Apple radi na povoljnijoj inačici iPhone X smartfona?

Fotografija članka: Apple radi na povoljnijoj inačici iPhone X smartfona?

Ogromna cijena jedna je od osobina koje se potegnu čim se spomene desetka, i čini se Apple želi promijeniti stvari u tom pogledu.

Oglas

U trenutku pisanja ovog članka, cijena modela  se na slobodnom tržištu kreće od oko 9000 kuna. Naravno, možete ga uzeti na rate i tako si (donekle) olakšati život. Međutim, neupitno je da se radi o stravično skupom uređaju koji teško opravdava svoju cijenu. Svjestan je toga, izgleda, i Apple koji se bacio u akciju kako bi promijenili stanje. E sada, imamo i loše i dobre vijesti. Loša je da prve rezultate ćemo vidjeti tek u 2018. godini i to najvjerojatnije ne prije od drugog kvartala. Dobra vijest je da se ovdje neće samo raditi o već uobičajenom padu cijene Apple smartfona od 100 $ jednom kada izađe sljedeća generacija.

Ako ste možda čitajući posljednju rečenicu dobili dojam da se ovdje radi u osnovi o nasljedniku iPhone X-a, u pravu ste. Točnije, sudeći po vijestima iz Kine, Apple radi na dva modela, jedan koji će ciljati kupce koji su više orijentirani na povoljnije uređaje (kodnog imena Hangzhou) dok bi drugi model (kodno ime Lisbon) vjerojatno bio klasični nasljednik modela X, dakle možda ćemo ponovno vidjeti scenarij poput onoga kada su izašli iPhone 5C i 5S, kao jeftinija i skuplja varijanta iste generacije.

Nije jasno točno kako će se ta dva modela razlikovati i što će doprinijeti bitnom smanjenju cijene kod Hangzhou  modela, iako neke informacije govore kako Apple od ove godine surađuje sa tvrtkom JDI Display sa svrhom razvoja zakrivljenih LCD zaslona. Upravo ovdje bi se trebao nalaziti ključ povoljnije cijene budući da je upravo cijena Samsung-ovog OLED zaslona najskuplja stavka u trenutnom iPhone-u X.

Ako ćemo biti slobodni u predviđanju, očekujemo da će Hangzhou ponuditi isti hardver kao sadašnja desetka ali sa gorespomenutim LCD zaslonima i doći će sa cijenom manjom od 900 $ (ukoliko se Apple bude držao politike spuštanja cijene prijašnje generacije od 100 $, što bi spustilo cijenu desetki upravo na tih 900 $), dok će skuplji Lisbon dolaziti sa najnovijim hardverom i vjerojatno će koštati otprilike koliko sada košta trenutni flagship.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.