Apple u problemima zbog imenovanja iPad Mini tableta, mijenja ime u iNewton?

Fotografija članka: Apple u problemima zbog imenovanja iPad Mini tableta, mijenja ime u iNewton?

Kako vam zvuči moguće novo ime malog iPada? Vjerujemo da ste se nasmijali, ili vam upitnik stoji iznad glave. No, čini se kako američki Trademark Office nije zadovoljan nazivom iPad Mini.

Oglas

Krajem prošle godine svjedočili smo žestokom tržišnom ratu na području prodaje tableta, pogotovo u kategoriji sa 7 inčnim ekranima. Jedan od glavnih “igrača” koji se profilirao u toj klasi je Google Nexus 7, no pojavilo se i pregršt drugih proizvođača koji su očito zadovoljno trljali ruke prodajom.

Iako to tako nije izgledalo prije godinu ili dvije, tržište 7 inčnih tableta se itekako razvilo, najviše zahvaljujući odličnim tehničkim karakteristikama i vrlo prihvatljivom cijenom. Mnogi korisnici tableta i ne žele imati veliki 10 inčni ekran, a i većina ih ima drugi mobilni uređaj, tako da su se u tom smjeru 7 inčni tableti profilirali, što se pokazalo kao pun pogodak.

Još je jedan važan podatak. Kada je riječ o tehnologiji, većina pokušava kupiti uređaj koji je povoljniji po cijeni, a same tehničke karakteristike kupcima i nisu toliko važne. To je dovoljan razlog zašto je najavljen rat Android proizvođača s Apple iPad Mini tabletom. Nije bilo teško zaključiti kako će upravo cijena prevagnuti. Platiti 200$ ili 350$ za praktički isti uređaj je velika razlika, bez obzira kako se on zvao. U tehnologiji se to skupo plaća. Sasvim je drugačija priča npr. na tržištu automobila, gdje će kupci platiti i nekoliko puta više za određeni luksuzni automobil. Ipak, ovo je svijet tehnologije i ovdje vladaju drugačiji zakoni.

iPad Mini je bio glavni konkurent Nexusu 7, a prodajne brojke su pokazale kako se itekako dobro prodavao. Naime, Appleovi kupci su tradicionalno najlojalniji, i ako su jednom kupili Appleov proizvod kupit će ga opet. Barem je to do sada tako bilo. No, kako vidimo, vremena se mijenjaju.

Vratimo se mi na našu priču. Prilikom predstavljanja novog iPada Mini, Apple je po propisu slijedio proceduru registracije i poslao zahtjev prema Trademark Office uredu za dodjelu odnosno odobrenje naziva uređaja. No, čini se kako je taj isti Trademark Office odlučio odbiti Appleov zahtjev za naziv “Mini”, jer navodno “nedovoljno opisuje” standard (klasu) u kojem se nalazi. I zbog toga je, kažu,  Apple u velikim problemima.

Čini se kako će Apple morati “smisliti” novo ime i to u vrlo skoro vrijeme. iPad Mini će kao takav vjerojatno za sada ostati na tržištu, ali novi “Mini” će morati imati drugačije ime. Špekulira se s nazivom iNewton, koje nam baš i ne zvuči nešto, ali to je samo naše mišljenje. Ipak, Apple je imao uređaje po d tim imenom (Newton MessagePad PDA 1993, Apple Newton eMate 300, ). Baš nas zanima kako će se ova priča razviti…

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.