Apple – slučajan uspjeh kompanije ili je Steve Jobs zaista bio vanserijski vizionar?

Fotografija članka: Apple – slučajan uspjeh kompanije ili je Steve Jobs zaista bio vanserijski vizionar?

Priznali vi to ili ne, Appleovi proizvodi danas su jedan od najprepoznatljivijih brandova u svijetu. Kako su u tome uspjeli, po čemu je Appleov dizajn i branding tako prepoznatljiv?

Oglas

Oni koji su bolje poznavali Stevea Jobsa reći će kako je bio nepopravljivi perfekcionista, sve je moralo biti savršeno i razrađeno do najsitnijih detalja. Appleovi inženjeri i dizajneri su odrađivali stotine revizija i provjera za svaki prototip svakog proizvoda koji im je došao u ruke.

Jobsova se “manijakalna obsesija” očito isplatila. Svaki od gadgeta koji se pojavio na tržištu praktički je odmah postao prepoznatljiv i kupci su se lako poistovjetili s njim i prepoznali ga kao nešto što im zaista treba. Svaki novi Appleov proizvod (iPhone, iPad, iPod, Macbook…) je trenutno “poznatiji” od konkurencije.

Razvojne i dizajnerske smjernice Applea su jasne. Posebno su posvećeni tankom i elegantnom dizajnu, kao i intuitivnoj “user-friendly” odnosno korisnički orijentiranoj tehnologiji. Rezultat svega je ogroman prodajni uspjeh, te kako ih mnogi nazivaju – Apple je jedan od lidera u novim tehnologijama.

Kako su Steve Jobs i Apple u svemu tome uspjeli? Kompanija je slijedila nekoliko jednostavnih ali vrlo precizno definiranih pravila. Svaki je  novi proizvod bio u skladu s Jobsovim standardima za čist i besprijekoran dizajn. Slobodno možemo reći kako je dizajn nešto što je u Appleu na prvom mjestu. Naime, u Appleu smatraju kako upravo dizajn mora dopuniti i poboljšati funkcionalnost svakog proizvoda, nikako suprotno. U Appleovom dizajnu prepoznatljiva je upravo elegancija, estetika i jednostavnost, epiteti koji krase svaki njihov proizvod, bez obzira koliko bio velik ili mali.

Iako na prvi pogled Appleova dizajnerska filozofija djeluje jednostavno (iako ona to i je), u praksi to baš i nije tako – jer da je, svi bi bili uspješni kao Appple. Ali nisu. Teško je postići jednostavnost i prepoznatljivost, no Apple je očito u tome uspio.

I sami znate da lijepa ambalaža bolje prodaje proizvod nego sama njegova kvaliteta. Možda je i u tome uspjeh Applea koji nema možda uvijek najbolji proizvod koji se nalazi na tržištu (ako gledamo s hardverske strane), ali znaju kako ga “upakirati” i “prodati”.

Video koji slijedi otkrit će vam 5 pravila odnosno dizajnerskih principa kojih se strogo drže u Appleu (a koje bi u svom poslu trebao primijeniti svaki dizajner i “brandmaker”), a zbog koji su najbolji. Pogledajte ih, analizirajte i pokušajte primijeniti u svom poslovanju, možda vam upali :).

Video smo dobili od , kojima se toplo zahvaljujemo :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.