „Samsung će odgovoriti snažno protiv tužbe s odgovarajućim zakonskim metodama, kako bi zaštitili legitimnim prava Samsunga na patente. Samsungov razvoj core tehnologije i jačanje našeg portfelja intelektualnog vlasništva su primarni za naš daljnji uspjeh".

Gledajući sa naše strane, ishod tužbe je rizičan za obje strane. Ukoliko Samsung izgubi parnicu i odluči da prestane biti dobavljač za Apple ili kasniti s isporukom dijelova,  to može prilično utjecati na Appleove proizvode u negativnom smislu. Za razliku od Samsunga, Apple ne proizvodi svoje vlastite ključne komponente za uređaje.  S druge strane,  Samsung dobiva više novca kao dobavljač Applea nego kao natjecatelj.  Isto tako, Apple ima rekordnu dobit,  Samsungova je u padu 34%.

Osvrnemo li se na dio patentne tužbe koji se odnosi na korisničko sučelje, svaki mobilni uređaj ima svoje ikone u očiglednom poretku s lijeva na desno, odozgo prema dolje i auto formatu organizacije. To je jedino i logično.  Koliko je tužba opravdana u ovom dijelu? Što se tiče fizičkog dizajna i oblika, opet,  svi  današnji mobilni  uređaji su slični na  prvi pogled i primjenjuju određen stupanj ergonomije, i izrađeni su od istih materijala u većem ili manjem postotku. Istina,  neki Samsungovi modeli nešto više nalikuju na Appleove od drugih.  Ali, zar bi trebali biti u obliku trokuta budući je iPhone pravokutan? Nije li se Apple ipak malo zaletio tužbom ili je u pozadini strah od ostale konkurencije? Odgovor će dati vrijeme i Justicija, Božica pravde.
 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.